«Ντροπή για την Κρήτη»

Με ανακοίνωσή τους οι «Οικολόγοι πράσινοι» καταδικάζουν την παρεμπόδιση του πλοίου «Τζουλιάνο» να αποπλεύσει προς τη Γάζα από το Λιμενικό της Κρήτης…

3'

Με ανακοίνωσή τους οι «Οικολόγοι πράσινοι» καταδικάζουν την παρεμπόδιση του πλοίου «Τζουλιάνο» να αποπλεύσει προς τη Γάζα από το Λιμενικό της Κρήτης…
Επίθεση στην κυβέρνηση για την απαγόρευση της απόπλου των πλοίων με προορισμό προς τη Γάζα έκανε το κόμμα των οικολόγων πράσινων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Οι Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης εκφράζουν τον αποτροπιασμό και την αγανάκτησή τους για τις ενέργειες της κυβέρνησης που παρεμποδίζουν τα σκάφη του κινήματος «Ένα Καράβι για τη Γάζα» να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιους που παραμένουν αποκλεισμένοι στη Γάζα.

Αποτελούν ντροπή για την Κρήτη οι τελευταίες ενέργειες παρεμπόδισης του πλοίου «Τζουλιάνο» να εισέλθει στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων την Παρασκευή 8 και Σάββατο 9 Ιουλίου 2011 για ανεφοδιασμό.

Το «Τζουλιάνο» με 12 επιβάτες (ανάμεσά τους ο συντονιστής της Γραμματείας των Οικολογων Πράσινων Ορέστης Κολοκούρης, ένας Σουηδός Πράσινος Βουλευτής κά) με σημαία Σιέρα Λεόνε είχε αποπλεύσει αρχικά από το Πέραμα. Λόγω της γνωστής απαγόρευσης απόπλου για τα σκάφη που έχουν προορισμό τη Γάζα, κατάπλευσε στα Κύθηρα. Εκεί δόθηκε η άδεια απόπλου με προορισμό το Ηράκλειο. Το σκάφος προσέγγισε στο λιμάνι των Χανίων, προκειμένου να ανεφοδιαστεί σε καύσιμα αλλά οι λιμενικές αρχές αρνήθηκαν την άδεια εισόδου επικαλούμενες έλλειψη χώρου, ενώ στην περιοχή έπλεε συνεχώς και σκάφος του Λιμενικού. Οι λιμενικοί αντιπρότειναν τον κατάπλου του σκάφους στα λιμάνια του Κολυμβαρίου ή της Σούδας. Τελικά, το σκάφος, αφού παρέμεινε στα ανοιχτά του παλιού λιμανιού των Χανίων μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου 9 Ιουλίου, απέπλευσε με κατεύθυνση ανατολικά, ανεφοδιάστηκε με καύσιμα από το Παλιόκαστρο στην Παντάνασσα και έδεσε στο λιμάνι του Ηρακλείου στο χώρο του Τελωνείου.

Υπενθυμίζουμε γι’ άλλη μια φορά ότι τα πλοία του κινήματος «Ένα Καράβι για τη Γάζα» αποτελούν μια ειρηνική προσπάθεια να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να σπάσει ο βάρβαρος αποκλεισμός 1,5 εκατομμυρίου Παλαιστινίων στη Γάζα, η οποία, όπως σημειώνει ο υπέργηρος Γάλλος αντιστασιακός κατά των Ναζί Στεφάν Εσσέλ, και συντελεστής της δημιουργίας της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ το 1948, «η Γάζα αποτελεί μια υπαίθρια φυλακή. για 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιους».

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αφήσει τις προφάσεις εν αμαρτίαις, να σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα, να τηρήσει το δίκαιο της θάλασσας, να επιτρέψει στο «Τζουλιάνο» αλλά και στα άλλα πλοία που είναι δεμένα σε ελληνικά λιμάνια, στο Κολυμπάρι, στον Άγιο Νικόλα και αλλού, να συνεχίσουν το ειρηνικό τους ταξίδι.

Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθεί πολιτική συμφιλίωσης και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών. Πρέπει να πάψει να υποστηρίζει τον παράνομο αποκλεισμό της Γάζας, την κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών, πρέπει να πάψει να ταυτίζεται με την πολιτική της κυβέρνησης του Ισραήλ (η οποία ακόμη δεν έχει τιμωρηθεί για τη δολοφονική επέμβαση σε διεθνή ύδατα στα πλοία που επιχείρησαν πέρσι να πάνε στη Γάζα). Οι εντολές του «Κουαρτέτου» (ΗΠΑ, Ρωσίας, ΕΕ και ΟΗΕ), δεν αποτελούν δικαιολογία, καθώς πρόκειται για άτυπο εξωθεσμικό όργανο. Υπάρχουν αποφάσεις του ΟΗΕ που οφείλουν όλοι να σεβαστούν. Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει μια πολιτική ειρήνης και μη εμπλοκής σε πολεμικές συρράξεις.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή