Κλειστή παραμένει η ουδέτερη ζώνη στα Σκόπια για τους πρόσφυγες - Άγνωστο πότε θα ανοίξει
Περίπου 800 πρόσφυγες βρίσκονται αυτή την ώρα «εγκλωβισμένοι» στον καταυλισμό στην Ειδομένη, δίπλα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - Σκοπίων, μετά την απαγόρευση διέλευσης που ισχύει από το απόγευμα της Τρίτης.
Ωστόσο, οι αρχές ανταποκρίθηκαν στο αίτημα οργανώσεων και εθελοντών και άνοιξαν το μεσημέρι τον οργανωμένο καταυλισμό προκειμένου να αποβιβάζονται εκεί οι πρόσφυγες και να αναμένουν μέσα σε θερμαινόμενες σκηνές και όχι σε βενζινάδικο, όπως γίνεται εδώ και περίπου έναν μήνα.
«Είναι ενδεικτικό ότι κάποιοι άνθρωποι κοντεύουν να συμπληρώσουν 24ωρο περιμένοντας, μέσα στο κρύο, να περάσουν στη γειτονική χώρα. Ανέμεναν σε χώρο, όπου δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές, τη στιγμή που στον καταυλισμό παρέχονται όλες οι αναγκαίες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας ιατρικής βοήθειας και οι σκηνές είναι θερμαινόμενες» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντώνης Ρήγας από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.
Σύμφωνα πάντως με την αστυνομία, στην Ειδομένη υπάρχουν μέχρι στιγμής πάνω από 600 πρόσφυγες ενώ δεν υπάρχει προς το παρόν ενημέρωση από τα Σκόπια για το πότε θα ανοίξει εκ νέου το σημείο διέλευσης.
Η Σλοβενία ζήτησε από την Κροατία, τη Σερβία και τα Σκόπια να μην επιτρέπουν την κατεύθυνση τρένων προς το έδαφός της μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος.
Όπως ανέφεραν από το υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων, ένας δεύτερος λόγος για το γεγονός ότι η διέλευση έχει διακοπεί, είναι οι καινούριες οδηγίες από ορισμένες χώρες της Ε.Ε. να επιτρέπουν την είσοδο στο έδαφός τους μόνο στους πρόσφυγες, στα έγγραφα των οποίων αναγράφεται η τελική χώρα προορισμού τους.
Οι αρχές των Σκοπίων δεν έχουν ενημερώσει πότε θα ανοίξουν και πάλι το σημείο διέλευσης για τους πρόσφυγες στην ουδέτερη ζώνη Ειδομένης - Γευγελής.
Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων αναφέρουν ότι το προσωρινό αυτό κλείσιμο της ουδέτερης ζώνης Ειδομένης - Γευγελής ίσως αποτελεί κι ένα είδος «πρόβας» γι' αυτό που αναμένεται να ακολουθήσει από την 1η Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία η Γερμανία, η Αυστρία και η Σλοβενία σχεδιάζουν να ενισχύσουν τους συνοριακούς ελέγχους ώστε να περιορίσουν τον αριθμό προσφύγων και μεταναστών που κατευθύνονται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).