Λέσβος: Ρεκόρ αφίξεων την Τετάρτη (20/1) - «Αντέχουν» οι υποδομές υποδοχής

Κυριολεκτικά παγωμένοι φτάνουν στις ακτές της Λέσβου τα τελευταία 24ωρα εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες.
3'

Τα κυκλώματα των παράνομων μεταφορέων στην απέναντι ακτή στέλνουν μέσα στην κοσμοχαλασιά εκατοντάδες ανθρώπους πολλές φορές στο θάνατο. Όπως για παράδειγμα χθες Τετάρτη που δυο άνθρωποι, ένα αγοράκι τριών ετών και μια γυναίκα 45 ετών πέθαναν από υποθερμία!

Χθες την ώρα της χιονόπτωσης με όλο το νησί χιονισμένο και τους κεντρικούς δρόμους να κλείνουν από τα χιόνια, στις ακτές αποβιβάστηκαν περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι. Εκατοντάδες παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι που περιθάλπηκαν από εθελοντές, εργαζόμενους μη κυβερνητικών οργανώσεων και στελέχη του Λιμενικού Σώματος και στη συνέχεια προωθήθηκαν στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης στη Μόρια.

Όσα περιστατικά κρίθηκαν πιο σοβαρά μεταφέρθηκαν στις δομές υγείας του νησιού. Στην πλειονότητά τους ήταν μικρά παιδιά και γυναίκες. «Τα περιστατικά που μεταφέρθηκαν στο ΠΕΔΥ ευτυχώς δεν ήταν πολλά και ήταν απλά κρυολογήματα. Δώσαμε στεγνά ρούχα και τις πρώτες βοήθειες και οι άνθρωποι συνήλθαν αμέσως», είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, προϊστάμενος στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης.

Εδώ ας σημειωθεί ότι, όπως αναφέρουν οι πρόσφυγες, οι μεταφορείς στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν «πελάτες» μέσα στην κακοκαιρία έχουν ρίξει την τιμή στα 500 ευρώ το άτομο. Κάπως έτσι και μαζεύουν κόσμο για τις γνωστές πια σε όλο τον κόσμο βάρκες προς το θάνατο που, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα από διάφορες πλευρές, το τουρκικό κράτος αρνείται να ελέγξει.

Όπως υποστηρίζουν στελέχη της αστυνομίας, «εκτός από τους Τούρκους μεταφορείς, είναι και ο φόβος για το κλείσιμο των συνόρων της Ευρώπης ακόμα και για τους πρόσφυγες αυτό που σπρώχνει χιλιάδες ανθρώπους να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους για να περάσουν τη θάλασσας σε συνθήκες με θερμοκρασίες κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου».

Να σημειωθεί πως ο χθες καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός αφίξεων προσφύγων και μεταναστών από την αρχή της χρονιάς σε μια μέρα. Ενώ εκατοντάδες άνθρωποι, ίσως και περισσότεροι από χθες, φτάνουν σήμερα στις ακτές. Ο ακριβής αριθμός τους αναμένεται να γίνει γνωστός αύριο. Εκατοντάδες από αυτούς διασώθηκαν μέσα στη θάλασσα από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex στα οποία, να σημειώσουμε, επιβαίνει πάντα ως σύνδεσμός Έλληνας αξιωματικός.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η προσπάθεια των αρμοδίων αρχών για τη φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων, τόσο πριν όσο και μετά την καταγραφή τους. Οι μέχρι πρότινος κλειστές πτέρυγες στο Κέντρο της Μόριας άνοιξαν πριν από μερικές μέρες, αφού πρώτα εξοπλίστηκαν με θερμαντικά σώματα και τα απαραίτητα έπιπλα. Πάνω από 800 πρόσφυγες βρήκαν χθες καταφύγιο εκεί χθες, ενώ σε οικίσκους που έχουν στηθεί έμειναν άλλα 1.200 άτομα.

Με σόμπες υγραερίου εφοδιάστηκαν και οι οικίσκοι στον καταυλισμό στον Καρά Τεπέ, όπου χθες φιλοξενήθηκαν πάνω από 150 πρόσφυγες.

«Πλέον όσοι έρχονται στο Κέντρο Καταγραφής στη Μόρια μπαίνουν αμέσως σε χώρους, όπου μπορούν να προστατευθούν από το κρύο και τη βροχή. Τους δίνονται τα αναγκαία και μετά καταγράφονται ανά ομάδες και τηρώντας προτεραιότητα, ώστε να μην περιμένει κανείς στην ουρά εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες. Στόχος μας είναι να γίνεται η καταγραφή χωρίς κανένας να περιμένει μέσα στο κρύο και στη βροχή και να γίνεται η διαδικασία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ο αριθμός των μεταναστών αυτή τη στιγμή πάνω στο νησί είναι απόλυτα διαχειρίσιμος και έχουμε ακόμα δυνατότητες να προσφέρουμε ανθρώπινες συνθήκες παραμονής σε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων. Μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες πιστεύω ότι η κατάσταση θα είναι αρκετά καλύτερη», δήλωσε η Συντονίστρια του Κέντρου Πιστοποίησης και Καταγραφής στη Μόρια, Ανθή Καραγγελή.

Σχετικές ειδήσεις