Κομισιόν: Κανένα σχέδιο για αποπομπή της Ελλάδας και κατάργηση της Σένγκεν – Το χαβά της η Αυστρία
«Αυτό που υπάρχει», επανέλαβε η Ν. Μπερτό, είναι η ενεργοποίηση των άρθρων 19 και 26, σύμφωνα με τα οποία είναι δυνατή η παράταση των εσωτερικών ελέγχων μέχρι και δύο χρόνια, σε περίπτωση που δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση με τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία θα βασίζεται - όπως ορίζουν οι διαδικασίες - η πρόταση της Επιτροπής για την ενεργοποίηση των δύο άρθρων, θα είναι έτοιμη σε δύο εβδομάδες, καθώς πρέπει να δοθεί τρίμηνη διορία στην Ελλάδα για να διορθώσει τις «συνεχιζόμενες ελλείψεις».
Σημειώνεται ότι το Μάιο ολοκληρώνεται το μέγιστο διάστημα διατήρησης των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα για κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων και τη Γερμανία.
Η Νατάσα Μπερτό υπογράμμισε επίσης πως τυχόν ενεργοποίηση των εν λόγω άρθρων θα γίνει για να σωθεί η Σένγκεν, ενώ αναφέρθηκε και στις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Θα σώσουμε τη Σένγκεν, εφαρμόζοντάς την».
Σχετικά με την κατάσταση στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, η ίδια εκπρόσωπος είπε ότι την περασμένη εβδομάδα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Frontex πραγματοποίησαν αποστολή επί τόπου έτσι ώστε να εκτιμήσουν τις ανάγκες που υπάρχουν, τόσο για οικονομική βοήθεια όσο και για υλικοτεχνική υποστήριξη.
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι σύμφωνα με τους τρέχοντες κανόνες, δεν επιτρέπεται να πραγματοποιηθεί επιχείρηση της Frontex σε χώρα εκτός ΕΕ. Ωστόσο, η Ν. Μπερτό υπογράμμισε ότι αυτό που αναμένεται από την Ελλάδα είναι να καταγράφει και να ταυτοποιεί τους ανθρώπους που μπαίνουν στο έδαφός της, να ακολουθούνται οι κανονικές διαδικασίες ασύλου, ενώ όσοι δεν επιθυμούν να ζητήσουν διεθνή προστασία από την Ελλάδα να τους αρνείται η είσοδος στη χώρα.
«Αυτό ορίζει η Συνθήκη της Γενεύης, και αυτό θα πρέπει να ισχύει», είπε χαρακτηριστικά η Ν. Μπερτό, ενώ τόνισε ότι ήδη από τον Οκτώβριο, οι 12 αρχηγοί των χωρών που βρίσκονται κατά μήκος της λεγόμενης οδού των Δυτικών Βαλκανίων δεσμεύτηκαν ότι η πρακτική της προώθησης των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο προς άλλες γειτονικές χώρες πρέπει να σταματήσει. Η εκπρόσωπος της Επιτροπής, ανέφερε ακόμα ότι οι σχέσεις μεταξύ των αρχών των Σκοπίων και της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί, όπως φάνηκε και στην τελευταία τηλεδιάσκεψη των λεγόμενων «σημείων επαφής» των 12 αυτών κρατών που έγινε την περασμένη Παρασκευή.
Τέλος, η ίδια εκπρόσωπος ενημέρωσε ότι σήμερα (25/1) το πρωί, στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ, έλαβε χώρα μια ακόμα συνάντηση μεταξύ κάποιων από αυτές τις χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Κροατία, Σλοβενία, ΠΓΔΜ, Σερβία και Ελλάδα) με τη συμμετοχή, επίσης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ολλανδικής Προεδρίας.
Στηρίζει τις απειλές εναντίον της Ελλάδας για αποπομπή από τη Σένγκεν ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών
Στο μεταξύ, την πλήρη στήριξή του προς τη συνάδελφό του, την υπουργό Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, του συγκυβερνώντος στην Αυστρία - με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, σχετικά με τις απειλές της για αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, σε περίπτωση που η Αθήνα «δεν κάνει επιτέλους περισσότερα για την διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», διαμήνυσε ο προερχόμενος επίσης από το Λαϊκό Κόμμα, Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.
Είναι «νόμιμη» αυτή η απειλή αποπομπής της Ελλάδας από τη Ζώνη του Σένγκεν, διατεινόταν ο υπουργός Εξωτερικών, δηλώνοντας σίγουρος πως δεν λειτουργεί η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα.
Ο ίδιος εκτιμά, όπως τόνισε, πως η πίεση προς την Ελλάδα θα αυξηθεί, αλλά ταυτόχρονα ελπίζει ότι η Ελλάδα θα είναι πρόθυμη να δεχθεί την υποστήριξη που της έχει υποσχεθεί η ΕΕ στην προστασία των εξωτερικών συνόρων. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς θεωρεί πως σε διαφορετική περίπτωση θα ενταθούν οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για το θέμα αποπομπής της Ελλάδας που έθεσε η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών.
Νωρίτερα, η Μικλ-Λάιτνερ είχε επαναλάβει τις απειλές που είχε εκτοξεύσει χθες εναντίον της Ελλάδας - με συνέντευξή της στο κυριακάτικο φύλλο της γερμανικής εφημερίδας «Ντι Βελτ» - επισημαίνοντας σε δηλώσεις της πριν τη σημερινή σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ, πως είναι ουσιαστικής σημασίας να διασφαλίσει η Ελλάδα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και εάν δεν το κάνει τότε «τα εξωτερικά σύνορα της Ζώνης Σένγκεν θα μετακινηθούν στην κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης».
Πρόσθεσε δε, πως από την Ελλάδα ζητείται να κάνει το ταχύτερο δυνατό όλα τα απαραίτητα για να ενισχυθεί η πραγματική διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων, ενώ η ίδια είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι είναι αναγκαίο να εγκατασταθεί εκεί μία κοινή συνοριοφυλακή και μία ακτοφυλακή. Η σχετική πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι και θα συζητηθεί στη σημερινή σύνοδο.
Όπως διατεινόταν, δε, εκ νέου η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, είναι «μύθος» ότι δεν μπορεί να φυλαχθούν τα ελληνο-τουρκικά σύνορα, καθώς, όπως είπε, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα είχε επαρκείς δυνατότητες για τη φύλαξη των συνόρων, και, κατά την άποψή της, ένα από τα μεγαλύτερα πολεμικά ναυτικά της Ευρώπης χρειάζεται μία πολιτική διοίκηση για να αναλάβει τον έλεγχο των συνόρων.
Αναφερόμενη τέλος στις χθεσινές απειλές της για αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, η Μικλ-Λάιτνερ επισήμανε πως «είναι καιρός τα πράγματα να λέγονται με το όνομά τους. Ο καθένας γνωρίζει πως είναι σημαντικό και αναγκαίο να διασφαλιστούν τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα και κατόπιν η Ευρώπη να επανακτήσει και πάλι την ικανότητα της για δράση».