«Άτυπα και χαλαρά» ζητήθηκε από την Ελλάδα να απωθεί τους πρόσφυγες από τις ακτές

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Βελγίου απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο σχετικό με το αν ο Βέλγος υπουργός Τεο Φανκεν κατά τη διάρκεια του χθεσινού άτυπου Συμβουλίου των υπουργών της ΕΕ στο Άμστερνταμ ζήτησε όντως από την Ελλάδα να αρχίσει να κάνει απωθήσεις των προσφύγων που προσπαθούν να μεταβούν στις ελληνικές ακτές.

«Άτυπα και χαλαρά» ζητήθηκε από την Ελλάδα να απωθεί τους πρόσφυγες από τις ακτές
4'

Όπως μεταδίδει το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga η εκπρόσωπος Τύπου του Φράνκεν δεν θέλησε ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει τις δηλώσεις Μουζάλα περί πιέσεων από την πλευρά του Βελγίου να γίνουν απωθήσεις των προσφύγων.

«Οι συζητήσεις στο Άμστερνταμ ήταν ανεπίσημες και έγιναν μέσα σε ένα χαλαρό κλίμα και δεν θέλω να κάνω κάποιο άλλο σχόλιο», σημείωσε. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να προσθέσει πως εξαιτίας του άτυπου χαρακτήρα του Συμβουλίου τίποτα από όσα είπε ο Tεο Φράνκεν δεν αποτελεί επίσημη θέση της βελγικής κυβέρνησης.

Αυστρία: Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εταίρος μας

Η Ελλάδα είναι για τον ίδιο, ένας σημαντικός εταίρος στη δημιουργία των λεγόμενων Hotspots για την πρώτη υποδοχή και την κατανομή των προσφύγων, τόνισε ο νέος υπουργός Άμυνας της Αυστρίας, Πέτερ Ντόσκοτσιλ, κατά τη σημερινή ορκωμοσία του από τον αυστριακό ομοσπονδιακό Πρόεδρο, Χάιντς Φίσερ, στο προεδρικό μέγαρο στη Βιέννη.

Στις δηλώσεις του, ο 45χρονος νέος υπουργός Άμυνας, επισήμανε πως δεν θέλει να συμμεριστεί τις απειλές που έχει εκτοξεύσει η προερχόμενη από το Λαϊκό Κόμμα, Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάννα Μικλ-Λάιτνερ εναντίον της Ελλάδας, για αποπομπή της από τη Ζώνη Σένγκεν - απειλές οι οποίες έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Ο Πέτερ Ντόσκοτσιλ, ο οποίος προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του ομοσπονδιακού καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν, διατελούσε τα τελευταία χρόνια αστυνομικός διευθυντής του ομόσπονδου κρατιδίου Μπούργκενλαντ, έχοντας χειριστεί άψογα τους προηγούμενους πέντε μήνες την προσφυγική κρίση, μεγάλο βάρος της οποίας έχει σηκώσει το συγκεκριμένο κρατίδιο.

Ο ίδιος εκτιμά πως είναι μεγάλα τα καθήκοντα που αναλαμβάνει και θα πρέπει να φέρει σε πέρας ως υπουργός Άμυνας, ενώ, όπως σημείωσε στις δηλώσεις κατά την ορκωμοσία του, επιθυμεί τη συνέχιση της στενής συνεργασίας με το υπουργείο Εσωτερικών στο προσφυγικό ζήτημα.

Τόνισε επίσης, ότι στηρίζει την απόφαση που είχε ληφθεί την περασμένη εβδομάδα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τα ομόσπονδα κρατίδια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Αυστρίας, για τον αριθμό των προσφύγων στους οποίους θα παρέχεται μελλοντικά άσυλο στη χώρα και που μέσα στο 2016 θα ανέλθει σε 37.500 - αριθμός που, από μεν τους

Σοσιαλδημοκράτες χαρακτηρίζεται ως «τιμή αναφοράς», από δε το συγκυβερνών Λαϊκό Κόμμα, ως «ανώτερο όριο».

Η ανάληψη του υπουργείου Άμυνας από τον Πέτερ Ντόσκοτσιλ, εντάσσεται στις απαραίτητες αλλαγές των υπουργών του κόμματός του στην κυβέρνηση, στις οποίες προχώρησε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, μετά την ανακοίνωση, την περασμένη εβδομάδα, της υποψηφιότητας του έως τώρα υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών, Ρούντολφ Χούντσντορφερ, για τις αυστριακές προεδρικές εκλογές της 24 ης Απριλίου.

Ο κ. Ντόσκοτσιλ διαδέχεται στο υπουργείο Αμυνας τον έως τώρα επικεφαλής του, Γκέραλντ Κλουγκ, που θα αντικαταστήσει στο υπουργείο Υποδομών τον Αλόις Στέγκερ, ο οποίος αναλαμβάνει από τον προεδρικό πλέον υποψήφιο, Ρούντολφ Χούντσντορφερ, την ηγεσία του υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Στις αυστριακές προεδρικές εκλογές της 24ης Απριλίου, οι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν, σε μία απευθείας εκλογή από το λαό, τη διαδοχή του νυν ομοσπονδιακού Προέδρου, Χάιντς Φίσερ, ο οποίος βρίσκεται στο ύπατο αξίωμα εδώ και δώδεκα χρόνια, από το 2004, έπειτα από τις εκλογικές νίκες του στις προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο του 2004 και τον Απρίλιο του 2010 αντίστοιχα, και του οποίου η δεύτερη εξαετής θητεία ολοκληρώνεται στις αρχές Ιουλίου.

Το Λαϊκό Κόμμα έχει ως υποψήφιο τον πρώην πρόεδρο της αυστριακής Βουλής Αντρέας Κολ, ο οποίος συγκαταλέγεται στην πλέον συντηρητική πτέρυγα του κόμματος και θεωρείται ο αρχιτέκτονας του δεξιού-ακροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων του διαβόητου Γεργκ Χάιντερ, που βρέθηκε στην εξουσία από τον Φεβρουάριο του 2000 έως τον Δεκέμβριο του 2006.

Το Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αυστριακής αντιπολίτευσης, που σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται πλέον ως πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα, με ποσοστό πάνω από 30%, δεν έχει ανακοινώσει ακόμη έναν δικό του υποψήφιο, ενώ ο αρχηγός του, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, δήλωσε πρόσφατα πως δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος, καθώς στόχος του παραμένει πάντα το «πολύ πιο σημαντικό» αξίωμα του ομοσπονδιακού καγκελάριου της χώρας.

Οι Ελεύθεροι είχαν πάντως τις προηγούμενες εβδομάδες, επαφές και συζητήσεις για ενδεχόμενη υποστήριξη από μέρους τους, της υποψηφιότητας της πρώην προέδρου του Αυστριακού Ανωτάτου Δικαστηρίου Ίρμγκαρντ Γκρις, η οποία είναι γνωστή για τις ιδιαίτερα συντηρητικές τοποθετήσεις της.

Την δική του υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος -αλλά με την υποστήριξη του κόμματος- έχει δημοσιοποιήσει εδώ και εβδομάδες ο πρώην αρχηγός (επί ένδεκα χρόνια) του κόμματος των Πράσινων, της αυστριακής αντιπολίτευσης, Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος φέρεται να χαίρει αρκετά μεγάλης αποδοχής στο εκλογικό σώμα και εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να προηγείται των άλλων υποψηφίων.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή