Πρόταση σοκ: Ο Γιούνκερ στηρίζει τον εγκλωβισμό των μεταναστών στην Ελλάδα!

Τις προτάσεις της Σλοβενίας για ενίσχυση των συνόρων της Ελλάδας με τα Σκόπια, προκειμένου να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές προς το Βορρά, στηρίζει μέσω απαντητικής επιστολής που απέστειλε χθες Δευτέρα (25/1) στον πρωθυπουργό της χώρας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
4'

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Politico, οι περισσότεροι μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα θα παραμένουν εκεί, ενώ με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί η πίεση που ασκείται στις χώρες διέλευσης, αλλά και η πίεση που ασκείται στην Αυστρία και στη Γερμανία!

Η Politico, όπως μάλιστα υποστηρίζει, είχε πρόσβαση σε αντίγραφο της επιστολής, όπου αναφέρεται ότι όλες οι χώρες της ΕΕ θα «παρέχουν συνδρομή στις αρχές των Σκοπίων για τη στήριξη του ελέγχου των συνόρων με την Ελλάδα, μέσω της απόσπασης αστυνομικών και της παροχής εξοπλισμού».

Σημειώνεται επίσης, ότι στην επιστολή, ο Γιούνκερ αναφέρει ότι οι χώρες της μεταναστευτικής οδού των Δυτικών Βαλκανίων, είτε είναι μέλη της ΕΕ είτε όχι, πρέπει να σταματήσουν να επιτρέπουν σε πρόσφυγες τη διέλευση των συνόρων, χωρίς να έχουν ειδοποιήσει τη γείτονα χώρα.

Εξάλλου, την εκτίμηση ότι οσονούπω η Ελλάδα θα τεθεί de facto εκτός Σέγκεν, προσωρινά, επειδή δεν θα είναι σε θέση να χειριστεί την προσφυγική κρίση, διατυπώνει ο Βέλγος υφυπουργός Μετανάστευσης Tεο Φράνκεν, σε δηλώσεις του προς τη βελγική εφημερίδα De Standaard.

Σημειώνεται επίσης ότι ο ακραία συντηρητικός Βέλγος υφυπουργός Μετανάστευσης, είναι απ’ αυτούς που πρωτοστατούν στην κριτική εναντίον της Ελλάδας...

Από την πλευρά της, η εφημερίδα De Morgen σημειώνει ότι ο Βέλγος υφυπουργός Μετανάστευσης υπογράμμισε την ανάγκη να αναλάβει στο εξής η ΕΕ την ευθύνη και διαχείριση των κέντρων υποδοχής προσφύγων (hotspots) προχωρώντας στη δημιουργία όχι μόνο 8000-10000 θέσεων αλλά 200.000.

«Μιλάμε για γελοίους αριθμούς, 8000 ή 10000», πρόσθεσε. «Δόθηκε μια εντελώς λανθασμένη ερμηνεία στα hotspots», συμπλήρωσε. «Μέχρι τώρα υπήρχε η αντίληψη, ότι αρκεί να παίρνουμε τα δακτυλικά αποτυπώματα των μεταναστών/προσφύγων και να τους αφήνουμε ανενόχλητους να συνεχίζουν το ταξίδι τους. Πρέπει όμως να παραμένουν έγκλειστοι σε ένα χώρο που θα τους παρέχει τις αναγκαίες ευκολίες», σημείωσε, προσθέτοντας: «Όποιοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας θα εντάσσονται στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, και σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να βρεθούν στο Βουκουρέστι παρά στις Βρυξέλλες, ενώ όποιοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας πρέπει να επαναπροωθούνται στη χώρα προέλευσής τους».

Στο κεντρικό άρθρο της ίδιας εφημερίδας, χαρακτηρίζονται ωστόσο ως «ιστορικό λάθος μεγάλου διαμετρήματος», τα σχέδια της ΕΕ να βάλει στο ψυγείο τη συνθήκη Σένγκεν, ενώ θεωρείται πως τυχόν αποκλεισμός της Ελλάδας θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια ανθρωπιστική κρίση μεγάλου μεγέθους, στο βαθμό που εξαθλιωμένοι πρόσφυγες θα στοιβάζονται πλέον σε «αυτοσχέδια παραπήγματα» στα ελληνομακεδονικά (sic) σύνορα. Μόνη λύση, υποστηρίζει η εφημερίδα, είναι η κατασκευή κέντρων υποδοχής στην Ελλάδα επαγγελματικών προδιαγραφών, όπου θα γίνεται η ταυτοποίηση, η διαλογή και στη συνέχεια ο επιμερισμός των προσφύγων.

Στις κλιμακούμενες απειλές προς την Ελλάδα για αποπομπή από τη ζώνη Σένγκεν, εάν δεν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση των συνόρων της με την Τουρκία, αναφέρεται και η De Volkskrant σε δημοσίευμα με τίτλο «Η ΕΕ απειλεί την Ελλάδα με αποκλεισμό από την Σένγκεν».

Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης ιδιαίτερη μνεία στο χτεσινό άτυπο συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στο Άμστερνταμ και την απόφαση των κρατών-μελών να στηρίξουν την πρωτοβουλία της Κομισιόν να συνδράμει τις αρχές της ΠΓΔΜ στις προσπάθειες που καταβάλλουν για καλύτερη φύλαξη των συνόρων με την Ελλάδα, κάτι που όμως προκάλεσε την αντίδραση του Έλληνα αναπληρωτή Μετανάστευσης Γ. Μουζάλα.

Αναφορά, τέλος, στο χθεσινό άτυπο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων, φιλοξενεί και η εφημερίδα Le Soir, τονίζοντας πως παρά τις δηλώσεις του Ολλανδού υπουργού μετανάστευσης Κλας Ντίζχοβ, ότι η εν λόγω διαδικασία δεν σχετίζεται με «αναστολή» συμμετοχής της Ελλάδας στο χώρο Σένγκεν, ο Βέλγος ομόλογός του ανέφερε ότι η παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας προς τα Σκόπια μέσω Frontex, για ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα με Ελλάδα, και η ενδεχόμενη εφαρμογή του άρθρου 26, συνιστούν «de facto προσωρινή αναστολή συμμετοχής της Ελλάδα στο χώρο Σένγκεν».

Το δημοσίευμα σημειώνει πάντως, ότι η συζήτηση για το άρθρο 26 υποδεικνύει ότι τα κράτη της ΕΕ προσπαθούν να διασφαλίσουν τον απαιτούμενο χρόνο προς λήψη μέτρων, όπως αποτελεσματικό έλεγχο εξωτερικών συνόρων, κέντρα ταυτοποίησης για διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, διαδικασίες επιστροφής και επανεισδοχής από τρίτα κράτη, μετεγκατάσταση των προσφύγων εντός της ΕΕ και, τέλος, καταπολέμηση του φαινομένου των πλαστών διαβατηρίων.

Σύμφωνα με το Γάλλο Υπουργό Εσωτερικών, Μπερνάρ Γκάζνεβ, όλα αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν ως το επόμενο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων, στις 25 Φεβρουαρίου.

Σχετικές ειδήσεις