Επί τάπητος το προσφυγικό σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πατρών
Μιλώντας την Τρίτη (26/1), σε εκδήλωση με τίτλο «Διασφαλίζοντας τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης», που διοργάνωσε το Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου – Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων - και το γερμανικό ίδρυμα Hanns Seidel, στις Βρυξέλες, ο κ. Ruete αναγνώρισε ότι ο αρχικός σχεδιασμός της Ε.Ε. ήταν ανεπαρκής καθώς η πραγματικότητα του μεταναστευτικού-προσφυγικού κύματος σάρωσε τις προβλέψεις που είχαν υπάρξει.
Διαπίστωσε ότι τώρα η Ε.Ε. είναι υποχρεωμένη να διαχειριστεί την κρίση, σχεδόν από το μηδέν και εν μέσω της μεγάλης καταιγίδας, καθώς το Δουβλίνο 3 δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλέον στις μεγάλες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Ο κ. Ruete επισήμανε τις καθυστερήσεις στην καταγραφή των προσφύγων από την ελληνική πλευρά, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της. Αναγνώρισε, τέλος, τον σημαντικό ρόλο που πρέπει να αναλάβει και η Τουρκία στην αντιμετώπιση του ζητήματος, αλλά και ότι πρέπει να υπάρξει ένα κοινό σύστημα επιστροφής των μεταναστών στις χώρες προέλευσης.
Η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής κ. Monika Hohlmeier εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για το ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί, γεγονός που αποτελεί απειλή για τη ζώνη Σένγκεν. Είπε χαρακτηριστικά ότι αν κάποια χώρα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της εξόδου. Σε ερώτηση για το πώς μπορεί η Ελλάδα να «σφραγίσει» τα σύνορα της όταν τόσο η FRONTEX όσο και οι ελληνικές αρχές έρχονται αντιμέτωπες με ανθρώπους που κινδυνεύουν να πνιγούν στο Αιγαίο στην προσπάθεια τους να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές, αναγνώρισε ότι το μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα είναι η συνολικά ελλιπής διαχείριση του ζητήματος και κυρίως η μη λειτουργία των hot spots, προκειμένου να μην υπάρχει μια απολύτως ανεξέλεγκτη μεταναστευτική και προσφυγική ροή. Εκτίμησε ότι το να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα μπορεί να απειλήσει ακόμα και την ύπαρξη της Ε.Ε. Τέλος, σχολίασε ότι το Διεθνές Δίκαιο επιβάλει την προστασία των προσφύγων, αλλά δεν τους δίνει το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρώπη και εγκατάστασης σε όποια χώρα επιθυμούν.
Ο Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρώην Γ.Γ του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Άγγελος Συρίγος παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για την επικίνδυνη εξέλιξη του φαινομένου, επισημαίνοντας τη μεγάλη ευθύνη της Τουρκίας, η οποία δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, όπως έχει συμφωνηθεί. Τα κυκλώματα των διακινητών δρουν ανενόχλητα και ο αριθμός των προσφύγων-μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας είναι υπερβολικά μεγάλος για να μπορεί να υπάρξει εύκολη διαχείριση. Τόνισε ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο στο τουρκικό έδαφος και όχι στη θάλασσα του Αιγαίου, καθώς από τη στιγμή που οι μετανάστες μπουν στα πλοιάρια η πορεία τους είναι προδιαγεγραμμένη. Ανάλογα σημαντικός είναι ο ρόλος της Τουρκίας και στο ζήτημα της επανεισδοχής μεταναστών, καθώς οι τουρκικές καθυστερήσεις στα σχετικά ελληνικά αιτήματα έχουν ως αποτέλεσμα ελάχιστοι μετανάστες να εγκαταλείπουν τελικά το ευρωπαϊκό έδαφος. Εκτίμησε ότι η ελληνική κυβέρνηση έστειλε αρχικώς λάθος μήνυμα μη θέλοντας να κάνει διαχωρισμό μεταξύ μεταναστών και προσφύγων, γεγονός που οδήγησε στην κατακόρυφη αύξηση των εισροών. Αντίστοιχα και η αρχική διακήρυξη της πολιτικής ανοικτών συνόρων από τη Γερμανία την έκανε χώρα προορισμού.
Κλείνοντας, ο συντονιστής της συζήτησης, δημοσιογράφος κ. Παναγιώτης Κακολύρης, Συντονιστής Υλοποίησης Ερευνητικού Έργου του ΚεΔΕΠΟΔ επισήμανε ότι η Ε.Ε. έχει κάνει σημαντικά βήματα στην ιστορία της ακριβώς στην προσπάθεια αντιμετώπισης μεγάλων κρίσεων. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό αποτελεί μια πολλαπλή κρίση (κοινωνική, πολιτική, οικονομική αλλά και ασφάλειας)την οποία καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της. Γι’ αυτό και η μόνη λύση περνά μέσα από τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Βαυαρικής Αντιπροσωπείας στην Ε.Ε. με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή του κοινού.