Μουζάλας: Προετοιμαζόμαστε για κλείσιμο συνόρων

Πάνω από ένα δισ. ευρώ κοστίζει στην Ελλάδα η διαχείριση της προσφυγική κρίσης, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλα, ο οποίος τόνισε πως η κυβέρνηση πιέζει την ΕΕ για αύξηση της οικονομικής βοήθειας.

Μουζάλας: Προετοιμαζόμαστε για κλείσιμο συνόρων
3'

Επισημαίνει ότι δεν προβλέπεται νομικά έξοδος της χώρας από την Σένγκεν, όμως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να κλείσουν τα σύνορα οι γειτονικές χώρες και η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο διαχείρισης μίας κατάστασης με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που δεν θα μπορούν να φύγουν.

«Δεν υπάρχει θέμα να φύγουμε από τη Σένγκεν. Νομικά δεν προβλέπεται» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας την Πέμπτη στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα.

«Αυτό που μπορεί να γίνει είναι μας κλείσουν τα σύνορα οι χώρες με τις οποίες συνορεύουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας και εξήγησε:

«Εμείς με τη μόνη χώρα που συνορεύουμε είναι με τα Σκόπια, που δεν είναι στη Σένγκεν. Υπάρχει ένα θέμα εκεί, για αυτό και προετοιμαζόμαστε με δύο τρόπους. Πρώτον να είμαστε εντάξει με τις υποχρεώσεις μας, και δεύτερον, με βάσει μελέτες που έχουμε κάνει, να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα σε περίπτωση που μείνουν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που δεν θα μπορούν να φύγουν».

Παράλληλα, ο κ. Μουζάλας εκτίμησε ότι το κόστος της προσφυγικής κρίσης για την Ελλάδα είναι περισσότερο από ένα δισ. ευρώ, υπερβαίνει -όπως είπε- και τις εκτιμήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που το υπολόγιζε στα 600 εκατ. ευρώ, ενώ επέρριψε μεγάλες ευθύνες στην ΕΕ για τη μη εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων.

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει μάχες απέναντι σε προτάσεις που είναι απαράδεκτες.

«Έχουμε υποβάλει καινούργιες αιτήσεις. Η γραφειοκρατία, δυστυχώς, δεν είναι μόνο πάρα πολλή στην Ελλάδα, αλλά και στην ΕΕ. Πιέζουμε πολύ σε αυτή την κατεύθυνση για τη γρήγορη εκταμίευση», υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας και συμπλήρωσε:

«Μέσα μου έχω έναν φόβο, ότι οι δυσκολίες για να πάρουμε λεφτά θα είναι λιγότερες, όσο περισσότερο προσπαθούν να μας ρίξουν για να δημιουργήσουμε μια κατάσταση με στρατόπεδο 400.000 προσφύγων και μεταναστών, όπως πρότεινε ο Βέλγος συνάδελφος μου. Αυτό είναι απαράδεκτο. Εκεί δεν θα έχουν πρόβλημα να δοθούν λεφτά».

«Όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά πιστεύω και όλα τα κόμματα θα εναντιωθούν. Είναι ένα ζήτημα αυτό, το παλεύουμε δυναμικά με ενότητα και αξιοπρέπεια», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μουζάλας διαβεβαίωσε ότι οι εργασίες για τα hotspots προχωράνε γρήγορα και προσέθεσε ότι στην καινούργια ευρωπαϊκή έκθεση αποτυπώνεται η σημαντική και μεγάλη πρόοδος της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των υποχρεώσεων της.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτική Πολιτικής αναγνώρισε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα. «Ενέχουν και κομμάτι κυβερνητικής ευθύνης», είπε, σημειώνοντας ότι ο ίδιος το αποδέχεται προσωπικά και είναι έτοιμος να το δεχτεί.

Προσέθεσε ωστόσο ότι «πρέπει να παραδεχτούμε και τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν, όπως το να χτίζεις ένα hotspot και την ίδια ώρα να έχεις μέσα 5.000 μετανάστες». «Στη Λέσβο ήταν έτοιμο δυο φορές το κέντρο. Ήρθαν όμως 17.000 πρόσφυγες και μετανάστες και κατέρρευσε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, ο κ. Μουζάλας αναγνώρισε τη θετική στάση της αντιπολίτευσης από τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, σημειώνοντας ότι «είναι μεγάλη βοήθεια για μένα την οποία παίρνω μαζί μου στο εξωτερικό».

«Έχουμε ήττες, αλλά και σημαντικές νίκες», υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας, ενώ εκτίμησε ότι μέχρι τις 15 Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί το εγχείρημα με τις διαπιστεύσεις που θα πρέπει να έχουν όλες οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά του Αιγαίου για την υποδοχή των προσφύγων.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή