Έδωσε ψίχουλα ο Τσίπρας στους αγρότες - Στήνουν νέα μπλόκα

Στο κενό έπεσαν οι προτάσεις της κυβέρνησης στους αγρότες, κατά τη χθεσινή (22/02/2016) συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον αγροτικό κόσμο να εκτιμά ότι δεν υπήρξε ουσιαστική μετακίνηση από τον πρωθυπουργό προς την πλευρά των ανθρώπων της υπαίθρου. Δείτε πώς διαμορφώνονται τα μπλόκα των αγροτών σε όλη την Ελλάδα.
15'

Μετά το «ναυάγιο» της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, οι αγρότες αποφασίζουν σε κρίσιμες συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα, το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Στα Τέμπη

Οι αγρότες των Τεμπών, μετά την ενημέρωση που είχαν από τους συναδέλφους τους, οι οποίοι συμμετείχαν στη μαραθώνια συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Από τις έντεκα το βράδυ της Δευτέρας, έκλεισαν και πάλι τα Τέμπη. Αμέσως πυροδοτήθηκε ένταση με οδηγούς αυτοκινήτων, καθώς προκλήθηκε κυκλοφοριακό «έμφραγμα». Έτσι, λίγη ώρα αργότερα, σε συνεννόηση με την Αστυνομία, οι αγρότες αποφάσισαν να αφήσουν για λίγες ώρες ανοιχτά τα Τέμπη. Όχι όμως και για πολύ, καθώς τα Τέμπη έχουν ξανακλείσει.

Κόμβος Γυρτώνης και Μικροθήβες

Η αστυνομία έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση για διακοπή της κυκλοφορίας από τον κόμβο Γυρτώνης, μέχρι και την διασταύρωση Στομίου, υποδεικνύοντας εναλλακτικές διαδρομές. Από τις δώδεκα το μεσημέρι έκλεισε και η γέφυρα του Στομίου. Η κυκλοφορία αποκλείστηκε και από τον παραλιακό άξονα του νομού, ενώ υπάρχουν προτάσεις να κλείσουν και οι σιδηροδρομικές γραμμές!

Την ίδια στιγμή και οι αγρότες των Μικροθηβών σκληραίνουν τη στάση τους, καθώς αποφάσισαν τη δημιουργία ενός νέου μπλόκου στην Κεφάλωση Αλμυρού, επί του ΠΑΘΕ.

Οι κινητοποιήσεις στην Κεντρική και Βόρειο Ελλάδα

«Μουδιασμένοι» εμφανίζονται οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στα μπλόκα που έχουν στήσει στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Στην πλειονότητά τους δηλώνουν: «Περιμέναμε κάτι καλύτερο».

Για τη στάση που θα τηρήσουν στο εξής, αναμένεται ν΄ αποφασίσουν σε γενικές συνελεύσεις, που έχουν προγραμματισθεί για σήμερα στα περισσότερα μπλόκα με τους επικεφαλής να έχουν απευθύνει ευρύ κάλεσμα για συμμετοχή σε οριστικές αποφάσεις.

Με τα νέα δεδομένα, το σημερινό δελτίο των κινητοποιήσεων για την κεντρική και βόρεια Ελλάδα διαμορφώνεται ως εξής:

-Ούτε για σήμερα προγραμματίζεται κινητοποίηση στο μπλόκο της αερογέφυρας Θέρμης, στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία») και σε αυτό στον κρατικό αερολιμένα. Εκπρόσωποι και των τριών μπλόκων ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως: «Όλα θα κριθούν στις γενικές συνελεύσεις που θα έχουμε το βράδυ».

-Καμία κινητοποίηση δεν έχει προγραμματιστεί και στο μπλόκο Δερβενίου. «Περιμένουμε τις εξελίξεις. Είμαστε πανέτοιμοι να σφίξουμε και πάλι τη στάση μας εάν κριθεί απαραίτητο» δήλωσε ο συντονιστής Αναστάσης Σοϊλεμέζης.

-Στον νομό Χαλκιδικής υπάρχουν τέσσερα μπλόκα: στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο. «Αργότερα το βράδυ έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση» δήλωσε ο συντονιστής του μπλόκου στον κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης.

-Παραμένουν τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας, χωρίς -προς το παρόν- να έχει προγραμματιστεί κάποια άλλη κινητοποίηση.

-Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Δεν έχει προγραμματιστεί κλείσιμο της διόδου για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

-Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας - Σκοπίων, στο πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός μέχρι τις τρεις το μεσημέρι και από τις οκτώ μέχρι τις έντεκα το βράδυ (στους Εύζωνες) και από τις επτά μέχρι και τις έντεκα το βράδυ (στη Δοϊράνη).

-Στα διόδια των Μαλγάρων, ξεκίνησε νέος αποκλεισμός. Επί τάπητος τέθηκαν προτάσεις για εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Αχιλλέα Καμπούρη.

-Σε αποκλεισμό παραμένει για τέταρτη εβδομάδα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.

-Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά στο κλείσιμο των κόμβων Μελισσίου, Μαυροβουνίου, Μεσημερίου, Αλυσίδας Βεγορίτιδας και Αψάλου από τις έξι μέχρι και τις εννέα το βράδυ και Γυψοχωρίου για μισή ώρα, από τις πέντε μέχρι και τις πέντε και μισή.

-Στον νομό Πιερίας, στο Αιγίνιο, ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός από τις πέντε έως τις δέκα το βράδυ, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Γιάννη Καρακασίδη, ενώ στην αερογέφυρα Αλεξιάδη, στην Κατερίνη, ο δρόμος δεν προβλέπεται να κλείσει σήμερα, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής, Χρήστο Βάγια, ο οποίος δήλωσε ότι όλοι τελούν εν αναμονή της γενικής τους συνέλευσης, το βράδυ.

-Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, δεν θα γίνει κινητοποίηση. Οι συμμετέχοντες στο μπλόκο πραγματοποιούν γενική συνέλευση.

-Καμία κινητοποίηση και στο μπλόκο της Χαλκηδόνας, με τον επικεφαλής της συντονιστικής του μπλόκου, Μαυρουδή Μιντσιούδη, να τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Όλα θα κριθούν στην αποψινή γενική συνέλευση».

Σε επ΄αόριστον αποκλεισμό προχώρησαν από τις πέντε το απόγευμα της Δευτέρας (22/02/2016) οι συμμετέχοντες στο μπλόκο που έχουν στήσει στον κόμβο Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Διαμάντω Κρητικού.

«Μόλις έγιναν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε χθες μερίδα αγροτών με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ομόφωνα αποφασίσαμε το κλείσιμο» επισήμανε η ίδια και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε να ταλαιπωρούμε τον κόσμο και τους αυτοκινητιστές, αλλά πρέπει επιτέλους να γίνει σαφές ότι αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας».

«Δύο ευθείες που δεν τέμνονται»

Ως «δύο ευθείες που δεν τέμνονται πουθενά», χαρακτήρισε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο της Χαλκηδόνας, Μαυρουδής Μηντσιούδης, τη στάση και θέση της κυβέρνησης και αγροτών στη σημερινή πολύωρη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, δηλώνοντας «κάτι παραπάνω από απογοητευμένος, αφού μεταξύ των δύο πλευρών δεν υπάρχει καν σύγκλιση απόψεων».

Όπως είπε: «Στη συνάντηση η κυβέρνηση επανέλαβε και επέμεινε για ακόμη μια φορά πάνω σε όλα όσα γνωρίζαμε», και πρόσθεσε, «απλά με το δικό της τρόπο και με τα δικά της νούμερα, οι κυβερνητικοί προσπάθησαν να μας εξηγήσουν ότι αυτά είναι τα καλύτερα που μπορούν να κάνουν για το δικό μας μέλλον».

Το συμπέρασμα των συμμετεχόντων από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως είπε ο Μαυρουδής Μηντσιούδης είναι, «αυτό που εμείς καταλάβαμε είναι ότι δεν θα μπορούμε να πληρώνουμε τις εισφορές μας και θα παραμένουμε ανασφάλιστοι, αλλά και ότι έχει ήδη αποφασιστεί η αύξηση του φορολογητέου μας εισοδήματος, υπολογίζοντας μάλιστα μέσα σε αυτό και τις επιδοτήσεις. Παράλληλα καταλάβαμε ότι ο σημερινός συντελεστής του 13%, όχι μόνο θα αυξηθεί κατά πάρα πολύ, αλλά θα διπλασιαστεί».

Στην Ήπειρο

Κατάληψη της ΔΕΗ στην 'Αρτα πραγματοποιούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι από μπλόκο της παλιάς γέφυρας. Τα τρακτέρ έκλεισαν το πρωί της Τρίτης (23/02/2016) την είσοδο της δημόσιας επιχείρησης.

Για την Τετάρτη (24/02/2016), το συντονιστικό όργανο των αγροτών ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τον δρόμο από τις επτά έως τις έντεκα το βράδυ. Στην παλιά γέφυρα έχει προγραμματιστεί μουσική εκδήλωση.

Τις επόμενες κινήσεις τους οι αγρότες από όλα τα μπλόκα της Ηπείρου θα τις αποφασίσουν σε συνάντηση που θα έχουν στις επτά το απόγευμα στα Γιάννενα.

Τελωνεία Προμαχώνα και Εξοχής

Ομαλά διεξάγεται, μέχρι αυτήν την ώρα, η διέλευση των οχημάτων από τα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Εντός της ημέρας, αναμένονται οι γενικές συνελεύσεις των αγροτών, προκειμένου να καθοριστεί η περαιτέρω στάση τους.

Στο τελωνείο της Εξοχής, η κίνηση διεξάγεται επίσης ομαλά. Σύμφωνα με πληροφορίες, προερχόμενες από τους αγρότες, μετά τη γενική συνέλευσή τους που ορίσθηκε για το απόγευμα της Τρίτης (23/02/2016), είναι πιθανόν η διεύλεση να περιοριστεί από τις δέκα το βράδυ.

Κρήτη: Νέο μπλόκο στον κόμβο Μαλίων

Σε νέο μπλόκο στην εθνική οδό Αγίου Νικολάου - Ηρακλείου, στον κόμβο Μαλίων - Οροπεδίου προχώρησαν από το πρωί της Τρίτης οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Οροπεδίου Λασιθίου.

Οι ίδιοι έδωσαν ραντεβού στις δέκα το πρωί, με τα τρακτέρ τους και τα αγροτικά αυτοκίνητα, στην Εθνική Οδό για το κλείσιμό της επ΄ αόριστον, εκφράζοντας την αντίθεση τους για το αποτέλεσμα της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Στην Πελοπόννησο

Οι αγρότες της Πελοποννήσου δηλώνουν πως επιμένουν και συνεχίζουν τον αγώνα των κινητοποιήσεων. Το απόγευμα κλείνουν ξανά τους δρόμους σε Νεστάνη και Ευρώτα.

Στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Κορίνθου οι αγρότες θα κλείσουν σήμερα το δρόμο στα διόδια Νεστάνης από τις έξι το απόγευμα ως τις έντεκα το βράδυ. Η κυκλοφορία θα διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - 'Αργους.

Οι αγρότες της Λακωνίας θα κλείσουν από τις επτά μέχρι και τις οκτώ το βράδυ το βράδυ την γέφυρα του Ευρώτα στην είσοδο της Σπάρτης.

Εν τω μεταξύ, επ' αόριστον είναι κλειστή από τους αγρότες η νέα εθνική οδό Κορίνθου - Αθήνας, στο ύψος των διοδίων Ισθμού και η κυκλοφορία διεξάγεται από παράκαμψη μέσω της παλαιάς εθνικής οδού έως την είσοδο των Αγίων Θεοδώρων.

Παράλληλα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θανάσης Τσιοτίνας, πρόεδρος του αγροτικού - κτηνοτροφικού συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η Ένωση», η συνάντηση με τον πρωθυπουργό ήταν ενδιαφέρουσα και έδειξε είπε, να είναι πλήρως ενημερωμένος για όλα τα ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο.

Ο Θανάσης Τσιοτίνας εξήγησε πως εκείνο που περιμένουν πλέον, είναι να καθαρογραφούν οι προτάσεις της κυβέρνησης και να εξατομικευτούν τα επιμέρους θέματα, όπως για παράδειγμα το ζήτημα των τεκμηρίων διαβίωσης, για τα οποία δήλωσε πως πρέπει να προσδιοριστούν από μηδενική βάση, αλλά και η επιδότηση που δεν δέχονται να θεωρείται εισόδημα και ζητούν να είναι αφορολόγητη τουλάχιστον έως τα 12.000 ευρώ.

Επιπλέον, ο Θανάσης Τσιοτίνας σημείωσε ότι την Τετάρτη (24/02/2016) θα συναντηθούν εκπρόσωποι των ανεξάρτητων μπλόκων Πελοποννήσου στην Τρίπολη, όπου θα συζητήσουν για την συνέχιση των κινητοποιήσεών τους και τη μορφή που αυτές θα λάβουν.

Τι πρότεινε η κυβέρνηση στους αγρότες

Είκοσι πέντε μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου ήταν όσα εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στο Μαξίμου κατά τη συνάντησή του με τα μπλόκα των αγροτών.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, «στους εκπροσώπους των αγροτών κατέστη σαφής η δέσμευση της κυβέρνησης να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των αγροτών, ακόμα και μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, που είναι γνωστές σε όλους τους Έλληνες πολίτες».

Πρόσθεσε δε ότι τα μέτρα για την στήριξη του αγροτικού κόσμου, αφορούν το σύνολο των αγροτών και των δραστηριοτήτων τους, με ισχυρή έμφαση στους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.

Τα μέτρα αυτά είναι:

Για το ασφαλιστικό:

1. Πενταετής μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών έως το 2021.

2. Κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, έως το 2021.

3. Δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16 αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική.

4. Θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο, ώστε η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση.

Για το φορολογικό:

5. Φορολογική ελάφρυνση για την μέγιστη πλειοψηφία των αγροτών.

6. Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.

Ως αποτέλεσμα του συνδυασμού των παραπάνω προτάσεων επί του ασφαλιστικού και του φορολογικού, η συνολική επιβάρυνση για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, που αγγίζει το 90%, θα είναι μικρότερη από την σημερινή.

Επίσης η κυβέρνηση παρουσίασε μια ακόμα σειρά μέτρων που στοχεύουν στην στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Τα μέτρα αυτά είναι:

7. Ορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και ένταξη στο Μητρώο Αγροτών, με αυστηρό προσδιορισμό που προβλέπει δύο βασικές προϋποθέσεις: ασφάλιση στον ΟΓΑ και εισόδημα προερχόμενο τουλάχιστον κατά 51% από αγροτικές δραστηριότητες.

8. Ρύθμιση χρεών στην ΔΕΗ με τουλάχιστον 36 δόσεις, για όλα τα παλιά και νέα χρέη, χωρίς προκαταβολή.

9. Στήριξη για εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για την μείωση του κόστους παραγωγής.

10. 'Αμεση καταβολή ποσού των συνδεδεμένων ενισχύσεων και αποζημιώσεων των παραγωγών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για το ρωσικό εμπάργκο.

11. Ομαλοποίηση και σταθεροποίηση ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Σε ετήσια βάση, οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ξεκινούν από τον Νοέμβριο και θα ολοκληρώνονται μέχρι τα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους, εκτός από το 10% που αφορά την εξόφληση και θα καταβάλλεται τον Ιούνιο. Δέσμευση για συντομότερη καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

12. Στήριξη των νέων αγροτών, έως 40 ετών, με στόχο την παραμονή αλλά και την επιστροφή των νέων στην περιφέρεια. Στήριξη επενδυτικών σχεδίων πρώτης εγκατάστασης με επιδότηση έως 22.000 ευρώ. Στήριξη εκκίνησης μη γεωργικής δραστηριότητας με επιδότηση από 11.000 έως 20.000 ευρώ.

13. Επιτάχυνση στης επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, καθώς και όλων των οφειλών του δημοσίου, όπως ο ΦΠΑ και ο φόρος πετρελαίου.

14. Κάρτα του αγρότη, για χρηματοδότηση των αγροτικών εργασιών, σε ετήσια βάση, με εγγύηση τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Στόχος αυτού του μέτρου είναι η εξασφάλιση ρευστότητας με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο και η μείωση του κόστους κατά τουλάχιστον 10%, ιδιαίτερα στον τομέα των εφοδίων. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση της κάρτας και για τους αγρότες που έχουν ανοιχτά δάνεια.

15. Έλεγχος της αγοράς και αποφασιστικός περιορισμός της ασυδοσίας των μεσαζόντων και των καρτέλ. Φραγμός στην διακίνηση προϊόντων με ανεξέλεγκτη έκδοση τιμολογίων αγοράς και στις απαράδεκτες -πολλές φορές επτάμηνες και οκτάμηνες- καθυστερήσεις πληρωμών.

16. Καθιέρωση υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων εσόδων - εξόδων, χωρίς γραφειοκρατικές δυσκολίες. Κατ εξοχήν ωφελημένοι θα είναι οι ίδιοι οι αγρότες, που θα μπορούν να αφαιρούν από το ακαθάριστο εισόδημά τους το σύνολο του υψηλού κόστους παραγωγής.

17. 'Αμεση προώθηση προς ψήφιση του σχεδίου νόμου για το πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού. Κίνητρα για συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης, συνεταιρισμούς, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών. Δομές αυστηρού ελέγχου για να αποφευχθούν νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος που δυσφήμισαν τον συνεταιριστικό θεσμό.

18. Συγκρότηση Εθνικού Δικτύου Αγροτικής Πολιτικής, για την υλοποίηση πολιτικής και χάραξη συνολικής στρατηγικής στον αγροτικό τομέα, με την συμμετοχή των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου.

19. Ίδρυση Φορέα Αξιοποίησης της δημόσιας αγροτικής γης και παραχώρησή της προς αξιοποίηση σε νέους αγρότες και συνεταιρισμούς,

20. Υλοποίηση προγραμμάτων για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.

21. Συγκρότηση συμβουλευτικών δομών σε όλη την Ελλάδα, για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής.

22. Ειδικό σχέδιο για ην στήριξη της κτηνοτροφίας, με στόχο την αύξηση της παραγωγής, την διατροφική επάρκεια. Την συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο και την συμπληρωματική απασχόληση ιδιαιτέρα των κατοίκων των ορεινών περιοχών.

23. Στήριξη της αλιείας με άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την δυνατότητα αναγέννησης των ιχθυοαποθεμάτων και θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την αειφορική διαχείρισή τους.

24. Υλοποίηση διαφοροποιημένων προγραμμάτων και παρεμβάσεων για την αγροτική παραγωγή σε ορεινές, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.

25. Δημιουργία Τράπεζας Γενετικού Υλικού με στόχο την διατήρηση, αναπαραγωγής, εμπορίας και προώθησης του εγχώριου γενετικού υλικού.

Όλγα Γεροβασίλη: Η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει με στόχο τη στήριξη των αδύναμων αγροτών

Κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε μεταξύ άλλων, πως η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως προτεραιότητά της είναι η στήριξη του αγροτικού κόσμου και ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων αγροτών.

Αναφερόμενη στις προτάσεις που παρουσίασε η κυβέρνηση την Δευτέρα (22/02/2016), η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι επιφέρουν μικρότερη επιβάρυνση, σε σχέση με το σημερινό καθεστώς, για τους αγρότες που δηλώνουν εισόδημα έως 20.000 ευρώ και που είναι σε ποσοστό άνω του 90% του συνόλου των αγροτών.

Καλούμε τους μικρούς και μεσαίους αγρότες να μελετήσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης και να βγάλουν συμπεράσματα με βάση τη δική τους κρίση, υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος και ξεκαθάρισε πως η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση με στόχο τη στήριξη των αδύναμων αγροτών, την άρση των στρεβλώσεων και με μέτρα για την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού κλάδου.

Σχετικές ειδήσεις