Αγρότες: Δεν είναι αγώνας μια και έξω, αλλά επιβίωσης
Σε έκδοση ανακοίνωσης σχετικά με το περιεχόμενο της συνάντησης που είχαν σήμερα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εκπρόσωποι 69 μπλόκων από όλη την Ελλάδα προχώρησε προ ολίγου η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι οι αγρότες παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα για την συνέχιση του αγώνα ανάλογα με το τι θα προβλέπουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, «πολύ περισσότερο που οι κυβερνητικές υποσχέσεις μπορεί να είναι υπό την αίρεση των δανειστών». Ο οργανωμένος αγώνας μας, υπογραμμίζουν οι αγρότες, αφήνει παρακαταθήκη για τα αιτήματα μας αλλά και για το ίδιο το κίνημα γιατί δεν είναι αγώνας μια και έξω. Ενώ δηλώνουν ότι συνεχίζουν τον αγώνα και παραμένουν στα μπλόκα.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα ακόλουθα:
«Με τα τρακτέρ στους δρόμους του αγώνα και της επιβίωσης, αντιπροσωπεία των 69 μπλόκων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος των μικρομεσαίων αγροτών συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό προκειμένου να πάρει θέση η κυβέρνηση στο πλαίσιο αιτημάτων που αποφασίσαμε στην Πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια στις 7 Φλεβάρη.
1. Φορολογικό
Επισημάναμε στην κυβέρνηση ότι μπορεί να ελαφρύνει η φοροεπιδρομή των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, αν φορολογηθούν ψηλά εισοδήματα και κέρδη που υπήρχαν τόσο στην περίοδο της ανάπτυξης που η «πίττα» ήταν μεγάλη και τώρα που είναι μικρότερη. Για τα ελλείμματα δεν έχουν καμιά ευθύνη οι μικρομεσαίοι αγρότες οι εργαζόμενοι και τα αλλά λαϊκά στρώματα αλλά αυτοί που πλούτισαν και όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.
Καταφέραμε με τον αγώνα μας η κυβέρνηση να συζητήσει και να δεσμευτεί για τη θέσπιση αφορολογήτου ατομικού ορίου στα 9500 ευρώ. Δεσμεύθηκε επίσης ότι θα είναι αφορολόγητες η συνδεδεμένη και εξισωτική ενίσχυση και οι αποζημιώσεις. Θα περιμένουμε να δούμε τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με την άρνηση της κυβέρνησης να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης και παραμένουμε σε ετοιμότητα για την συνέχιση του αγώνα.
2. Ασφαλιστικό
Δεν υπήρχε καμιά δέσμευση στα συγκεκριμένα αιτήματά μας. Κάτω από την κοινή αγωνιστική δράση μας με τους εργατοϋπάλληλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα και ενώ έπρεπε να έχει ήδη κατατεθεί, έχουμε καταφέρει να καθυστερήσει η κατάθεσή του και είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα με στόχο να μην κατατεθεί στη βουλή κι αν κατατεθεί να μην ψηφιστεί.
3. «Κόκκινα» δάνεια
Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι για τις κατοικίες και τα χωράφια θα ισχύσει ότι ισχύει γενικότερα και θα προσπαθήσει να μην γίνουν κατασχέσεις.
4. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να δεχθεί την πρόταση μας για αφορολόγητο πετρέλαιο. Και μείωση του αγροτικού ρεύματος καθώς και την κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.. Η κυβέρνηση αναφέρθηκε στην κάρτα του αγρότη κι εμείς αντιπροτείναμε μηδενικό επιτόκιο αφού τα δάνεια είναι εξασφαλισμένα, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα επιδιώξει να ελαχιστοποιηθεί το επιτόκιο που σήμερα είναι στο 6,95%.
5. Απέφευγε να δεσμευθεί συγκεκριμένα στο αίτημά μας για κατάργηση του φόρου στο κρασί και στο τσίπουρο των διήμερων.
6. Αγροτοδικεία και δικαστικές διώξεις
Η αντιπροσωπεία έθεσε το θέμα των διώξεων των αγροτών με αφορμή την εισαγγελική παρέμβαση του Αρείου Πάγου και ζήτησε να κατατεθεί τροπολογία στη βουλή για να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία». Η κυβέρνηση έκφρασε την πρόθεση να διερευνήσει το ζήτημα αφού όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός «είναι αντίθετη με την ποινικοποίηση των κοινωνικών αντιδράσεων και, εν προκείμενο, των αγροτικών κινητοποιήσεων».
Ο πυρήνας της κυβερνητικής πολιτικής που μας έβγαλε στα μπλόκα και στους δρόμους παραμένει ο ίδιος.
«Η παραγωγή είναι ίσως η μοναδική δυνατότητα να αυξήσουμε τον εθνικό μας πλούτο» ισχυρίσθηκε η κυβέρνηση. Το ζήτημα είναι σε αυτή την παραγωγή να υπάρχουμε μέχρι τότε κι εμείς. Γιατί απέναντί μας έχουμε τον ανελέητο ανταγωνισμό για την εξασφάλιση κέρδους που βιώνουμε, από τους προμηθευτές μέσων και εφοδίων, τους εμπόρους, τις εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, τους εξαγωγείς, μεταποιητές, διακινητές των προϊόντων μας και τα αιτήματά μας είναι ανάσες επιβίωσης
Ο οργανωμένος αγώνας μας αφήνει παρακαταθήκη για τα αιτήματα μας αλλά και για το ίδιο το κίνημα γιατί δεν είναι αγώνας μια και έξω. Είναι αγώνας που θα συνεχιστεί μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τα άλλα λαϊκά στρώματα. Γι αυτό είναι ανάγκη η δημιουργία νέων Αγροτικών Συλλογών, Ομοσπονδιών που η πείρα μας ήδη έδειξε ότι είναι το μοναδικό εργαλείο για οργανωμένη και αποτελεσματική αγωνιστική διεκδίκηση.
Παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα για την συνέχιση του αγώνα ανάλογα με το τι θα προβλέπουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης. Πολύ περισσότερο που οι κυβερνητικές υποσχέσεις μπορεί να είναι υπό την αίρεση των δανειστών.
Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα να συζητήσουν συλλογικά την πορεία του αγώνα και τα αποτελέσματα της συνάντησης και να παρθούν συλλογικές αποφάσεις.
Συνεχίζουμε τον αγώνα, παραμένουμε στα μπλόκα».
Δείτε εδώ τί δήλωσαν τόσο οι εκπρόσωποι των αγροτών όσο και ο πρωθυπουργός μετά την συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Πέμπτης.
Εκ νέου κλειστά τα σύνορα στον Προμαχώνα
«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι, αν και υπάρχουν και δύο θετικά», επισήμανε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στο τελωνείο του Προμαχώνα, Γιάννης Τουρτούρας, που συμμετείχε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία διήρκησε δυόμιση ώρες.
Εκφράζοντας την απογοήτευσή του από τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τουρτούρας αναφέρθηκε και στα θετικά της συνάντησης. «Για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε το αφορολόγητο, ενώ η συνδεδεμένη και εξισωτική δεν θα μπαίνουν σαν εισόδημα», είπε. Προσέθεσε ότι «του ζητήσαμε να αποσύρει το ασφαλιστικό, το οποίο δυστυχώς παραμένει φοροεισπρακτικό», ενώ σημείωσε πως «η πρώτη κατοικία μας είναι διασφαλισμένη, αλλά για τα χωράφια μας το τι μέλλει γενέσθαι με τα επιχειρηματικά δάνεια είναι θέμα που πρέπει να συζητηθεί με τους θεσμούς».
Στο κενό έπεσαν κατά τον κ. Τουρτούρα και οι προτάσεις που έθεσαν οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα για θέματα κόστους παραγωγής, αφού «ούτε αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, αλλά ούτε και χαμηλό ρεύμα συζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός».
Για το τι μέλλει γενέσθαι, ο κ. Τουρτούρας μας τόνισε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη διάρκεια γενικής συνέλευσης των συμμετεχόντων στο μπλόκο του Προμαχώνα, νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής (26/2).
Στο μεταξύ, λίγο μετά τις 15:30 το μεσημέρι το τελωνείο του Προμαχώνα, που παρέμεινε ανοιχτό σχεδόν 24 ώρες, έκλεισε εκ νέου. Στο τελωνείο του Προμαχώνα βρίσκονται αγρότες και από τη Χαλκιδική και την Κρήτη.
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους 22 μπλόκα της Κεντρικής Μακεδονίας
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προγραμμάτισαν ήδη για αύριο εκπρόσωποι 22 μπλόκων που συμμετείχαν σε συνάντηση που έγινε στην πόλη των Γιαννιτσών.
Μεταξύ των μπλόκων που θα επιχειρήσουν να «εισβάλλουν» αύριο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβάνονται αυτά των Πέλλας, Ημαθίας, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Χαλκηδόνας, όπως επισήμανε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στην αερογέφυρα Θέρμης, Δημήτρης Παπαδάκης.
Μεταξύ άλλων ο ίδιος μας ανέφερε ότι στο τραπέζι έπεσαν πολλές προτάσεις για την εξέλιξη της αυριανής κινητοποίησης, που αναμένεται να διαρκέσει για περισσότερες από μία ημέρα.
Την Παρασκευή οι κρίσιμες αποφάσεις στα μπλόκα Νίκαιας και Τεμπών
Κρίσιμη ως φαίνεται για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων, θα είναι τουλάχιστον για τον νομό Λάρισας η αυριανή μέρα, καθώς, τόσο το μπλόκο της Νίκαιας όσο και εκείνο των Τεμπών με γενικές συνελεύσεις των μελών τους θα αποφασίσουν σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι.
Τόσο οι μεν όσο και οι δε θα συνεκτιμήσουν τα αποτελέσματα του μέχρι σήμερα αγώνα τους, αλλά και των δυο συναντήσεων που είχαν εκπρόσωποι των μπλόκων τους με τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να αποφασίσουν για την επόμενη μέρα.
Η γενική συνέλευση των μελών του μπλόκου της Νίκαιας θα πραγματοποιηθεί στις 17:00 και του μπλόκου των Τεμπών στις 19:00. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα Τέμπη, από την πλευρά των αγροτών παραμένουν ανοιχτά, κυρίως λόγω και της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τους πρόσφυγες στην Κοιλάδα.