Άνοιξε η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - Σκοπίων
Άνδρες, γυναίκες, παιδιά, φορτωμένοι με τα λιγοστά τους πράγματα, πεινασμένοι και ταλαιπωρημένοι, περπατούν στις κεντρικές οδούς της χώρας προς την Ειδομένη, αναζητώντας ένα πιο ασφαλές μέρος από την πατρίδα τους. Οι εικόνες που καταγράφονται... συγκλονιστικές.
Άνοιξαν η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - Σκοπίων
Σε μόλις 300 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία έχουν επιτρέψει τη διέλευση από την ουδέτερη ζώνη Ελλαδας- Σκοπίων, οι αρχές της γειτονικής χώρας.
Αν και η ροή ξεκίνησε γύρω στις 4 το απόγευμα, σταμάτησε πριν από λίγη ώρα και αφού πέρασαν μόνο 300 άτομα, τη στιγμή που ο καταυλισμός στην Ειδομένη «βουλιάζει» από 6.500 ανθρώπους.
Υπενθυμίζεται ότι η ουδέτερη ζώνη ήταν κλειστή από προχθές το βράδυ και άνοιξε σήμερα για λίγες ώρες.
Μόνον 22 πρόσφυγες πέρασαν τα ελληνοσκοπιανά σύνορα την Παρασκευή
Η αστυνομία των Σκοπίων ανέφερε ότι επέτρεψε την Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου τη διέλευση από την ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής μόνο σε 22 πρόσφυγες (15 από τη Συρία και επτά από το Ιράκ) .
Οι αρχές των Σκοπίων κρατούν κλειστό το σημείο διέλευσης προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-Σκοπίων από την Πέμπτη, επειδή, όπως αναφέρουν ανεπίσημα, η Σερβία δεν δέχεται πρόσφυγες από τα Σκόπια. Οι σερβικές αρχές σημειώνουν ότι θα επιτρέψουν και πάλι τη διέλευση μόλις η Κροατία άρει τους περιορισμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κροατία θέλει να επιστρέψει στη Σερβία περίπου 300 Αφγανούς, τους οποίους όμως αρνείται να δεχτεί η Σερβία.
Την ίδια στιγμή, περίπου 700 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδώ και μία εβδομάδα στο Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα των Σκοπίων με την Σερβία, καθώς η τελευταία δεν τους επιτρέπει να εισέλθουν στο έδαφος της.
Πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων αναφέρουν ότι η σοβαρή αυτή εμπλοκή με τη διέλευση προσφύγων οφείλεται στο ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απόφαση σχετικά με τι θα γίνει με τους Αφγανούς πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί σε χώρες της «βαλκανικής οδού».
Εδώ και μία εβδομάδα τα Σκόπια, η Σερβία και η Κροατία δεν επιτρέπουν τη διέλευση σε Αφγανούς, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 1/3 των προσφύγων που μέσω βαλκανικών χωρών κατευθύνονται προς την Κεντρική Ευρώπη και κυρίως προς τη Γερμανία
Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς δήλωσε χθες ότι η Κροατία ενημέρωσε τη Σερβία ότι από σήμερα θα δέχεται περιορισμένο αριθμό προσφύγων, που δεν θα ξεπερνάει τους 500 ημερησίως. Η απόφαση αυτή, ανέφερε ο κ. Στεφάνοβιτς αναγκάζει τη Σερβία να ακολουθήσει την ίδια τακτική επιτρέποντας την διέλευση από τα Σκόπια μόνο σε 500 πρόσφυγες καθημερινά.
Πρόχεροι καταυλισμοί σε Πειραιά, Πεδίον του Άρεως, πλατεία Βικτωρίας και Ελληνικό
Χαοτική εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού από την κυβέρνηση, ενώ έχουν δημιουργηθεί πρόχειροι καταυλισμοί μεταναστών σε Πειραιά, Πεδίον του Άρεως, πλατεία Βικτωρίας και Ελληνικό, καταυλισμοί που θυμίζουν κατοχή.
Την ώρα που οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται αμείωτες οι χώρες του λεγόμενου Βαλκανικού διαδρόμου, Σκόπια, Αυστρία, Σλοβενία, Σερβία και Κροατία προχώρησαν στην ουσία σε « σφράγισμα» των συνόρων του επιτρέποντας τη διέλευση μόνο σε 580 ανθρώπους ημερησίως. Χθες, μάλιστα, κανένας πρόσφυγας δεν πέρασε τα σύνορα των Σκοπίων που παρέμειναν ερμητικά κλειστά...
Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα με αυτή την απόφαση των Βαλκανικών χωρών, η οποία θα γίνει ένα τεράστιο πάρκινγκ ψυχών.
Την ίδια ώρα η Κομισιόν επανέλαβε ότι έχει εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα με μαζική αποστολή βοήθειας, μετά και το κύμα δημοσιευμάτων στον διεθνή τύπο.
«Αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, “ένα μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας” έτσι ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα», σημείωσε η αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό.
Ξεσηκώθηκαν στην Ειδομένη - Σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα μπροστά στον φράκτη
Σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα με τα σώματά τους περίπου 150 πρόσφυγες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην Ειδομένη, διαμαρτύρονται για την άρνηση των Σκοπίων να αυξήσει τη ροή του μεταναστευτικού ρεύματος προς την Ευρώπη.
Από το πρωί εκατοντάδες πρόσφυγες συγκεντρώνονται στη σιδηροδρομική γραμμή φωνάζουν: «Ανοίξτε τα σύνορα»
Στο μεταξύ, ο αριθμός των προσφύγων που προσέρχονται στον καταυλισμό της Ειδομενης ευελπιστώντας να περάσουν στα Σκόπια, αυξάνεται διαρκώς, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 6.000 ανθρώπους.
Συνεχίζονται οι καραβιές προσφύγων από τα νησιά
Ακόμη 437 πρόσφυγες και μετανάστες, έφτασαν το πρωί του Σαββάτου στο λιμάνι του Πειραιά.
Το Blue Star 1 παρέλαβε 270 άτομα από τη Μυτιλήνη και 167 από τη Χίο.
Το μεσημέρι αναμένεται να φτάσει στον Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό «Διαγόρας», μεταφέροντας 52 μετανάστες από την Κω. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν το συγκεκριμένο πλοίο θα παραλάβει μετανάστες και πρόσφυγες και από άλλα νησιά του Αιγαίου.
20.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες ψάχνουν το δρόμο για τα σύνορα
Στους 20.000 υπολογίζονται οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες αυτή την ώρα στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί.
Τα κέντρα φιλοξενίας της Αττικής έχουν υπερπληρότητα σε πρόσφυγες. Συγκεκριμένα στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα, στον Ελαιώνα 1.200, στο Σχιστό 1.200, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 1.150 πρόσφυγες. Αντίστοιχα στο νέο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών βρίσκονται 2.000 πρόσφυγες.
«Κόκκινο» έχουν χτυπήσει οι αριθμοί στην Ειδομένη με σχεδόν 4.000 ανθρώπους εγκλωβισμένους στον καταυλισμό και καθόλου ελεύθερο χώρο και άλλους περίπου 1.500 να περιμένουν στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου. Κατά δεκάδες συνεχίζουν να έρχονται με τα πόδια, την ίδια ώρα που οι αρχές της γειτονικής χώρας δεν άνοιξαν σήμερα μέχρι το μεσημέρι την ουδέτερη ζώνη.
Στα νησιά
Σε 482 ανέρχονται οι πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στα Δωδεκάνησα, σύμφωνα με τα στοιχεία των λιμενικών αρχών του νομού. Συγκεκριμένα στη Ρόδο φιλοξενούνται 137 άνθρωποι σε κτίριο που έχει διαμορφώσει ο Δήμος κοντά στο λιμάνι, στο Καστελόριζο 85 στο Πολιτιστικό Κέντρο, στο νησί της Λέρου 205 άτομα σε εγκαταστάσεις στα Λέπιδα δίπλα από το υπό κατασκευή hot spot, και στη Κω 55, που βρίσκονται στην ύπαιθρο.
Στο νησί της Λέσβου στις εννιά το πρωί καταγεγραμμένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονταν 1.766 άνθρωποι, οι οποίοι και διαμένουν στον καταυλισμό του hot spot και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, ενώ όσοι έχουν χρήματα σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης.
Στη Χίο έχουν μείνει 498 πρόσφυγες, οι οποίοι με την ολοκλήρωση της καταγραφής τους θα παραμείνουν στο hot spot της ΒΙΑΛ και στον καταυλισμό της Σούδας.
Σημειώνεται ότι περίπου 1.000 από τους παραπάνω πρόσφυγες και μετανάστες αναμένεται να αναχωρήσουν από τη Λέσβο και τη Χίο σήμερα το βράδυ με το πλοίο «Blue Star 1», το οποίο πραγματοποιεί τακτικό δρομολόγιο για Πειραιά.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα
Στον προαύλιο χώρο του κλειστού κολυμβητηρίου Καβάλας έχουν βρει κατάλυμα 680 άτομα. Σύμφωνα με το Λιμεναρχείο αναμένονται αύριο με το πλοίο της γραμμής 560 πρόσφυγες προερχόμενοι από την Μυτιλήνη.
Από το κέντρο φιλοξενίας της Κοζάνης αναχώρησαν σήμερα 150 πρόσφυγες με προορισμό την Ειδομένη. Στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης έχουν απομείνει περίπου ογδόντα πρόσφυγες, οι περισσότεροι από το Αφγανιστάν.
Επίσης, στην περιοχή των Γρεβενών, στον κόμβο του Ταξιάρχη στην Εγνατία οδό, μια ομάδα 30 προσφύγων ξεχώρισε από το μπλοκ των 130 Σύρων που έχουν κατασκηνώσει σε υπαίθριο πάρκινγκ και περπατώντας κατά μήκος της Εγνατίας κατευθύνονται προς την Κοζάνη. Στη Δεσκάτη Γρεβενών φιλοξενούνται στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του Γεωπάρκου 60 Σύροι πρόσφυγες .
Τετρακόσιοι πρόσφυγες βρίσκονται στην περιοχή του Αλμυρού Μαγνησίας. Οι πρόσφυγες έχουν φθάσει από χθες με οκτώ λεωφορεία και διανυκτέρευσαν στην ύπαιθρο στην περιοχή του ΣΕΑ Αλμυρού.
Ομαλοποιημένη και χωρίς ένταση, είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο κλειστό γυμναστήριο της Μπάρας στα Τρίκαλα, όπου φιλοξενούνται συνολικά 374 πρόσφυγες, Σύροι και Ιρακινοί. Από αυτούς 150 περίπου είναι παιδιά. Χθες το βράδυ εγκατέλειψαν το κλειστό γυμναστήριο 40 περίπου πρόσφυγες, οι οποίοι με συνοδεία περιπολικών και με τα πόδια κατευθύνονται προς την Ειδομένη.
Περίπου 550 πρόσφυγες βρίσκονται στην Φθιώτιδα με κατεύθυνση τα σύνορα. Οι 250 φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχείο κοντά στην είσοδο της Λαμίας και οι υπόλοιποι σε μοναστήρι στην περιοχή του Δομοκού.
Τέλος, να σημειωθεί ότι στο νομό Λάρισας αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν λεωφορεία με πρόσφυγες, καθώς αναχώρησαν όλα σταδιακά χθες το βράδυ.
Καταυλισμοί μεταναστών σε Πειραιά, Πεδίον του Άρεως, πλατεία Βικτωρίας, Ελληνικό
Εκατοντάδες πρόσφυγες βγήκαν στην παραλιακή λεωφόρο το μεσημέρι της Παρασκευής (26/02) από το πρώην δυτικό αεροδρόμιο που είχαν καταλύσει και ξεκίνησαν πεζή για την Ειδομένη.
Εξαντλημένοι και φανερά εκνευρισμένοι, βγήκαν στο δρόμο και άρχισαν να περπατούν δημιουργώντας ένα κυκλοφοριακό χάος στην παραλιακή λεωφόρο.
Αρχικά οι πρόσφυγες πήγαν στη στάση του λεωφορείου, περιμένοντας κάποιο μέσο μεταφοράς ώστε να φύγουν από το αεροδρόμιο. Ωστόσο, ένταση επικράτησε όταν ένα λεωφορείο πέρασε αλλά ο οδηγός δεν σταμάτησε για να επιβιβαστούν.
Καμίνης: Επεκτείνεται ο χώρος του Ελαιώνα, κατά οκτώ στρέμματα
Ο δήμαρχος Αθηναίων ζήτησε την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή της πλατείας Βικτωρίας από τις εντάσεις που προκαλεί η αυξημένη παρουσία μεταναστών, αίτημα το οποίο ο υπουργός φρόντισε να ικανοποιηθεί άμεσα -ήδη αυξήθηκαν οι περιπολίες.
Σε ότι αφορά την εξεύρεση χώρων διαμονής του μεταναστευτικού πληθυσμού και απομάκρυνσης τους από το κέντρο της πόλης , ο κ. Καμίνης ενημέρωσε τον υπουργό ότι θα επισπευθεί η αξιοποίηση του διευρυμένου κατά οκτώ στρέμματα χώρου στην περιοχή του Ελαιώνα που έχει διατεθεί για τους πρόσφυγες και στη συνέχεια θα διερευνηθεί πιθανός, επιπλέον,χώρος σε άλλη περιοχή.
Σημειώνεται, ότι στην περιοχή του Ελαιώνα αρχικά είχε διατεθεί χώρος 12 στρεμμάτων για τη διαμονή 700 ατόμων και η επιπλέον επέκταση αποσκοπεί στη φιλοξενία περίπου 1.200 ατόμων συνολικά.
Για το επόμενο τριήμερο οι πρόσφυγες κυρίως σε Λέσβο, Χίο και Σάμο θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι εκεί σε πλοία που θα επιταχθούν γι’ αυτόν τον σκοπό. Με αυτό το σχέδιο του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, η κυβέρνηση προσδοκά να κερδίσει χρόνο για να προλάβει να ετοιμάσει νέους χώρους για τους χιλιάδες πρόσφυγες που φτάνουν καθημερινά από την Τουρκία.
Το σχέδιο Δρίτσα
Ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας το χαρακτήρισε ως «σχέδιο επιβράδυνσης μεταφοράς των μεταναστών από τα νησιά». Στόχος, κατά τον ίδιον, είναι να προλάβουν οι μηχανισμοί της πολιτείας να διαμορφώσουν νέους χώρους προσωρινής παραμονής μεταναστών στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Διαβεβαίωσε ο Θεοδωρής Δρίτσας πως σκοπός του σχεδίου αυτού δεν είναι η δημιουργία μιας νέας μη διαχειρίσιμης κατάστασης στα νησιά και ότι πρόκειται για ένα εντελώς προσωρινό μέτρο. Αυτό, βέβαια, είναι κάτι που θα κριθεί στην πράξη. Διότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταφέρει να «συνεφέρει» τους outsider στα Βαλκάνια οι οποίοι έχουν κλείσει τα σύνορα με την υποστήριξη και της Αυστρίας, τότε τα πράγματα δεν αναμένεται να εξελιχθούν καλά.
Αντιδράσεις στη Χίο
Η Αλήθεια της Χίου υποστηρίζει ότι στο νησί εφαρμόζεται «το πιο κακό σενάριο που προέβλεπε η διαμονή στα Κέντρα καταγραφής να κρατάει έως και 72 ώρες».
Μεταδίδεται από το νησί ότι έχει δοθεί κεντρικά η κατεύθυνση και στη Χίο, οι μετανάστες - πρόσφυγες να κρατούνται στη ΒΙΑΛ όσο περισσότερο γίνεται, με πρόσχημα ότι δεν υπάρχουν εισιτήρια με τα πλοία, στις δε ακτοπλοϊκές εταιρείες δόθηκε η κατεύθυνση - εντολή να κόβουν τα μισά εισιτήρια απ' ότι μέχρι σήμερα, ώστε να κρατούνται στα νησιά οι.... καθυστερήσεις για να απαλυνθεί το πρόβλημα στην Ηπειρωτική Ελλάδα!
Και στη Σάμο
Και σε αυτό το νησί μιλούν για «σχέδιο εγκλωβισμού» με απόφαση του Θοδωρή Δρίτσα
Μεταδίδει η Σαμιακή Γνώμη: «Πριν λίγο η εφημερίδα μας επικοινώνησε με τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Κατρακάζο και τον ρώτησε για τις τελευταίες εξελίξεις και ο ίδιος λακωνικά απάντησε πως: «...εγώ θα εφαρμόσω τα συμφωνηθέντα! Σε καμία περίπτωση δε θα συμβάλω να γίνει ο τόπος μας αποθήκη ψυχών. Με τον υπουργό είχαμε συμφωνήσει να μένουν εδώ 48 ώρες και να φεύγουν. Άρα πως θα εμποδίσουμε τους πρόσφυγες να πάνε εκεί που θέλουν. Θα εκδίδονται εισιτήρια κανονικά».
Hot Spot… Πλατεία Βικτωρίας και Πεδίον του Άρεως!
Στην Πλατεία Βικτωρίας τα στρώματα και λίγα μέτρα πιο πέρα άρχισαν να στήνονται οι πρώτοι καταυλισμοί προσφύγων και μεταναστών!
Στο Πεδίον του Άρεως βρίσκουν κατάλυμα οι εγκλωβισμένοι της… Ευρωπαϊκής Ένωσης! Αλλού πού να πάνε; Τα Κέντρα προσωρινής στέγασης προσφύγων και μεταναστών έχουν γεμίσει.
Στο μεταξύ, στην Πλατεία Βικτωρίας η κατάσταση είναι τεταμένη μετά και την απόπειρα αυτοκτονίας από δύο μετανάστες την Πέμπτη (26/02/2016).
Ένταση στον Πειραιά με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες
Το πρωί της Παρασκευής, πρόσφυγες που είχαν φτάσει με πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά προχώρησαν σε ένα πεντάλεπτο κλείσιμο του δρόμου έξω από το λιμάνι. Διαμαρτύρονταν γιατί δεν τους άφηναν να πάνε στα σύνορα.
Μάλιστα, στα χέρια τους κρατούσαν χαρτιά με το σύνθημα «θέλουμε να φύγουμε από την Ελλάδα» σε τρεις γλώσσες, τη δική τους, τα αγγλικά και τα ελληνικά.