Χάος στην Ειδομένη: Οι πρόσφυγες απέκλεισαν τη σιδηροδρομική γραμμή
Την κατάσταση στα χέρια τους αποφάσισαν να πάρουν το μεσημέρι της Κυριακής (28/02) οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη. Βλέποντας την αδιαφορία των γειτονικών χωρών που κρατούν ερμητικά κλειστά τα σύνορά τους, απέκλεισαν τη σιδηροδρομική γραμμή, ζητώντας να αρχίσει η ροή διέλευσης από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – Σκοπίων.
Θεωρώντας ότι ο αποκλεισμός των γραμμών αποτελεί πλέον το μοναδικό μέσο πίεσης, δεκάδες πρόσφυγες έχουν καθίσει πάνω στις γραμμές και προτρέπουν και άλλους να κάνουν το ίδιο.
Ένα ανθρώπινο καραβάνι ψυχών διασχίζει τις εθνικές οδούς της χώρας ταλαιπωρημένο, πεινασμένο, αποκαμωμένο, με προορισμό την Ειδομένη, εκεί όπου είναι εγκλωβισμένες 6.000 ψυχές που περιμένουν καρτερικά το άνοιγμα των συνόρων... που παραμένουν ερμητικά κλειστά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι περίπου 25.000 μετανάστες βρίσκονται στην Ελλάδα εγκλωβισμένοι μετά την απόφαση των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, των Σκοπίων, της Σερβίας και της Κροατίας να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών.
«Βουλιάζει» ο Πειραιάς
Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας «βουλιάζει» κυριολεκτικά, καθώς περισσότεροι από 3.500 μετανάστες, που μεταφέρθηκαν από νησιά, παραμένουν στις πύλες, χωρίς να γνωρίζουν πού θα πάνε μετά.
Η κατάσταση, μάλιστα, στο λιμάνι είναι οριακή, με τις Αρχές να σκέφτονται να ανοίξουν και το γήπεδο του μπέιζμπολ στο Ελληνικό για να τους φιλοξενήσουν.
Στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα, στον Ελαιώνα 1.200, στο Σχιστό 1.200. Στη Βόρεια Ελλάδα στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών βρίσκονται 2.000 πρόσφυγες.
3.150 πρόσφυγες περιμένουν να αναχωρήσουν από Λέσβο και Χίο
Με 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες ταυτοποιημένους και έτοιμους να αναχωρήσουν για τον Πειραιά και την Καβάλα βρήκε η Κυριακή τη Λέσβο. Στο σύνολο τους διαμένουν στο χώρο παραμονής του hot spot της Μόριας και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ.
Ο αντίστοιχος αριθμός για τη Χίο είναι στους 650 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι και διαμένουν στο hot Spot της ΒΙΑΛ και στον καταυλισμό της Σούδας.
Και στα δυο νησιά τα ναυλωμένα από το υπουργείο ναυτιλίας «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο λιμάνι της Μυτιλήνης και «Terra Jet» στο λιμάνι της Χίου δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.
Εν τω μεταξύ χθες και παρά την καλοκαιρία οι ροές προς τα νησιά του βορείου Αιγαίου ήταν χαμηλές. Στη Λέσβο έφθασαν 900 πρόσφυγες και μετανάστες από τους οποίους οι περισσότεροι διασώθηκαν από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex μέσα στα ελληνικά χορικά ύδατα, Αντίστοιχα στη Χίο πέρασαν 300 περίπου άτομα.
Άνοιξαν τα σύνορα για... 300!
Τα σύνορα των Σκοπίων άνοιξαν το μεσημέρι του Σαββάτου και ξεκίνησε η ροή προσφύγων από το Ιράκ και τη Συρία. Για χθες η γείτονα χώρα δέχθηκε μόλις 300 πρόσφυγες, όταν στα σύνορα βρίσκονται ήδη χιλιάδες!
Σαν να μην έφτανε αυτό, δε, οι αρχές των Σκοπίων «επέστρεψαν» στην Ελλάδα, δέκα μετανάστες από Αφγανιστάν και Πακιστάν.
Εν τω μεταξύ την Παρασκευή οι Αρχές των Σκοπίων ανέφεραν ότι επέτρεψαν τη διέλευση από την ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής μόνο σε 22 πρόσφυγες (15 από τη Συρία και επτά από το Ιράκ).
Οι αρχές των Σκοπίων κρατούν κλειστό το σημείο διέλευσης προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-Σκοπίων από την Πέμπτη, επειδή, όπως αναφέρουν ανεπίσημα, η Σερβία δεν δέχεται πρόσφυγες από τα Σκόπια. Οι σερβικές αρχές σημειώνουν ότι θα επιτρέψουν και πάλι τη διέλευση μόλις η Κροατία άρει τους περιορισμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κροατία θέλει να επιστρέψει στη Σερβία περίπου 300 Αφγανούς, τους οποίους όμως αρνείται να δεχτεί η Σερβία.
Καζάνι που βράζει η Ειδομένη
Στην Ειδομένη η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο. Το μεσημέρι του Σαββάτου περίπου 300 πρόσφυγες σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα με τα σώματά τους, διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση των Σκοπίων να ανοίξει το πέρασμα προς την Ευρώπη. Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή φωνάζοντας: «Ανοίξτε τα σύνορα».
Την ίδια στιγμή, περίπου 700 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδώ και μία εβδομάδα στο Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα των Σκοπίων με την Σερβία, καθώς η τελευταία δεν τους επιτρέπει να εισέλθουν στο έδαφος της.
Πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων αναφέρουν ότι η σοβαρή αυτή εμπλοκή με τη διέλευση προσφύγων οφείλεται στο ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απόφαση σχετικά με τι θα γίνει με τους Αφγανούς πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί σε χώρες της "βαλκανικής οδού".
Εδώ και μία εβδομάδα τα Σκόπια, η Σερβία και η Κροατία δεν επιτρέπουν τη διέλευση σε Αφγανούς, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 1/3 των προσφύγων που μέσω βαλκανικών χωρών κατευθύνονται προς την Κεντρική Ευρώπη και κυρίως προς τη Γερμανία.