Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για 100.000 εγκλωβισμένους πρόσφυγες εντός της Ελλάδας
Σύμφωνα με δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη σήμερα (1/3), το κατατεθειμένο σχέδιο καταγράφει αναλυτικά τις ανάγκες σε προσωπικό, τεχνικό εξοπλισμό, εγκαταστάσεις κλπ., ενώ υπολογίζεται ότι το εν λόγω ποσό αντιστοιχεί στην κάλυψη των αναγκών περίπου 100.000 προσφύγων.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να διαθέσει περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια για ανθρωπιστική βοήθεια εντός της ΕΕ, εκ των οποίων τα περισσότερα αναμένεται ότι θα διατεθούν στην Ελλάδα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, που θα υποβληθεί επίσημα αύριο (2/3) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ευρωπαϊκοί πόροι θα χρησιμοποιηθούν για ανθρωπιστικές δράσεις εντός της ΕΕ, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή σε περιοχές συγκρούσεων στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους με γνώση των συνομιλιών που επικαλείται η εφημερίδα.
Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο, ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υποσχέθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα 500 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να καταφέρει να διαχειριστεί την επικείμενη ανθρωπιστική κρίση, σύμφωνα με αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται, χωρίς να κατονομάζει, η Wall Street Journal.
Έλληνες αξιωματούχοι, αναφέρει το δημοσίευμα, εκτιμούν ότι το κόστος που σχετίζεται με την προσφυγική κρίση θα φθάσει μόνο για φέτος το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Τις ανωτέρω αναφερομένες πληροφορίες επιβεβαιώνει σχετικό ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας De Standaard με τίτλο «Σχέδιο έκτακτης βοήθειας προς την Ελλάδα ετοιμάζει η Επιτροπή». Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η Επιτροπή πρόκειται να διαθέσει κονδύλια από τον κοινοτικό προϋπολογισμό στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τα οποία πρόκειται στη συνέχεια να δοθούν στην Ελλάδα για τη δημιουργία, στελέχωση και εξοπλισμό αγνώστου αριθμού προσφυγικών καταυλισμών.
«Ανησυχία» για την κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων εκφράζει η Κομισιόν
Την «ανησυχία» της για την κατάσταση στα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, «η ΠΓΔΜ έχει κάθε δικαίωμα να φυλάσσει τα σύνορά της, ωστόσο οι εικόνες που εκτυλίσσονται στα ελληνικά σύνορα με την ΠΓΔΜ είναι ανησυχητικές και δείχνουν ότι η λύση μπορεί να είναι μόνο συλλογική και ευρωπαϊκή».
Προσέθεσε επίσης ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνονται πρέπει να είναι σύμφωνα με τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία», σημειώνοντας ότι οι εν λόγω ανησυχίες θα εκφραστούν και στο επίπεδο των διαβουλεύσεων μεταξύ των χωρών της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων.
Όσον αφορά το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα, ο κ. Σχοινάς επιβεβαίωσε ότι κατά την αυριανή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, ο Κύπριος επίτροπος, Χρήστος Στυλιανίδης θα παρουσιάσει την πρόταση της Επιτροπής για ένα νέο μηχανισμό παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε χώρες εντός ΕΕ.
«Αυτό είναι ένα απαραίτητο βήμα για να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση, ως αποτέλεσμα των πρωτοφανών αριθμών αφίξεων στην ΕΕ. Από την αρχή της κρίσης, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να προστατεύσει τις ανθρώπινες ζωές, να προστατεύσει αυτούς που θέλουν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και να τους δώσει καλύτερες συνθήκες ζωής», υπογράμμισε ο Μ. Σχοινάς.
Εξάλλου, ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε πως χθες ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα, κατά την οποία τον διαβεβαίωσε ότι έχει την απόλυτη στήριξη της Επιτροπής και του ίδιου προσωπικά όσον αφορά στην προσφυγική κρίση.