Αντιρατσιστικές εκδηλώσεις στις 18-21 Μαρτίου σε Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Τετραήμερες κινητοποιήσεις αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες και αντίστασης κατά του ρατσισμού και της Ευρώπης-φρούριο πραγματοποιούν 50 αντιρατσιστικές οργανώσεις, προσφυγικές και μεταναστευτικές κοινότητες, συνδικάτα και κινήσεις πολιτών από τις 18 έως τις 21 Μαρτίου σε όλη την Ελλάδα.

Αντιρατσιστικές εκδηλώσεις στις 18-21 Μαρτίου σε Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες
3'

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε μια περίοδο σημαντικών αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το προσφυγικό. «Τα νέα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργούν πλήρη άρνηση κάθε δικαιώματος σε ανθρώπους που φεύγουν από τον πόλεμο», επισήμανε σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο Θανάσης Κούρκουλας από την «Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό», που συνδιοργανώνει τις δράσεις. «Είμαστε αντίθετοι σε όλο αυτό το σχέδιο, ένα σχέδιο ρατσιστικό, στο οποίο έπρεπε και η κυβέρνηση να είναι κάθετα αντίθετη. Αντίθετα, η ελληνική κυβέρνηση έχει αγαστή συνεργασία σε πολλαπλά επίπεδα στο απάνθρωπο σχέδιο αποτροπής των προσφύγων», προσέθεσε ο ίδιος.

«Νομίζω ότι είναι ώρα ευθύνης, δημοκρατικής εγρήγορσης και μάχης για την υπεράσπιση των πιο ιερών κεκτημένων σε επίπεδο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο», σχολίασε η τέως πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Στο πρόσωπο κάθε πρόσφυγα που εγκλωβίζεται σε ευρωπαϊκό έδαφος, συνέχισε, «δοκιμάζεται η ευρωπαϊκή και η ανθρωπιστική ψυχή μας». Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης «είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούν να λαμβάνονται σαν να αφορούν αριθμούς, οικονομικά μεγέθη ή λογιστικές παραμέτρους. Οι αποφάσεις αφορούν ανθρώπους, αφορούν τα πιο θεμελιώδη και ιερά δικαιώματα, αφορούν κεκτημένες και θεσμοθετημένες ελευθερίες, αφορούν τελικά τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».

Η κ. Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε, επίσης, την Ευρωπαϊκή Ένωση «ότι έχει καταντήσει να μιλάει για τα πιο ιερά και ανθρώπινα σαν να αποτελούσαν ένα αριθμητικό ερώτημα» και την ελληνική κυβέρνηση ότι «δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί αυτά για τα οποία σε άλλες εποχές, και πολλοί και πολλές σήμερα, αγωνίστηκαν και αγωνίζονται». Τέλος, έκανε ειδική μνεία στην «αυθόρμητη, αλληλέγγυα εκδήλωση των πολιτών που δεν έχουν καμία σχέση με την ξενόφοβη, ρατσιστική και μισαλλόδοξη όψη μιας Ευρώπης που ολοένα και απομακρύνεται από τον εαυτό της».

Ο Τάχερ Αλιζαντά, από την Αφγανική Κοινότητα Ελλάδας, έκανε έκκληση να σταματήσουν οι πόλεμοι και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι Αφγανοί δεν συμπεριλαμβάνονται στα προγράμματα μετεγκατάστασης της ΕΕ, την ώρα που καθημερινά σκοτώνονται άνθρωποι σε όλο το Αφγανιστάν.

Το πρόγραμμα των δράσεων

Την Παρασκευή 18 Μαρτίου στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα (Πειραιώς 256) θα πραγματοποιηθούν τρία εργαστήρια, ένα αντιφασιστικό, ένα αντιπολεμικό και ένα ΛΟΑΤ (5 μ.μ.). Στις 7 μ.μ. θα ακολουθήσει εκδήλωση με θέμα «Οι πρόσφυγες αδέλφια μας, ο πόλεμος εχθρός: Ενάντια σε κάθε διάκριση και κάθε αποκλεισμό», ενώ στις 10 μ.μ. θα ακολουθήσει συναυλία ενίσχυσης ομάδων αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στα νησιά με τη συμμετοχή των Φοίβου Δεληβοριά, Μάνιας Παπαδημητρίου, Δημήτρη Ζερβουδάκη, Encardia, The Pink Tank Project, Mr Highway Band, Παντελή ΜΚ, Τζιριμπάντ και Τσιχάν Τούρκογλου.

Επίσης, από τις 5 μ.μ. θα στηθεί στον ίδιο χώρο έκθεση φωτογραφίας για το προσφυγικό από φωτογράφους της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας και άλλων επαγγελματικών ενώσεων. Την έκθεση συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα «Ρόζα Λούξεμπουργκ» και η Διεθνής Αμνηστία.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, Μάριος Λώλος, η έκθεση στη συνέχεια θα ταξιδέψει σε άλλες ελληνικές πόλεις, όπου δεν υπάρχουν πρόσφυγες, στα σχολεία, «ώστε οι μαθητές να δουν ότι τα προσφυγόπουλα είναι παιδιά σαν όλα τα άλλα» και σε ευρωπαϊκές πόλεις. Επίσης, σχεδιάζεται κοινή έκθεση φωτογραφίας Ελλήνων και Τούρκων φωτογράφων για το ίδιο θέμα.

Το Σάββατο 19 Μαρτίου θα διοργανωθούν αντιρατσιστικά συλλαλητήρια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Χανιά, τη Μυτιλήνη, τον Βόλο και τα Γιάννενα. Την ίδια ημέρα αντίστοιχες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Βρετανία, Κύπρο, Δανία, Ολλανδία, Ελβετία, Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία και Πολωνία).

Τέλος, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, θα διοργανωθούν δράσεις σε σχολεία.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή