Αποθήκη ψυχών η Ελλάδα - Πάνω από 44.000 πρόσφυγες σε όλη τη χώρα
Το διπλωματικό θρίλερ για το προσφυγικό είχε νικητές και ηττημένους. Η ελληνική κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας ηττήθηκαν σε όλα τα επίπεδα, με την Τουρκία και την ΕΕ να μοιράζουν την πίτα και να αφήνουν την Ελλάδα έξω από το παιχνίδι.
ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑΣ - ΑΜΗΧΑΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕΡΝΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Η κυβέρνηση φαίνεται να στρέφει πλέον το ενδιαφέρον της σχεδόν αποκλειστικά, στην ανθρωπιστική βοήθεια που χρειάζεται να δεχτεί, προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί τη μεταναστευτική κρίση.
Οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους, την στιγμή αυτή, φαίνεται πώς ήρθαν για να μείνουν, καθώς τα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ είναι κλειστά, ενώ δεν μπορούν ούτε και να επιστρέψουν στην Τουρκία.
Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση «τρέχει» για τον εντοπισμό νέων χώρων για τη δημιουργία «hotspots» ανά την επικράτεια, καθώς οι αφίξεις στα ελληνικά νησιά και κατά συνέπεια, στο λιμάνι του Πειραιά, συνεχίζονται.
Αποθήκη ψυχών...
Αυξάνονται μέρα με την μέρα οι πρόσφυγες που εγκλωβίζονται στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη χώρα 44.035 πρόσφυγες.
Στα νησιά (Χίο, Σάμο, Λέσβο, Λέρο, Ρόδο, Σύμη, Μεγίστη, Κως, Φαρμακονήσι, Πάτμο, Κάλυμνο, Σαμοθράκη) μένουν 8.904 άτομα σε hotspots και λοιπές δομές, ενώ καταγράφηκαν 2.702 νέες αφίξεις. Στη Λέσβο βρίσκονται οι περισσότεροι πρόσφυγες, δηλαδή 5.310.
Στην Αττική φιλοξενούνται 10.987 πρόσφυγες, εκ των οποίων 4.166 άνθρωποι βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού και 3.300 στο λιμάνι του Πειραιά.
Eντός της ημέρας 20 πούλμαν αναμένεται να παραλάβουν περίπου 1.000 πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να τους μεταφέρουν σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Ριτσώνα Χαλκίδας.
Όπως έγινε γνωστό από το Λιμενικό, σήμερα, Κυριακή δεν πρόκειται να καταπλεύσουν πλοία με μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά του Αιγαίου στο λιμάνι του Πειραιά.
Στην Κεντρική Ελλάδα διαμένουν 1.102 πρόσφυγες, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων έχει καταλύσει στη Βόρεια Ελλάδα (23.042), και ειδικότερα στον προσωρινό καταυλισμό της Ειδομένης, όπου μέχρι στιγμής βρίσκονται 12.000 άνθρωποι. Στο στρατόπεδο Μαζαράκη στο Χέρσο Κιλκίς μένουν 3.640 πρόσφυγες και στη Νέα Καρβάλη 3.370.
Την ίδια ώρα στην Αθήνα επιστρέφουν τελικά οι 249 πρόσφυγες που το Σάββατο μεταφέρθηκαν στο ΣΕΑ Αερινού στο Βόλο για την προσωρινή διαμονή τους, αλλά δεν δέχτηκαν να μείνουν στον καταυλισμό.
Από το απόγευμα του Σαββάτου αρνούνταν να κατέβουν από τα τέσσερα λεωφορεία που τους μετέφεραν και χρησιμοποίησαν μόνο τις χημικές τουαλέτες, ενώ περίπου 200 άτομα είχαν επιχειρήσει να επιστρέψουν στην Αθήνα με τα πόδια.
Ωστόσο το βράδυ επέστρεψαν μετά από προσπάθειες της Αστυνομίας που κατάφερε να τους μεταπείσει, αλλά διανυκτέρευσαν μέσα στα λεωφορεία.
Το πρωί επέμεναν να επιστρέψουν στην Αθήνα και έλεγαν ότι τους είχαν υποσχεθεί ότι θα πήγαιναν στη Θεσσαλονίκη και μετά στην Ειδομένη. Έπειτα από διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και τον στρατό, δόθηκε εντολή να επιστρέψουν στην Αθήνα.
Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας διευκρίνισε ότι «μας δόθηκε εντολή πριν λίγο να επιστρέψουν στην Αθήνα. Για λίγες ημέρες εδώ θα μείνει ο καταυλισμός άδειος, να στεγνώσει ο τόπος, διότι συνεχίζει να βρέχει καταρρακτωδώς. Δεν ξέρω αν θα φέρουν άλλους στη συνέχεια».
Ένα βρέφος μόλις 20 ημερών χρειάστηκε να μεταφερθεί τη νύχτα στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου με γαστρεντερίτιδα, ενώ η μητέρα του υποσιτίζεται.
Επίσης και άλλα βρέφη με πυρετό μεταφέρθηκαν την νύχτα σε νοσοκομείο του Βόλου, αλλά όλοι πλέον επέστρεψαν και είναι στα λεωφορεία, ταξιδεύοντας προς την Αθήνα.
Αυστριακός ΥΠΕΞ: Τα Σκόπια κάνουν το δύσκολο έργο που δεν μπορεί να κάνει η Ελλάδα
Αυστηρότερο έλεγχο των ευρωπαϊκών συνόρων με το κλείσιμο, μετά της λεγόμενης βαλκανικής οδού, και αυτής της μεσογειακής, μέσω δηλαδή της Αλβανίας και της Ιταλίας, επιθυμεί η Αυστρία. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεμπάστιαν Κουρτζ, μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag, δήλωσε πως τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά για όσο χρονικό διάστημα παρατηρούνται μαζικές προσφυγικές ροές και θα ανοίξουν όταν αυτές σταματήσουν.
«Το δουλεμπόριο δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί πλήρως, συνεπώς πρέπει να διασφαλίσουμε πως ότι κάνουμε τώρα στην βαλκανική οδό, να το κάνουμε και στην Ιταλία και στη μεσογειακή οδό, ώστε να μην υπάρχει τρόπος για να φθάσει κανείς την κεντρική Ευρώπη».
Ο κ. Κουρτζ αναφέρθηκε ακόμα και στην βοήθεια που παρέχει η Αυστρία στα Σκόπια, με προσωπικό και τεχνικό εξοπλισμό για τον έλεγχο των συνόρων. «Τα Σκόπια έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο να σταματήσουν τις ροές, εφόσον δεν το κάνει η Ελλάδα. Τα Σκόπια χρειάζονται τη βοήθειά μας με προσωπικό και εξοπλισμό».