Κανένα «φρένο» στις προσφυγικές ροές παρά τη συμφωνία - Σε ελληνικά νησιά 25 Τούρκοι παρατηρητές

Παρά το ότιη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το προσφυγικό βρίσκεται σε ισχύ από χθες Κυριακή, οι ροές στην χώρα συνεχίζονται ακάθεκτες. Παράλληλα, εγκαταστάθηκαν σε πέντε ελληνικά νησιά, Τούρκοι παρατηρητές.
6'

ΤΙΣ 1.662 ΕΦΤΑΣΑΝ ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΕΙΚΟΣΙΤΕΤΡΑΩΡΟ

Ο αριθμός των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα προσφύγων και μεταναστών έσπασε σήμερα Δευτέρα (21/03) το «φράγμα» των 50.000 καθώς οι νέες αφίξεις που σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο έφτασαν τις 1.662.

Μία ημέρα μετά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας που προέκυψε από τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, οι νέες αφίξεις εμφανίζονται αυξημένες.

Το γεγονός αυτό προκαλεί προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας, όπως τόνισε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, καθώς για να λειτουργήσει αυτή, είναι απαραίτητη η μείωση των ροών από την πλευρά της Τουρκίας.

Για το επιχειρησιακό πλάνο εφαρμογής της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε ήδη τηλεδιάσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων με τη συμμετοχή του συντονιστή από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή της συμφωνίας, Μάρτιν Βερβέι, και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Ταφύλλη.

Η ελληνική κυβέρνηση προχωράει ήδη στη μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα και αναζητά και νέους χώρους για τη φιλοξενία τους. Ένας από τους χώρους που εξετάζονται, είναι έκταση δίπλα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Στα νησιά παραμένουν με το παλιό καθεστώς, καταγεγραμμένοι και πιστοποιημένοι έτοιμοι να αναχωρήσουν για το εσωτερικό της Ελλάδας 2.472 μετανάστες και πρόσφυγες στη Λέσβο, 1251 στη Χίο και 1113 στη Σάμο. Πολλοί από αυτούς θα αναχωρήσουν τις επόμενες ώρες με τακτικά και έκτακτα δρομολόγια πλοίων, ενώ κάποιοι ιδιαίτερα στη Μυτιλήνη θα παραμείνουν σταδιακά μειούμενοι και έως την 1η Απριλίου στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης αφού έχουν εκδώσει εισιτήρια έως τότε με τα πλοία της γραμμής.

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται έως αυτή την ώρα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας από πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων και ηλικιών, που είχε ξεκινήσει νωρίτερα πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, στον καταυλισμό της Ειδομένης, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - Σκοπίων.

Δεκάδες πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί πάνω στις γραμμές και ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα για να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Στα χαρτόνια που κρατούν αναγράφονται συνθήματα, όπως «Μέρκελ, μας απογοήτευσες», «Αν δεν θέλετε να μας δώσετε ανθρώπινα δικαιώματα, δώστε μας τουλάχιστον τα δικαιώματα που θα δίνατε στα ζώα», ενώ όλοι μαζί φωνάζουν ρυθμικά «Όχι τροφή, όχι νερό ώσπου να ανοίξουν τα σύνορα».

Νωρίτερα, Κούρδοι Γεζίντι πραγματοποίησαν πορεία μέσα στο χωριό της Ειδομένης θέλοντας, όπως έλεγαν, να επιστήσουν την προσοχή του κόσμου στο δικό τους ξεχωριστό ζήτημα, ότι δηλαδή πρόκειται για μια μειονότητα που διώκεται βάναυσα από τον ISIS, έχει βρεθεί αντιμέτωπη με διωγμούς και απαγωγές και γι’ αυτούς ο μόνος δρόμος επιβίωσης είναι να ανοίξουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

Στα νησιά οι Τούρκοι σύνδεσμοι

Ολοκληρώθηκε σήμερα η άφιξη των Τούρκων συνδέσμων αστυνομικών καθηκόντων, οι οποίοι θα εγκατασταθούν στα πέντε hot spot των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως προβλέπεται στην συμφωνία για τις επιστροφές των προσφύγων και μεταναστών, ενώ ξεκίνησε ήδη η μετάβαση Ελλήνων αστυνομικών συνδέσμων στην Τουρκία, οι οποίοι θα παρακολουθούν εκεί τις επαναπροωθήσεις, στο πλαίσιο της αμοιβαιότητος μεταξύ των δύο χωρών.

Αναλυτικότερα απο χτες Κυριακή μέχρι και σήμερα το πρωί έφτασαν στην Ελλάδα συνολικά 25 Τούρκοι σύνδεσμοι, οι οποίοι δεν είναι αστυνομικοί, αλλά υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας, οι οποίοι τοποθετούνται ως εξής: Έξι στη Χίο (βρίσκονται ήδη εκεί), 8 στη Λέσβο, 5 στη Σάμο, 3 στη Λέρο και 3 στην Κω.

Νωρίτερα σήμερα, προέκυψε πρόβλημα με έναν απο τους Τούρκους συδέσμους στην Χίο, καθώς στο διαβατήριο του υπάρχει σφραγίδα της Βόρειας Κύπρου, κάτι που δημιούργησε εμπλοκή, την στιγμή μάλιστα που πρόκειται να παραμείνει στην χώρα μας και να εργαστεί σχετικά με τις απαναπροωθήσεις.

Σύμφωνα ωστόσο με αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το θέμα διευθετήθηκε και διευκρινίστηκε το εξής:

Στους υπηκόους τρίτων χωρών, μεταξύ των οποίων και της Τουρκίας, που έρχονται στην Ελλάδα δεν απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα αν έχουν στο διαβατήριό τους σφραγίδα του ψευδοκράτους. Δεν μπορεί όιμως σε αυτή την περίπτωση να σφραγιστεί απευθείας το διαβατήριο από τις ελληνικές αρχες, αλλά του χορηγείται ένα ανεξάρτητο χαρτί με την ελληνική σφραγίδα, το οποίο φέρει μαζί με το διαβατήριο.

Ο συγκεκριμένος υπάλληλος είναι Τούρκος και μάλιστα κάτοχος «πράσινου» διαβατηρίου, λόγω της υπαλληλικής του ιδιότητος, πράγμα που σημαίνει οτι δεν χρειάζεται βίζα για την είσοδο στην Ελλάδα, στην παρούσα φάση.

Επειδή όμως το συγκεκριμένο διαβατήριο φέρει σφραγίδα από επίσκεψη του στην Βόρεια Κύπρο, τέθηκε το ζήτημα αν θα μπορούσε να παραμείνει στην χώρα μας χωρίς βίζα, κάνοντας χρήση του συγκεκριμένου διαβατηρίου.

Η υπόθεση έφτασε στο υπουργείο Εξωτερικών και όπως ανέφερε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, ο Τούρκος σύνδεσμος θα παραμείνει με ένα τέτοιο ξεχωριστό χαρτί, σφραγισμένο από τις ελληνικές υπηρεσίες, που ισοδυναμεί με άδεια εισόδου.

Έλληνες παρατηρητές στην Τουρκία

Σε ότι αφορά στην ανταλλαγή των συνδέσμων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σήμερα αναχωρούν από την Αθήνα πέντε Έλληνες, και συγκεκριμένα τρεις που θα τοποθετηθούν στο Δικελί, απέναντι από την Λέσβο και δύο για το Τσεσμέ, απέναντι από την Χίο.

Οι Έλληνες σύνδεσμοι είναι αστυνομικοί, καθώς το θέμα των επιστροφών χειρίζεται από ελληνικής πλευράς η Αστυνομία, ενώ ο συνολικός αριθμός τους θα φτάσει όσο και των Τούρκων που ήρθαν στην Ελλάδα, δηλαδή 25.

Από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ εκτιμάται ότι η τοποθέτηση των Ελλήνων συνδέσμων θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αφού γνωστοποιηθεί από την Τουρκία, ποιά λιμάνια της θα ανοίξουν για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών που θα επαναπροωθούνται.

Αυτό θα συζητηθεί την Τετάρτη 23-3-2016, σε συνάντηση που θα γίνει για το επειχηρισιακό σκέλος των επιστροφών, μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων, στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του FRONTEX και της Ολλανδικής Προεδρίας.

Μέχρι πριν απο λίγο δεν είχε διευκρινιστεί που πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη συνάντηση.

Σε ότι αφορά πλέον τις επιστροφές, από ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ διευκρινίστηκε ότι από χτες έχουν αρχίσει να συντάσσονται αιτήματα επανεισδοχής για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ θα εξετάζονται με γρήγορες διαδικασίες (fast tracκ) αιτήματα ασύλου που τυχόν θα υποβάλλονται.

Σχετικές ειδήσεις