Ένα τεράστιο hot spot ο Πειραιάς - Σχέδιο για άλλα 10 κέντρα φιλοξενίας

Οριακή χαρακτηρίζεται από φορείς του Πειραιά η κατάσταση στο λιμάνι, όπου σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, τουλάχιστον 5.000 άτομα - ανάμεσά τους και πολλά παιδιά - φιλοξενούνται στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, ενώ πολλοί από αυτούς διαμένουν μέσα σε σκηνές στο περιβάλλοντα χώρο.
2'

Σε συνέντευξη του στο Star Channel, ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης έκανε λόγο για απαράδεκτες συνθήκες και είπε ότι μιλώντας με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Δρίτσα και με τον αρχηγό του Λιμενικού, είναι κοινή διαπίστωση πως ο Πειραιάς, δεν αντέχει για πολύ καιρό αυτή την κατάσταση.

«Ούτε το λιμάνι του Πειραιά αλλά ούτε και οι άνθρωποι αυτοί αντέχουν αυτές τις συνθήκες. Όταν βρέχει μένουν έξω, δεν έχουν κατάλληλη περίθαλψη, κατάλληλες συνθήκες υγιεινής» τόνισε ο κ. Μώραλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στόχος των εμπλεκόμενων υπουργείων είναι να έχουν δημιουργηθεί τις επόμενες ημέρες περίπου 10 νέες δομές, σε μια προσπάθεια να μετακινηθούν πρόσφυγες από το λιμάνι και να μεταφερθούν σε χώρους με πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης καθώς σε περίπου ένα μήνα αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή και έκτακτα μέτρα λόγω της εξόδου του Πάσχα.

Επίσης αποφασίστηκε τα ναυλωμένα πλοία με πρόσφυγες να κατευθύνονται σε άλλα λιμάνια εκτός του Πειραιά.

Το πρωί της Δευτέρας στην Ελευσίνα «έδεσε» το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» με 1.433 πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη, οι οποίοι σταδιακά επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία που τους περίμεναν μπροστά στον καταπέλτη, με προορισμό δομή φιλοξενίας στην Πιερία. Αρχικά υπήρξε σκέψη να μετατραπεί σε χώρο παραμονής προσφύγων ένα παλιό εργοστάσιο στη περιοχή του Σκαραμαγκά, ωστόσο η ιδέα αυτή δεν «προχώρησε» και έτσι αποφασίστηκε να κατευθυνθούν οι πρόσφυγες προς την Πιερία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 2.500 - 3.000 βρίσκονται στους χώρους αναμονής επιβατών που έχουν μετατραπεί σε κέντρα φιλοξενίας για διάστημα περίπου μιας εβδομάδας. Οι πρόσφυγες αυτοί δεν μετακινούνται, περιμένοντας να έρθει η στιγμή που θα κατευθυνθούν προς την Ειδομένη.

Εμπλεκόμενοι φορείς βρίσκονται σε επικοινωνία με τη Μητρόπολη Πειραιά για παροχή μερίδων φαγητού, ενώ αναμένεται να τοποθετηθούν επιπλέον ντουζιέρες για την εξυπηρέτηση των προσφύγων. Ωστόσο, όπως έλεγαν εκπρόσωποι φορέων, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μετατραπούν οι χώροι αναμονής επιβατών σε μόνιμη δομή φιλοξενίας προσφύγων.

Επιπροσθέτως, γίνεται προσπάθεια να υπάρχει και νυχτερινή βάρδια γιατρών στους χώρους του λιμανιού όπου βρίσκονται πρόσφυγες, καθώς ειδικά τη νύχτα, πολλά παιδιά έχουν εμφανίσει υψηλό πυρετό ή άλλα προβλήματα υγείας και χρειάζονται άμεσα εξέταση.

Σχετικές ειδήσεις