Ειδομένη: Αστυνομική επέμβαση προ των πυλών

Τα σοβαρά επεισόδια το βράδυ της Τρίτης (22/03/2016) με κορυφαία στιγμή την αυτοπυρπόληση δύο νεαρών προσφύγων (είναι καλά στην υγεία τους) δεν προδιαθέτουν ήρεμες μέρες. Αστυνομική επέμβαση προ των πυλών...
5'

ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΜΚΟ - ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΙΤΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ - Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Εντός του camp, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συντονιστικού φιλοξενούνται 12.000 άνθρωποι. Εκτός αυτού ο αριθμός εκτιμάται σε 4.000!

Πολλοί αρνούνται φαγητό και νερό. Το μόνο που θέλουν είναι να περάσουν στα σύνορα, αρνούμενοι να συμβιβαστούν με το γεγονός πως είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα.

Παράλληλα, η αποχώρηση ΜΚΟ που είχαν αναλάβει την φροντίδα (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σίτιση) προσφύγων και μεταναστών για λόγους ασφαλείας μετά τα επεισόδια της Τρίτης (Δείτε ΕΔΩ), ενισχύει ακόμη περισσότερο μία υποβόσκουσα εκρηκτική κατάσταση που κανείς δεν ξέρει μέχρι στιγμής τα αποτελέσματά της.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου για τη διαχείριση της Προσφυγικής κρίσης και αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας έδωσε εντολή να αναλάβει τη σίτισή των ανθρώπων στην Ειδομένη ο στρατός.

Καμμένος: Ο στρατός δεν πρόκειται να εμπλακεί!

Αλαλούμ με το θέμα του Στρατού! Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε το πρωί της Τετάρτης (23/03/2016) στην τηλεόραση του Ant1 πως: «Οι ένοπλες δυνάμεις δεν είναι υπηρεσία τροφοδοσίας τροφίμων».
Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Πάνος Καμμένος, ο στρατός ανέλαβε την τροφοδοσία, μέσω εταιρειών, σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας, τόνισε ότι η Ειδομένη δεν είναι οργανωμένο κέντρο και άρα ο στρατός δεν πρόκειται να εμπλακεί.

Το πρόβλημα τους, όμως, δεν είναι το φαγητό και αυτό το γνωρίζουν άπαντες…

Σε όλο αυτό το σκηνικό προβληματίζει και η αποχώρηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ η οποία διαμαρτύρεται για τα «κλειστά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας» και σύμφωνα με ανακοίνωσή της δεν θα υποστηρίζει πλέον ούτε τα hotspots στα νησιά.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε λίγη ώρα μετά την αποχώρηση της Οργάνωσης από την Ειδομένη, ο Μπαμπάρ Μπαλός μέλος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στο ΒΗΜΑ: «Μερικές φορές η κατάσταση γίνεται εκρηκτική και επικίνδυνη. Αν δεν ηρεμήσουν τα πνεύματα, μπορεί να συμβεί κάτι κακό. Ο κόσμος χάνει την υπομονή του. Οι γονείς έχουν τεντωμένα νεύρα επειδή τα παιδιά τους είναι άρρωστα. Είναι δύσκολα… οι αστυνομικοί μοιράζουν φυλλάδια στους πρόσφυγες που τους λένε ότι τα σύνορα έχουν κλείσει. Αλλά δεν υπάρχουν θέσεις για να τους φιλοξενήσουν. Τα στρατόπεδα στα Διαβατά και στο Χέρσο είναι γεμάτα. Πού να πάει όλος αυτός ο κόσμος; Έχει απηυδήσει. Μερικοί μας λένε ότι θέλουν να πάνε στην Αθήνα αλλά δεν έχουν λεφτά. Κανείς δεν τους προσφέρει θέσεις σε οργανωμένο καταυλισμό».

Οι άνθρωποι της Ύπατης Αρμοστείας διαμαρτύρονται καθώς η συμφωνία που προέκυψε από τη Σύνοδο Κορυφής (17 και 18 Μαρτίου) τέθηκε σε εφαρμογή δίχως να είναι έτοιμες οι απαραίτητες υποδομές στην Ελλάδα. Πέρα από αυτό η Οργάνωση ξεκαθαρίζει ότι «δεν πρόκειται να συμμετέχει σε επιστροφές ανθρώπων».

Νίκος Τόσκας: Η Ειδομένη πρέπει να εκτονωθεί

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αστυνομικής παρέμβασης «μικρής κλίμακας», όπως χαρακτηριστικά είπε, στην Ειδομένη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ΣΚΑΙ υποστήριξε ότι: «Στην Ειδομένη δεν είναι καλή η κατάσταση. Πρέπει να εκτονωθεί. Δεν φτιάξαμε εγκαταστάσεις στην Ειδομένη για να μη δημιουργήσουμε μία κατάσταση τύπου Καλαί. Φτιάξαμε υποδομές για την υποστήριξή τους. Ήδη έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι θα πρέπει να πάνε στα κέντρα φιλοξενίας. Ο στρατός θα αναλάβει ανάγκες ανθρωπιστικές. Δεν είναι ρεαλιστική η διάλυση 13.000 ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά. Οι συνθήκες χάους και βίας δεν δημιουργούνται από μόνες τους. Πράγματι υπάρχει πρόβλημα. Μπορεί να υπάρξουν αστυνομικές παρεμβάσεις σε περιορισμένη κλίμακα, αλλά όχι βία. Μπορεί να εφαρμοστεί η πειθώ. Όσοι βρίσκονται στα κέντρα, τους ενημερώνουμε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι. Είτε η αίτηση ασύλου, είτε η επιστροφή στην Τουρκία».

Μουζάλας: Να μην πεθάνει παιδάκι στον καταυλισμό…

Ιδιαίτερα ανήσυχος ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

«Η φροντίδα μας είναι να μην πεθάνει παιδάκι στον καταυλισμό της Ειδομένης, αλλά αυτό είναι κάτι που κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί για οπουδήποτε υπάρχει αυτού του μεγέθους το προσφυγικό ρεύμα», ανέφερε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, τις επόμενες ώρες αναμένεται - σε επίπεδο σχεδιασμού - να ολοκληρωθεί το «πλάνο» για το πώς θα πραγματοποιηθεί η επέμβαση στην Ειδομένη. Διότι θεωρείται πια βέβαιη...

Λίγο μετά τις δώδεκα το μεσημέρι της Τετάρτης (23/03/2016) έγινε γνωστό πως επέστρεψε στην Ειδομένη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ο Ερυθρός Σταυρός και η ΜΚΟ Πράξις.

Μέλη τους διένειμαν σάντουιτς σε πρόσφυγες και ετοιμάζουν συσσίτιο για το μεσημέρι. Τον καταυλισμό επισκέφθηκε πριν από λίγη ώρα και ο υπουργός Υγείας Αντρέας Ξανθός.

Τις συνθήκες διαβίωσης, ωστόσο, επιδεινώνει η βροχή που πέφτει από το πρωί. Στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης βρίσκονται κλινάμαξες του ΟΣΕ, στις οποίες πρόκειται να φιλοξενηθεί αριθμός προσφύγων.

Σχετικές ειδήσεις