«Μυρίζει» μπαρούτι στην Ειδομένη: Πετροπόλεμος μεταξύ προσφύγων και ΜΑΤ

Σκηνές Φαρ - Ουέστ διαδραματίζονται σε καθημερινή βάση στα hot spot και κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων σε όλη τη χώρα. Χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα αντιδρούν και διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των συνόρων και την συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, που στην ουσία τούς κόβει το δρόμο...
3'

Τα νεύρα και η οργή διαδέχονται την απόγνωση, με αποτέλεσμα να σημειώνονται καθημερινά συγκρούσεις μεταξύ των προσφύγων. Ενδεικτικό παράδειγμα της κατάστασης είναι το επεισόδιο που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (29/03) στο hotspot της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός Χίου, όταν ομάδες Ιρανών και Αφγανών διαπληκτίστηκαν, (με τα πράγματα να αγριεύουν περισσότερο το βράδυ), με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί με μαχαιρώματα.

Στο Κέντρο Κράτησης, όπου φιλοξενούνται πάνω από 1.500 άτομα, επικρατεί ήδη αναστάτωση με τους περίπου 12 Αστυνομικούς, Λιμενικούς και στελέχη της Frontex, που έχουν επιφορτιστεί με τη βραδινή φύλαξη του Κέντρου, να διατυπώνουν τους φόβους τους για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί μέσα σε αυτό.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι έχει δοθεί εντολή στα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας να αποφεύγουν τη χρήση στολής εντός του Κέντρου, ώστε να μην αποτελούν στόχο των συγκεκριμένων ομάδων.

Σκηνές χάους στην Ειδομένη

Το κλίμα στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων, όπου παραμένουν περίπου 11.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες, που ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, είναι εκρηκτικό.

Την Τρίτη, σημειώθηκαν άγρια επεισόδια μεταξύ προσφύγων και αστυνομίας, όταν οι άνδρες των ΜΑΤ προσπάθησαν να τους απομακρύνουν από τις σιδηροδρομικές γραμμές, τις οποίες είχαν καταλάβει.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Mega, μια ακτιβίστρια έπεσε στο έδαφος, οι αστυνομικοί την προσήγαγαν και οι πρόσφυγες εξαγριώθηκαν. Τότε τα πνεύματα οξύνθηκαν και οι πρόσφυγες άρχισαν να πετούν πέτρες κατά των ΜΑΤ, ενώ έσπασαν το παρμπρίζ του αυτοκινήτου της αστυνομίας όπου βρισκόταν η ακτιβίστρια για να την βγάλουν έξω από αυτό.

Παράλληλα οι πρόσφυγες άρχισαν να τοποθετούν κάδους για να στήσουν οδοφράγματα φωνάζοντας συνθήματα για να εισακουστούν τα αιτήματά τους.

Τα πνεύματα ηρέμησαν, όταν ψυχραιμότεροι μπήκαν ανάμεσα στους εξαγριωμένους πρόσφυγες και τις αστυνομικές δυνάμεις.

«Ασφυξία» στο λιμάνι του Πειραιά

Οι ροές από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου είναι ελάχιστες αλλά το λιμάνι του Πειραιά ασφυκτιά από χιλιάδες κόσμου που περαμένει εκεί, περιμένοντας να ανοίξουν τα σύνορα, προκειμένου να κατευθυνθεί προς την Ειδομένη.

Το πρωί της Τετάρτης (30/03) κατέπλευσε στον Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» με 15 πρόσφυγες μόνο από τη Μυτιλήνη καθώς και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Blue star 2" από τα Δωδεκάνησα , χωρίς ωστόσο να μεταφέρει κανένα πρόσφυγα ή μετανάστη.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται έως σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά ανέρχονται σε 5.745.
Οι σκηνές που έχουν στηθεί στους περισσότερους σταθμούς του λιμανιού φτάνουν τις 1.100, ενώ σε χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας αποφασίστηκε από σήμερα Τετάρτη να υπάρξει διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προς τους μετανάστες και πρόσφυγες, όπου θα κοινοποιείται για ποιον λόγο θα πρέπει να μετακινηθούν από το λιμάνι, αλλά και τις διαδικασίες που θα πρέπει οι ίδιοι να ακολουθήσουν καθώς τα σύνορα πλέον είναι κλειστά.

Στην όλη διαδικασία αναμένεται να υπάρξει η συνδρομή και μεταφραστών.

Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, αναμένεται η μετακίνηση ορισμένων προσφύγων και μεταναστών σε νέο χώρο που έχει διαμορφωθεί στον Ελαιώνα αλλά και σε τουριστικό κέντρο με οικίσκους στην Κυλλήνη, που έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 1300 ατόμων.

Μετανάστες και πρόσφυγες αναμένεται να μεταφερθούν επίσης σε κέντρο φιλοξενίας που πρόκειται να δημιουργηθεί στον Σκαραμαγκά και θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περισσότερα άτομα.

Σχετικές ειδήσεις