Παντελής Παντελίδης: Ήταν σε οξεία μέθη – Ήπιε σχεδόν ένα μπουκάλι

Το παζλ του τροχαίου δυστυχήματος που συγκλόνισε το πανελλήνιο, αρχίζει να συμπληρώνεται σιγά σιγά, με τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από την υπόθεση του Παντελή Παντελίδη, να σοκάρουν.
3'

ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Όπως έγινε γνωστό έπειτα μετά τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, το ποσοστό αλκοόλ στο αίμα του Παντελή προσδιορίσθηκε τελικώς στον απίστευτο αριθμό του 2,72 mg ανά λίτρο, που είναι από τους μεγαλύτερους αριθμούς χρήσης αλκοόλ που έχουν καταγραφεί στα ελληνικά και ευρωπαϊκά χρονικά.

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Μάριος Μαρσέλος, μίλησε στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου για την υπόθεση του 32χρονου. Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα 0,50 mg ανά λίτρο στο αίμα, αντιστοιχούν σε δύο ποτήρια δυνατού ποτού, παράδειγμα ουίσκι.

Από τα 0,50 mg μέχρι και τα 1,5 mg, μπορεί να αντιστοιχούν σε 6 ποτήρια ουίσκι, ενώ αν κάποιος καταναλώσει από 1,5 έως και 2,5 mg, μπορούμε να πούμε πως ήπιε σχεδόν ένα μπουκάλι μόνος του. Αυτό φαίνεται πώς έκανε και ο Παντελής Παντελίδης, αφού σύμφωνα με τις τοξικολογικές εξετάσεις, στο αίμα του βρέθηκε 2,72 mg αλκοόλ ανά λίτρο.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο καθηγητής, είναι πιθανόν ο τραγουδιστής να μη μπορούσε καν να περπατήσει στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν:

«Από τη στιγμή που ένας άνθρωπος έχει πιει ένα ολόκληρο μπουκάλι και δεδομένου ότι δεν μεταβολίζεται γρήγορα το οινόπνευμα, θέλει το χρόνου του, οπωσδήποτε έχουν επηρεαστεί σίγουρα όλες οι κινητικές λειτουργίες. Φαντάζομαι δηλαδή ένα άτομο που έχει καταναλώσει τόσο πολύ, μπορεί να μην μπορεί καλά καλά να περπατήσει ας πούμε. Μιλάμε για βαθιά μέθη κατά κάποιο τρόπο, αυτό είναι νομίζω το πιο καλό που μπορούμε να πούμε».

«Βρισκόταν στο μέσο της τοξικής θανατηφόρου δόσης».

Ακόμα ο κύριος Μάριος Μαρσέλος, τόνισε πώς όταν ένα άτομο βρεθεί σε αυτή την κατάσταση, έχει μειωμένα αντανακλαστικά και πώς ακόμα και αν αντιληφτεί κάποιον κίνδυνο κατά την διάρκεια της οδήγησης, χάνει πολύτιμο χρόνο μέχρι να αντιδράσει.

«Ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει πολύ μειωμένα αντανακλαστικά, δε μπορεί να εκτιμήσει αποστάσεις, δεν μπορεί να εκτιμήσει ταχύτητα με την οποία πηγαίνει και αν αυτός θα πάρει μια στροφή και ούτω καθεξής. Δηλαδή είναι όλα μαζί, επηρεάζονται. Όλος ο συντονισμός των κινήσεων, η αντίληψη του χώρου, η αντίληψη των αποστάσεων και επιβραδύνονται πάρα πολύ τα αντανακλαστικά, δηλαδή ακόμα και αν δει κάποιος ένα κίνδυνο μέχρι να καταλάβει τι γίνεται και να φρενάρει, έχει περάσει πολύτιμος χρόνος.

Ένας άνθρωπος ο οποίος πίνει υπερβολικά, αν ξεπεράσει τα 5%, κινδυνεύει να πεθάνει από παράλυση του αναπνευστικού κέντρου. Παραλύει η αναπνοή στον εγκέφαλο, δηλαδή το κέντρο της αναπνοής στον εγκέφαλο και πεθαίνει από το λόγο.

Είμαστε στο μέσο της τοξικής θανατηφόρου δόσης, ας πούμε».

«Μπορεί κάποιος να πατάει γκάζι και να νομίζει ότι πατάει φρένο»

Στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου, μίλησε και η ειδική Παθολόγος, κ. Μοσχοβάκη, τονίζοντας πώς όταν κάποιος καταναλώσει τόση πολύ ποσότητα αλκοόλ, βρίσκεται σε κατάσταση οξείας μέθης και πως έχουμε μια πλήρη διαστροφή της πραγματικότητας.

«Έχουμε οξεία μέθη. Ο άνθρωπος δηλαδή μπορεί να πατάει γκάζι και να νομίζει ότι πατάει φρένο, μπορεί να πατάει τέρμα το γκάζι και να νομίζει ότι πατάει μόνο ελαφρά το γκάζι. Έχουμε δηλαδή μια πλήρη διαστροφή της πραγματικότητας. Επίσης σε αυτά τα επίπεδα μπορεί να υπάρξουν και επεισόδια υπνηλίας, οπότε μπορεί ο άνθρωπος να κοιμηθεί στο τιμόνι. Η ευαισθησία του ατόμου στο αλκοόλ ποικίλει ανάλογα με την κατάσταση του ύπατος.

Επομένως μπορεί να οδηγήσει στις καταστάσεις που είπαμε ή ακόμη να οδηγηθεί και σε κώμα».

Σχετικές ειδήσεις