Ποιοι «τρώνε» με χρυσά κουτάλια από την τροφοδοσία των hotspots

Κάτι σάπιο αρχίζει να μυρίζει στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος, καθώς και οι ίδιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιούνται πλέον πώς έγινε η τελική επιλογή των εταιρειών που ανέλαβαν την σίτιση των χιλιάδων προσφυγών στα ελληνικά νησιά.

Ποιοι «τρώνε» με χρυσά κουτάλια από την τροφοδοσία των hotspots
3'

Οι αναθέσεις σε μη «ντόπιες» εταιρείες που λειτουργούν σε Σάμο, Λέσβο και Χίο όπου υπάρχουν τα hotspot δημιουργούν πολλά ερωτηματικά καθώς κανείς δεν ξέρει εάν οι εταιρείες που έχουν αναλάβει το συγκεκριμένο έργο πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Σεβαστάκης, Α. Μιχαηλίδης και Γ. Πάλλης, με ερώτηση στους Υπουργούς Εθνικής Αμύνης, Επικρατείας και Εσωτερικών τονίζουν ότι από τις εταιρείες που προκρίθηκαν για την παροχή σίτισης στα hot spot στη Σάμο, τη Λέσβο και τη Χίο «παραδόξως λείπει η συμμετοχή τοπικών μονάδων τροφοδοσίας και σίτισης»

Παράλληλα υπενθυμίζουν καρφώνοντας την κυβέρνηση πως υπήρξε «δέσμευση στελεχών της Κυβέρνησης κατά τις συναντήσεις τους με τους τοπικούς φορείς και τους βουλευτές των ως άνω νησιών για ανταποδοτική στήριξη της τοπικής οικονομίας»

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

-Εθνικής Άμυνας

-Επικρατείας

-Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: «Η ενίσχυση των οικονομιών των νησιών που πλήττονται από την προσφυγική κρίση μέσα από συγκεκριμένες δράσεις»

Η προσφυγική κρίση πέραν της προφανούς ανθρωπιστικής διάστασης, δημιουργεί πολύπλευρες πιέσεις τόσο στις κρατικές δομές όσο και στις δομές που σχετίζονται με την παραγωγή και τις παραγωγικές δραστηριότητες.

Στα νησιά του Βόρειου Ανατολικού Αιγαίου, στη Σάμο, Λέσβο και Χίο, εμφανίζεται σημαντικότατη μείωση του τουριστικού ρεύματος που εκφράζεται με τη συντριπτική μείωση των προκρατήσεων αλλά και τα συναγόμενα από τη εμπειρία των επαγγελματιών από την συμμετοχή τους στις διεθνείς εκθέσεις.

Η γενική κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής είναι η στήριξη των τοπικών κοινωνιών οι οποίες σε γενικές γραμμές, έχουν επιδείξει μια εξαιρετική πολιτισμική αντοχή και ποιότητα.

Σύμφωνα με τη σύναψη σύμβασης (βάσει και του Ν.4368/2016, άρθρο 96), στις εταιρείες που προκρίθηκαν για την παροχή σίτισης στα Χοτ-σποτ στη Σάμο, τη Λέσβο και τη Χίο,παραδόξως λείπει η συμμετοχή τοπικών μονάδων τροφοδοσίας και σίτισης.

Με την αίσθηση ότι το φαινόμενο της μη επιλογής τοπικού προμηθευτή είναι εκτεταμένο αλλά και αντίθετο με την αρχή της νησιωτικότητας και το κριτήριο της εντοπιότητας, και με δεδομένη την δέσμευση στελεχών της Κυβέρνησης κατά τις συναντήσεις τους με τους τοπικούς φορείς και τους Βουλευτές των ως άνω νησιών για ανταποδοτική στήριξη της τοπικής οικονομίας,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Πώς σκοπεύει να αναπροσαρμόσει τα κριτήρια επιλογής για την τροφοδοσία των ΚΕΠΥ- «Χοτ σπότ» (για παράδειγμα κριτήριαISO κ.λπ.), ώστε να περιλαμβάνονται στους διαγωνισμούς και να επιλέγονται οι τοπικοί προμηθευτές;

2Ποια είναι τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει κάθε εμπλεκόμενο Υπουργείο και οι υποκείμενοι μηχανισμοί του, ώστε να ενισχυθούν οι τοπικές κοινωνίες των νησιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης, καθώς και ποιος είναι ο βραχυπρόθεσμος, αλλά και ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός ώστε η τοπική οικονομία να έχει σαφή και ενισχυμένο ρόλο στη λειτουργία των δομών διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σεβαστάκης Δημήτριος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Πάλλης Γεώργιος

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή