Ένταση και σήμερα στην Ειδομένη - Πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές οι πρόσφυγες
Πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές βρίσκονται το μεσημέρι της Δευτέρας (11/04) συγκεντρωμένοι δεκάδες πρόσφυγες οι οποίοι φωνάζουν συνθήματα και ζητούν ν΄ανοίξουν τα σύνορα.
ΑΠΕΙΛΗΣΑΝ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΣΟΥΝ ΚΛΟΥΒΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ - ΤΡΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΠΕΡΙΕΘΑΛΨΑΝ ΧΘΕΣ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Νωρίτερα σήμερα πρόσφυγες και αλληλέγγυοι ανέβηκαν σε ένα παλιό βαγόνι και το έσπρωξαν από το σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης μέχρι τη διάβαση όπου βρίσκονταν παρατεταγμένες κλούβες της αστυνομίας.
Μάλιστα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σταμάτησαν το βαγόνι λίγο πριν εμβολίσει τις κλούβες της αστυνομίας.
Πάνω στο βαγόνι βρίσκονταν περίπου εκατό άτομα, τα οποία κρατούσαν την ελληνική σημαία και φώναζαν συνθήματα, ζητώντας το άνοιγμα των συνόρων.
Στη συνέχεια συγκεντρώθηκε στο σημείο πλήθος κόσμου, το οποίο παραμένει πάνω στις γραμμές, όπως και το βαγόνι.
Πηγή φωτογραφιών: Γιατροί Χωρίς Σύνορα
Παιδιά χτυπημένα στο κεφάλι από πλαστικές σφαίρες
Η μέρα σήμερα, είχε ξεκινήσει ήρεμα, μετά τα πολύωρα και εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - Σκοπίων με το σκηνικό να θυμίζει πόλεμο και ν΄αφήνει πίσω του τραυματίες ακόμα και μικρά παιδιά.
Συνολικά χθες Δευτέρα (10/04) τραυματίστηκαν ή είχαν αναπνευστικά προβλήματα από τα χημικά, τις χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και τις πλαστικές σφαίρες των σκοπιανών αστυνομικών, τουλάχιστον 300 πρόσφυγες, μεταξύ τους μικρά παιδιά και έγκυες γυναίκες.
Από αυτούς 200 προσήλθαν με αναπνευστικά προβλήματα, 40 με τραύματα από πλαστικές σφαίρες ενώ 7 χρειάστηκε να διακομισθούν στο νοσοκομείο του Κιλκίς.
Όπως ενημέρωσαν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» μέσα από το λογαριασμό τους στο twitter, περιέθαλψαν τρία παιδιά, ηλικίας κάτω των 10 ετών, τα οποία έφεραν τραύματα στο κεφάλι από πλαστικές σφαίρες αλλά και περίπου 35 παιδιά, ηλικίας 5 έως 15 ετών, με αναπνευστικά προβλήματα λόγω των δακρυγόνων.
Σύμφωνα με μαρτυρίες δύο νεαρών, τις οποίες μετέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, μέλος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», σκοπιανοί αστυνομικοί τους πήραν -μαζί με άλλους δέκα- στο έδαφος των Σκοπίων όπου τους ξυλοκοπούσαν για μια ώρα.
Παράλληλα, περισσότεροι από τριάντα ασθενείς χρειάστηκαν ψυχολογική φροντίδα από το σοκ που υπέστησαν ενώ μεταξύ άλλων, περίθαλψη ζήτησε και μια έγκυος από τη Συρία μαζί με τα δύο της παιδιά, η οποία ανέφερε ότι έπεσε όταν όλοι άρχισαν να τρέχουν μόλις έπεσε το πρώτο δακρυγόνο.
Σήμερα, Δευτέρα, στην Ειδομένη επικρατεί ηρεμία ενώ οι Σκοπιανοί έχουν φέρει θωρακισμένα οχήματα στο έδαφός, τα οποία και τοποθέτησαν πίσω από τον φράκτη.
«Οι χθεσινοί δαρμένοι θα είναι οι αυριανοί τζιχαντιστές»
Τα χθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη, σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν μπήκαν στην ελληνική επικράτεια οι Σκοπιανοί αστυνομικοί που πέρασαν από την τρύπα του φράκτη, την οποία είχαν ανοίξει οι πρόσφυγες.
«Έχουν γνώση οι φύλακες», πρόσθεσε αναφερόμενος σε «αλληλέγγυους» που είτε δρουν παράνομα είτε προτρέπουν πρόσφυγες να κάνουν παράνομες πράξεις και τόνισε ότι ήδη οι δικαστικές Αρχές έχουν επιληφθεί για όσους είχαν εμπλακεί στην υπόθεση της παράνομης εισόδου στα Σκόπια, περνώντας το ποτάμι.
«Οι χθεσινοί δαρμένοι θα είναι οι αυριανοί τζιχαντιστές... Εμείς ως χώρα κάνουμε τις σωστές κινήσεις. Οι Σκοπιανοί άσκησαν υπέρεμετρη βία» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων και πως έως το Πάσχα θα έχει λυθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ειδομένη και στον Πειραιά.
Για τα επεισόδια στον Πειραιά ανέφερε πως έγιναν χθες Κυριακή συλλήψεις και πως έχει αναγνωριστεί ο δράστης της επίθεσης με σιδηρόβεργα εναντίον εικονολήπτη.
Ο κ. Τσόσκας αναγνώρισε ότι έχουν γίνει κάποια λάθη, σημειώνοντας, όμως, πως πρόκειται για μια τεράστια επιχείρηση και κάλεσε όλους να βλέπουν το δάσος και τι γίνεται σε ολόκληρη τη χώρα και όχι σε μεμονωμένες περιπτώσεις.
Κληθείς να σχολιάσει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την στάση της Αστυνομίας το Σάββατο είπε ότι γίνεται έρευνα για αμέλεια και ολιγωρία.
Αιχμές από τα Σκόπια για την Ελληνική Αστυνομία
Σε εκτενή του ανακοίνωση για τα χθεσινά επεισόδια, το υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία), κάνει λόγο «για απόπειρα μεταναστών να εισέλθουν παράνομα και με βίαιο τρόπο» στο έδαφος τους και αφήνει αιχμές για την στάση Ελλήνων αστυνομικών κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.
«Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, περίπου 3.000 μετανάστες συμμετείχαν σε όλη την διάρκεια των επεισοδίων, ενώ οι ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις δεν επενέβησαν σε καμία περίπτωση για την αποτροπή των επεισοδίων στην συνοριακή γραμμή» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Οι Σκοπιανοί μιλούν για 23 τραυματίες των δυνάμεων ασφαλείας τους (14 αστυνομικοί και εννέα στρατιώτες) και για ζημιές σε τρία αστυνομικά και σε πέντε στρατιωτικά οχήματα.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά των δυνάμεων ασφαλείας των Σκοπίων, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών ουσιών για να αποτρέψουν τα άτομα αυτά να εισέλθουν στο έδαφος της χώρας.
Συγκλονιστικές μαρτυρίες προσφύγων για τη χρήση χημικών από τους Σκοπιανούς
Σοκαρισμένοι από την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων αλλά και πλαστικών σφαιρών από τις αστυνομικές δυνάμεις των Σκοπίων, κατά τη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων, δηλώνουν πολλοί πρόσφυγες στην Ειδομένη.
«Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική ακόμη και μέσα στις σκηνές χθες το βράδυ. Δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε» λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ, από το Χαλέπι της Συρίας, που ετοιμάζει τα πράγματά του μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του και κάποιους «γείτονες» από τις διπλανές σκηνές για να αναχωρήσουν «αύριο πρωί πρωί» για την Κοζάνη.
«Έχουμε ακούσει πως εκεί είναι καλές οι συνθήκες και μετά τα χθεσινά γεγονότα δεν μπορούμε να μείνουμε ούτε λεπτό πλέον εδώ» λέει.
Αγανακτισμένος από την τροπή που πήραν χθες τα πράγματα δηλώνει ο Σοράν από το Ιράκ, ο οποίος βρέθηκε στην «καρδιά» των χθεσινών γεγονότων και χτυπήθηκε από πλαστική σφαίρα.
Σήμερα το μεσημέρι, ο Σοράν βρέθηκε και πάλι μπροστά στον φράχτη, όπου χθες σημειώθηκαν τα επεισόδια, και κρατώντας έναν κάλυκα δακρυγόνου, μέσα στον οποίο είχε βάλει λίγα λουλούδια, «ευχαρίστησε» τους αστυνομικούς της γειτονικής χώρας για το τραύμα του.
Περίπου 100 άτομα συγκεντρώθηκαν μπροστά στον φράχτη, κρατώντας μια ελληνική και μια γερμανική σημαία και κλαδιά που έκοψαν από τα δέντρα της περιοχής -ως ένδειξη των ειρηνικών τους προθέσεων, όπως έλεγαν- και ύστερα από λίγη ώρα αποχώρησαν.
«Ξέρετε γιατί είμαστε εδώ; Φύγαμε από τον πόλεμο και είμαστε πρόσφυγες. Δεν θέλουμε να μείνουμε στη χώρα σας, θέλουμε να τα περάσουμε και να συνεχίσουμε το ταξίδι μας» είπε εκπρόσωπός τους, απευθυνόμενος στα αγγλικά στους αστυνομικούς των Σκοπίων.
Λίγα μέτρα μακριά από τον φράχτη, σε μία από τις μικρές σκηνές που έχουν «φυτρώσει» μέσα στα χωράφια δεξιά και αριστερά του καταυλισμού, μία γυναίκα δείχνει το κατακόκκινο πρόσωπό της και λέει: «Είμαστε ζώα και μας φέρονται έτσι; Δεν έχουν μάνα και παιδιά αυτοί; Δεν ξέρουν πως δεν μπορούσαμε να πάρουμε ανάσα με όλα αυτά τα δακρυγόνα που έριξαν;».
«Δεν φτάνει που μας 'έλουζαν' με αυτά ακατάπαυστα, από το πρωί ως το βράδυ, ήταν και ληγμένα» σπεύδει να συμπληρώσει ο σύζυγός της και δείχνει έναν κάλυκα, πάνω στον οποίο αναγράφεται το έτος 1996.
«Η χθεσινή βία μού έφερε στο μυαλό τη στιγμή που γινόταν οι επιθέσεις στη Χομς. Με έπιασε πανικός» αναφέρει, από την πλευρά της, η Χάνα, μια νεαρή Σύρια που, όπως λέει, είδε πολλά παιδιά να ξεσπούν σε κλάματα βλέποντας τις μητέρες τους να τρέχουν πανικόβλητες, όταν άρχισαν να πέφτουν τα δακρυγόνα.
«Πολλά παιδιά έχουν βιώσει τη βία του πολέμου και όλη αυτή η κατάσταση τούς δημιουργεί επιπρόσθετο άγχος. Να φανταστείτε πως στην αρχή φοβόντουσαν και τα ελικόπτερα που κατά καιρούς πετούν από πάνω μας» υποστηρίζει.
Την ίδια ώρα, μετανιωμένοι δηλώνουν κάποιοι απ' όσους ήρθαν χθες από διάφορα κέντρα φιλοξενίας στην Ειδομένη, επειδή πίστεψαν στα σενάρια περί επικείμενου ανοίγματος των συνόρων. «Ήρθαμε από τα Γιαννιτσά για να περάσουμε τα σύνορα επειδή έχουμε κουραστεί από την κατάσταση που βιώνουμε εδώ και περίπου ενάμιση μήνα. Αλλά ποτέ δεν περίμενα ότι θα βρισκόμασταν σε πεδίο μάχης» λέει ένας Σύριος, καθώς απομακρύνει τον μικρό του γιο από τον φράχτη.