Έξι χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία της Marfin
Τρεις άνθρωποι κι ένα αγέννητο βρέφος πέθαναν εκείνη τη μέρα, σ' ένα κτήριο τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας.
Τρεις άνθρωποι που είχαν πάει το πρωί στη δουλειά τους, όπως κάθε άλλη μέρα, αλλά δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ μέσα στο φλεγόμενο νεοκλασικό κτήριο της οδού Σταδίου, όπου στεγαζόταν η τράπεζα Marfin.
Έξι χρόνια μετά, τα όσα εκτυλίχτηκαν εκείνη την 5η Μαΐου στην Αθήνα, συνεχίζουν να συγκλονίζουν.
Έξι χρόνια μετά, και οι συγγενείς των θυμάτων ακόμα περιμένουν να αποδοθεί δικαιοσύνη για το θάνατο των δικών τους ανθρώπων.
Ήταν λίγες μέρες μετά την είσοδο της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στις 23 Απριλίου ο Γιώργος Παπανδρέου είχε αναγγείλει από το Καστελόριζο την ένταξη της Ελλάδας στον Μηχανισμό στήριξης.
Το πρωί της 5ης Μαΐου εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες ξεχύνονται στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της τότε κυβέρνησης.
Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν εκείνο το μεσημέρι στην οδό Σταδίου θα μείνουν πάντα χαραγμένες στη μνήμη μας με τους δράστες να φωνάζουν «κάψτε τους, κάψτε τους».
Ήταν 14:00 το μεσημέρι, όταν στη διάρκεια πορείας προς το Σύνταγμα, άγνωστοι κουκουλοφόροι έσπασαν την τζαμαρία του υποκαταστήματος και έριξαν στο εσωτερικό μολότοφ, αδιαφορώντας για τις κραυγές των εργαζομένων.
Η φωτιά εξαπλώθηκε αμέσως, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει πανικός. Κάποιοι κατάφεραν και βγήκαν σώοι, άλλοι πηδούσαν από τα μπαλκόνια στο κενό για να σωθούν, ή σκαρφάλωναν στα μπαλκόνια του διπλανού κτιρίου προκειμένου να ξεφύγουν από τον καπνό. Τρεις όμως δεν τα κατάφεραν.
Επρόκειτο για την Παρασκευή Ζούλια (35 ετών) η οποία εντοπίστηκε από την Πυροσβεστική στο δεύτερο όροφο του κτηρίου, την Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών και εγκυμονούσα), η οποία βρέθηκε λίγο εκατοστά μακριά από την μπαλκονόπορτα την οποία προσπαθούσε να φτάσει και τον Επαμεινώνδα Τσακάλη (36 ετών) ο οποίους εντοπίστηκε στις σκάλες μεταξύ του πρώτου και δεύτερου ορόφου.
Οι μαρτυρίες είναι συγκλονιστικές: «Οι κουκουλοφόροι κρατώντας 150 μολότοφ άρχισαν να φωνάζουν "κάψτε τους, κάψτε τους πλούσιους". Όταν δε κάποιοι τους παρακάλεσαν να μην κάψουν την τράπεζα εκείνοι αποκρίθηκαν ότι δεν υπήρχε κόσμος μέσα συνεχίζοντας να φωνάζουν συνθήματα», είχε δηλώσει φωτογράφος που κάλυπτε τότε την πορεία. «Αυτή ήταν κι η αρχή της τραγωδίας» πρόσθεσε.
Το ακόμα πιο εκπληκτικό είναι ότι, ενώ αυτή η διεργασία πήρε τουλάχιστον ένα με δύο λεπτά για να γίνει (δηλ. το σπάσιμο των τζαμιών με σιδηρολοστούς κτλ., το χύσιμο της βενζίνης ή ό,τι άλλο ήτανε και η ρίψη των μολότοφ) ΚΑΝΕΝΑΣ από τους παριστάμενους δεν σταμάτησε αυτούς τους φονιάδες και μετά τους αφήσανε να φύγουνε ανενόχλητοι!
Την τραγωδία της Marfin, ακολούθησαν δύο δίκες. Τον Ιούλιο του 2013 κρίθηκαν ομόφωνα ένοχα τέσσερα στελέχη της Marfin, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.
Στη δεύτερη υπόθεση, έχουν προηγηθεί τέσσερις αναβολές. Κατηγορούμενοι είναι δύο άνδρες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατά περίσταση κατηγορίες για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας και απρόκλητη φθοράς ξένης περιουσίας.
Ο ένας, 34χρονος ιδιωτικός υπάλληλος, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών φέρεται μαζί με άλλους δύο άγνωστους, να επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ κατά του υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin, ενώ ο 34χρονος συγκατηγορούμενός του στη δικογραφία φέρεται ότι εμπλέκεται και στην επίθεση στον «Ιανό», στην οποία συμμετείχαν και άλλοι τρεις άγνωστοι δράστες.