Σημαδεύουν τα στριφτά του… λαού, πετυχαίνουν… αύξηση λαθρεμπορίου

Λαθραία 2 στα 10 τσιγάρα
Σημαδεύουν τα στριφτά του… λαού,  πετυχαίνουν… αύξηση λαθρεμπορίου
2'

Στους πωλητές λαθραίων τσιγάρων στέλνει τον καταναλωτή στριφτών τσιγάρων το «πακέτο» έμμεσων φόρων που έρχεται να προσθέσει νέο «χαράτσι» στην τιμή της σακούλας του λεπτοκομμένου καπνού.

Η νόμιμη αγορά φαίνεται να μην αντέχει ούτε ένα cent αύξησης στον φόρο που ειδικά στα στριφτά τσιγάρα αντιστοιχεί στο ποσοστό – “ρεκόρ”- για φορολόγηση στην Ευρώπη - της τάξεως του 87% με το υπόλοιπο 13% να καλείται να μοιραστεί η καπνοπαραγωγή, το χονδρεμπόριο και τα σημεία πώλησης (περίπτερο, καταστήματα ψιλικών). Το παρακάτω γράφημα καταδεικνύει περίτρανα ότι τόσο η αγορά καπνού για στριφτά, όσο και η λιανική αλλά και ο καταναλωτής δεν αντέχουν νέο φόρο σε μια κατηγορία προϊόντων που ήδη συνεισφέρει το 1% στα δημόσια έσοδα (700 εκατ. ευρώ ετησίως). Αν όπως διαρρέεται από κυβερνητικούς κύκλους, η τιμή της σακούλας του λεπτοκομμένου καπνού (με μίνιμουμ ποσότητα τα 30 γρ.) αγγίξει τα 9-10 ευρώ και με τα παρελκόμενα (φίλτρα, χαρτάκια) τα ξεπεράσει, είναι προφανές ότι ο καταναλωτής, είτε θα αγοράζει σπανιότερα το προϊόν είτε θα στραφεί στα λαθραία ή τον επίσης παράνομο χύμα καπνό. Οπότε θα κάνουν με μαθηματική ακρίβεια …«φτερά» τα προσδοκώμενα έσοδα από τον νέο φόρο σε ένα ήδη υπερ-φορολογημένο προϊόν.

Μια γρήγορα ματιά στο infographic που δημιούργησε το Newsbomb καταδεικνύει του λόγου το αληθές: Η Ελλάδα είναι η Νο.1 χώρα της Ευρώπης όπου ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης είναι σημαντικά και αδικαιολόγητα αυξημένος στον καπνό για στριφτά έναντι των τσιγάρων.

Το χρονικό διάστημα μεταξύ 2010 και 2015 η αγορά των καπνικών ήρθε αντιμέτωπη με αλλεπάλληλες και αιφνιδιαστικές αυξήσεις της φορολογίας. Οι αυξήσεις αυτές, 7 στο σύνολό τους, έφεραν τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, οδήγησαν σε:

1) Συρρίκνωση της νόμιμης αγοράς - η αξία της οποίας μειώθηκε κατά 50%

2) Περισσότερα από 10.000 σημεία πώλησης έχουν κλείσει από το 2010

3) Ραγδαία αύξηση του παράνομου εμπορίου καπνικών

  • το 2015, τα παράνομα τσιγάρα έφτασαν το 22%, έναντι μόλις 3% το 2009. Διαφυγόντα έσοδα 2014 από το λαθρεμπόριο καπνικών: 740εκατ.ευρώ
  • από το 2013 εκτινάχθηκε το παράνομο εμπόριο χύμα καπνού που εκτιμάται σήμερα σε 500 τόνους ετησίως
  • τα "παράνομα λευκά" – τα τσιγάρα τα οποία κατασκευάζονται για να διατίθενται μόνο δια της λαθραίας οδού, αποτελούν σήμερα την ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία παράνομων τσιγάρων αγγίζοντας το 57%.

Η Μέση Λιανική Τιμή στα τσιγάρα αυξήθηκε κατά 37% και ο φόρος κατά 52% ενώ στον Λεπτοκομμένο καπνό (στριφτά), η Μέση Λιανική Τιμή έχει αυξηθεί κατά 88% με τον μέσο φόρο να έχει εκτοξευθεί κατά 117%!!!

Παράλληλα ο ελάχιστος φόρος του καπνού είναι κατά 33% μεγαλύτερος σε σχέση με αυτόν των Τσιγάρων, ενώ μόνο το 2012 ο φόρος στα στριφτά αυξήθηκε μονομιάς κατά 29%.

Το 2015 είναι η πρώτη χρονιά που η αγορά καπνού και τα αντίστοιχα δημόσια έσοδα δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης. Και αυτό θα χαθεί στη σκόνη των νέων φόρων…

1 strifto

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή