Απίστευτο: Η κυβέρνηση «βγάζει λάδι» 2.500 δημοσίους υπαλλήλους με πλαστά πτυχία!
«Ζει και βασιλεύει» η διαφθορά στο ελληνικό Δημόσιο, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου 2.500 δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται μέχρι και αυτή τη στιγμή με πλαστά πτυχία και παράτυπους τίτλους σπουδών, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να βρίσκεται ένα βήμα πριν τους νομιμοποιήσει μέσω της διαδικασίας των εξετάσεων, γεγονός που προκαλεί την οργισμένη αντίδραση του Συνδέσμου Ιδρυτών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων εναντίον του Υπουργείου Παιδείας.
ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕ ΜΑΪΜΟΥ ΤΙΤΛΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ – ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΣΤΑ ΔΙΟΡΙΣΤΕΩΝ ΤΟΥ ΑΣΕΠ
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων αξιώνουν από το Υπουργείο, όχι μόνο να μην υπάρξει επανεξέταση των δεξιοτήτων για τους υπαλλήλους αυτούς, αλλά και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, με την κατηγορία της απάτης σε βάρος του Δημοσίου.
«Είναι δυνατόν κάτοχοι παράνομων και πλαστών τίτλων σπουδών να μένουν στη θέση τους και το πρόβλημα να κρύβεται κάτω από το χαλί, με μια διαδικασία εξετάσεων που δήθεν θα πιστοποιεί τις γνώσεις τους; Είναι δυνατόν οι ένοχοι απάτης που εμπίπτει στη δικαιοδοσία του ποινικού νόμου να εξαγνίζονται, επειδή θα επανεξεταστούν από επιτροπή του Δημοσίου;», τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος.
Διαρκές έγκλημα σε βάρος της αξιοκρατίας
Η υπόθεση αυτή, βεβαίως, δεν είναι καινούργια. Το θέμα των «μαϊμού» πτυχίων στο Δημόσιο είχε καταγγείλει πριν από δέκα περίπου χρόνια η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), η οποία είχε ενημερώσει την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για το «όργιο» της παρανομίας.
Πρόσφατα, μάλιστα, η ΟΙΕΛΕ κατήγγειλε εκ νέου ότι τουλάχιστον 20 κάτοχοι παρανόμων και πλαστών τίτλων βρίσκονται σε λίστα διοριστέων του ΑΣΕΠ! Πώς γίνεται αυτό;
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε ιδιωτικά ΤΕΕ της Άρτας δόθηκε σε περισσότερους από 2.000 σπουδαστές, όλοι τους απόφοιτοι δημοσίων και τεχνικών λυκείων, δεύτερο πτυχίο και μάλιστα με βαθμό «Άριστα», τη στιγμή που οι ίδιοι είχαν χαμηλές βαθμολογίες.
Αυτοί, ακριβώς, οι τίτλοι τους έδωσαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και σήμερα πλέον να εργάζονται στο Δημόσιο, καταλαμβάνοντας θέσεις που κανονικά θα έπρεπε να κατέχουν υποψήφιοι με πραγματικά προσόντα.
Τι έκαναν τόσα χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις;
Απ' ό,τι φαίνεται, απολύτως τίποτα! Σύμφωνα, πάντα, με το δημοσίευμα των «Νέων», η πρώτη απόπειρα να λυθεί το ζήτημα με τα πλαστά πτυχία είχε γίνει επί υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου και μάλιστα με ένα νόμο που θέσπιζε νέες εξετάσεις για όσες περιπτώσεις εντοπίζονταν να έχουν ψεύτικους τίτλους σπουδών. Ωστόσο, αυτό το νομοθέτημα δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Το 2012, κι ενώ είχαν εντοπιστεί κι άλλα πολλά τέτοια περιστατικά, ο τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε μια νέα διαδικασία ελέγχων για πλαστούς τίτλους σπουδών στο Δημόσιο.
Παράλληλα, πέρυσι ο νυν υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησε την άμεση παρέμβαση του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, η οποία πρότεινε στο υπουργείο Παιδείας να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση, ώστε να επισπεύδονται οι έλεγχοι σε παρατυπίες ιδιωτικών ΤΕΕ και να ακολουθούνται κατά περίπτωση οι δέουσες έννομες ενέργειες.
Τι γίνεται από εδώ και πέρα
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι όσοι έχουν εντοπιστεί με «μαϊμού» πτυχιακούς τίτλους θα πρέπει να ξαναπεράσουν από διαδικασία εξετάσεων, ώστε να πιστοποιηθούν οι δεξιότητές τους. Αυτό όμως δεν βρίσκει διόλου σύμφωνους τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων, οι οποίοι δηλώνουν, μεταξύ άλλων, «αντίθετοι σε οποιαδήποτε διαδικασία "θεραπείας" της παρανομίας, η οποία θα προσφέρει ασυλία στους πλαστογράφους».
Όλες, συνεπώς, οι πρωτοβουλίες, βρίσκονται στην απόλυτη δικαιοδοσία του Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ο οποίος καλείται να αποφασίσει εάν θα εφαρμόσει διαδικασία εξέτασης-πλυντήριο για να «ξεπλυθεί» η απάτη, ή να παραπέμψει τους παραβάτες στη Δικαιοσύνη.