Εκκένωση Ειδομένης: Αυτές είναι οι φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του κόσμου και συγκλονίζουν
ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ - ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
Πρωταγωνιστές για μια ακόμα φορά, τα παιδιά, τα οποία μετά από εβδομάδες ολόκληρες που ζούσαν μέσα σε σκηνές και τη λάσπη της Ειδομένης, έχοντας τα απολύτως απαραίτητα στη διάθεσή τους (πολλές φορές, ούτε καν αυτά), σήμερα μαζεύουν μαζί με τους γονείς τους τα λιγοστά τους υπάρχοντα και ξεκινούν ένα ακόμα ταξίδι...
Ένα ταξίδι, για μια δομή φιλοξενίας που ίσως να τους παράσχει καλύτερες συνθήκες ζωής και την ελπίδα ότι θα μπορέσουν κάποια στιγμή να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό...
Δείτε στη gallery του Newsbomb.gr τις συγκλονιστικές φωτογραφίες
Εν τω μεταξύ, η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την εκκένωση του καταυλισμού και την μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών, εξελίσσεται «απολύτως ομαλά», σύμφωνα με την Αστυνομία.
Ήδη έχουν αναχωρήσει 32 λεωφορεία τα οποί έχουν μεταφέρει 1530 πρόσφυγες και μετανάστες, σε δομές φιλοξενίας της Θεσσαλονίκης αλλά και της Πιερίας.
Σύμφωνα δε με την αστυνομία, η επιχείρηση εξελίσσεται ομαλά και δεν δημιουργήθηκε καμία ένταση στον καταυλισμό. Πρώτα μετακινούνται άνθρωποι που διέμεναν σε σκηνές εκατέρωθεν του δρόμου που οδηγεί στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής ενώ προτεραιότητα παραμένει και η απελευθέρωση των σιδηροδρομικών γραμμών που βρίσκονται υπό κατάληψη εδώ και 66 μέρες.
Η περιοχή που βρίσκεται γύρω από τον καταυλισμό έχει αποκλειστεί ενώ δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε δημοσιογράφους, φωτογράφους και κάμερες αλλά και στους αλληλέγγυους, οι οποίοι παραμένουν 3 χλμ. μακριά από το σημείο της επιχείρησης.
Έφτασαν σε Σίνδο και Δερβένι τα πρώτα πούλμαν
Στις δύο πρώτες, από τις συνολικά έξι, ενοικιασμένες πρώην βιομηχανικές - εμπορικές εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν για την φιλοξενία τους, έφτασαν οι πρώτοι πρόσφυγες που ξεκίνησαν από την Ειδομένη.
Τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες έφτασαν σε παλιά βιομηχανική εγκατάσταση στη Σίνδο και στο Δερβένι, όπου γίνεται ο διαχωρισμός τους με βάση την υπηκοότητα.
Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Διαμεταφορέων Βορείου Ελλάδος Ανέστης Σαχπελίδης, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο της επιχείρησης, εκτίμησε ότι έως την Παρασκευή μπορεί να επαναλειτουργήσει η σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης.
«Μας ενημέρωσαν ότι θα δώσουν προτεραιότητα στον "καθαρισμό" των γραμμών, προκειμένου να μπορέσουν σύντομα να επαναλειτουργήσουν» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Σαχπελίδης και διευκρίνισε ότι το κλείσιμο των γραμμών επί 66 μέρες, έχει προκαλέσει ζημιές ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ στους μεταφορείς.
«Αυτή την ώρα, 240 άδεια βαγόνια περιμένουν να φύγουν από την Ελλάδα για να πάνε να φορτώσουν, 40 γεμάτα είναι στα Σκόπια και επτά τρένα με προορισμό τη χώρα μας, είναι ακινητοποιημένα στην Ουγγαρία» πρόσθεσε.
Εξάλλου, για «πολύ ήρεμη και οργανωμένη επιχείρηση εκκένωσης» έκανε λόγο η Βίκυ Μαρκολέφα από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», τονίζοντας, ωστόσο, ότι στον καταυλισμό παραμένουν μέλη της οργάνωσης παρέχοντας τις υπηρεσίες τους σε χιλιάδες ανθρώπους, που αναμένεται να απομακρυνθούν σταδιακά.
Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την επιχείρηση στο cnn.gr.
Στόχος είναι να επιβιβαστούν σε αυτά οι 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι θα πειστούν από τους μεταφραστές που έχει επιστρατεύσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ότι το καλύτερο για αυτούς είναι να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα, απ' όπου θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αίτησης χορήγησης ασύλου.
Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος 1.400 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και 10 διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. δεν προβλέπει τη χρήση βίας.
Ελικόπτερο της Αστυνομίας πετά πάνω από τον καταυλισμό, ώστε να δίνει απευθείας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων.
Δείτε βίντεο από το ελικόπτερο της αστυνομίας
Μέχρι στιγμής, το κλίμα στην περιοχή της Ειδομένης είναι ήρεμο καθώς όλοι οι διαμένοντες στον καταυλισμό είχαν ενημερωθεί από χθες για την επιχείρηση, με αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται εντάσεις ενώ η σημερινή πρώτη φάση της επιχείρησης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι να πέσει η νύχτα.
Ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτευχθεί η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει μέρες.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε νωρίς το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος της εβδομάδας.
Ερωτηθείς για ποιο λόγο απαγορεύτηκε η πρόσβαση δημοσιογράφων στο χώρο, ο κ. Κυρίτσης απέδωσε την απόφαση στην Αστυνομία, αρνούμενος ότι πρόκειται για κυβερνητική γραμμή, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «τοπικό» θέμα.
Όπως δήλωσε, η Αστυνομία έκρινε ότι τις πρώτες ώρες της επιχείρησης, όταν θα μεταφέρονται άνθρωποι από τα αντίσκηνά τους, είναι προτιμότερο να μην υπάρχουν τηλεοπτικά συνεργεία στο χώρο.
Το σχέδιο της επιχείρησης
Χθες το πρωί 10 διμοιρίες των ΜΑΤ αναχώρησαν από τη Θεσσαλονίκη για την Ειδομένη προκειμένου να βοηθήσουν στην υλοποίηση του σχεδίου εκκένωσης.
Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., δεν προβλέπεται, τουλάχιστον άμεσα, μία επιχείρηση «στρατιωτικού χαρακτήρα». Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ., θα δοθεί έμφαση στη μετακίνηση όσων διαβιούν σε μικρές σκηνές που βρίσκονται διάσπαρτες περιφερειακά του άτυπου καταυλισμού (σε χωράφια), αλλά και σε εκείνες που είναι γύρω από τη σιδηροδρομική γραμμή, η οποία δεν λειτουργεί εδώ και πάνω από δύο μήνες.
Κομισιόν: «Η Επιτροπή καλωσορίζει την πρωτοβουλία των ελληνικών Αρχών να εκκενώσουν την Ειδομένη»
Την ικανοποίησή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επικείμενη «εκκένωση» της Ειδομένης και τη μεταφορά των προσφύγων σε «οργανωμένα κέντρα υποδοχής», εξέφρασε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.
«Η Επιτροπή καλωσορίζει την πρωτοβουλία των ελληνικών Αρχών να εκκενώσουν την Ειδομένη», δήλωσε ο κ. Σχοινάς, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν έχει επανειλημμένως εκφράσει την άποψη πως οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί πρέπει να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα υποδοχής.