Guardian: Συνθήκες «ούτε για ζώα» στους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων στην Ελλάδα!
ΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ – ΕΚΘΕΤΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δείτε πιο πάνω στη photo gallery του Newsbomb.gr τις συγκλονιστικές φωτογραφίες του Guardian από τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στις δομές φιλοξενίας στη Σίνδο
Το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας φέρει τίτλο «Εγείρονται διαμαρτυρίες καθώς η Ελλάδα μετακινεί πρόσφυγες σε εγκαταλελειμένες αποθήκες “που δεν ταιριάζουν ούτε για ζώα”», κάνει ήδη το γύρο του Διαδικτύου, αποκαλύπτοντας μια απέραντη εικόνα ντροπής και παρουσιάζοντας σε πρώτο πλάνο την ένδεια της προσφυγικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Η εφημερίδα επικαλείται επώνυμες μαρτυρίες εθελοντών και «φωτογραφικά στοιχεία» λέγοντας πως σε κάποιες από τις εγκαταστάσεις δεν υπάρχει καν τρεχούμενο νερό. Ο Guardian αναφέρεται συγκεκριμένα σε φωτογραφίες από το χώρο φιλοξενίας στη Σίνδο μιλώντας για «σειρές σκηνών που έχουν στηθεί σε αποθήκες πάνω σε τσιμέντο καλυμμένο με χώρο».
Μία εθελόντρια αναφέρει επώνυμα στην εφημερίδα ότι «δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό, ιατρική φροντίδα, και φυσικά κανείς διερμηνέας, προβλέψεις για βρέφη, περιβαλλοντική αξιολόγηση ή σχέδια εγκατάλειψης σε έκτακτη ανάγκη».
«Οι συνθήκες στα στρατόπεδα είναι αποκρουστικές, από καταθλιπτικές και αποστειρωμένες μέχρι, ουσιαστικά, επικίνδυνες και ακατάλληλες ακόμη και για ζώα», υποστηρίζει.
Έλλειψη ακόμη και σε τρεχούμενο νερό!
Στο ίδιο άρθρο, μια δεύτερη εθελόντρια περιγράφει, επίσης επώνυμα, τις συνθήκες σε δεύτερο χώρο έξω από τη Θεσσαλονίκη, μιλώντας επίσης για «ανυπαρξία τρεχούμενου νερού, λουτρών, ρεύματος ή καυσόξυλων».
Η ίδια αναφέρει ότι υπάρχουν έξι χημικές τουαλέτες για χίλια άτομα ενώ σημειώνει πως είναι αδύνατο για τους πρόσφυγες να υποβάλουν αίτημα ασύλου επειδή δεν υπάρχει Wi-Fi και πως «δεν τους έχουν πει ούτε πού θα μεταφέρονταν».
Όλα αυτά, όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, η βρετανική εφημερίδα, συμβαίνουν λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την εκκένωση της Ειδομένης κι ενώ περίπου 4.000 πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί σε δομές φιλοξενίας σε Θεσσαλονίκη και Πιερία.
Η ελληνική κυβέρνηση τι έχει να πει, άραγε, για όλα αυτά;
Διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ του Cnn.gr για την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη