Στόχος των πολυεθνικών η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία
Ένας πρωτοφανής και υπόγειος πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη απειλώντας την υπόσταση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και χιλιάδες εργαζομένους.
Μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες γενοσήμων φαρμάκων που εδρεύει στην Πενσυλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών προσπαθεί να εισχωρήσει στην εγχώρια αγορά από νομοθετικές χαραμάδες και κενά που διαπιστώνονται σε διαγωνισμούς.
Την καταγγελία αυτή κάνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε και καταγγέλλει ότι διεξήχθη διάτρητος διαγωνισμός με αυθαίρετες προδιαγραφές, ο οποίος φαίνεται πως διαπνεόταν από πολιτικής υφής αντιλήψεις που ευνοούν τιμές χαμηλότερες κάτω από τις ήδη επικρατούσες και διαμορφώνει συνθήκες dumping. Η ΠΕΦ καταγγέλλει επίσης με τέτοιες μεθόδους θα εκτοξευτεί μακροπρόθεσμα η φαρμακευτική δαπάνη και θα χαθούν ακριβοπληρωμένες θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία “Generics Mylan” προσήλθε πρόσφατα σε διαγωνισμό και κατέθεσε πρόταση με εξωφρενικά χαμηλή τιμή για γενόσημα φάρμακα. Εκτός από το γεγονός ότι αυτά τα φάρμακα δεν παράγονται στη χώρα μας, υπάρχουν αμφιβολίες ακόμα και για τις θεραπευτικές ιδιότητές τους. Η συμμετοχή της πολυεθνικής έγινε μέσω της εισαγωγικής θυγατρικής της η οποία απασχολεί ελάχιστο κόσμο και δεν παρέχει στην εθνική οικονομία, όσα οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες σε φόρους, παράβολα, ασφάλιστρα, επενδύσεις και ούτω καθεξής.
Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας δηλώνει ότι θα προσφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αφού είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται περί dumping τιμών με προκλητικές τιμές κάτω του κόστους, που θα διαμορφώσει καθεστώς μονοπωλίου με σοβαρές και τεράστιες παρενέργειες. Η ΠΕΦ αφήνει μάλιστα αιχμές εναντίον υπηρεσιακών παραγόντων που φαίνεται πως επέτρεψαν τη συμπερίληψη φωτογραφικών διατάξεων στο συγκεκριμένο διαγωνισμό.
Σοβαροί κίνδυνοι
Σύμφωνα με την Ένωση, η απόφαση αυτή «κλείνει το μάτι» στις πολυεθνικές εταιρίες, αφού είναι βέβαιο ότι μεσομακροπρόθεσμα, με την εξαφάνιση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα, τα φαινόμενα της υποκατάστασης θα πολλαπλασιαστούν, επιβαρύνοντας φυσικά τη φαρμακευτική δαπάνη. Χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της ΠΕΦ κ. Μάρκος Ολλανδέζος δηλώνει στο “Newsbomb” ότι στο όνομα της πρόσκαιρης εξοικονόμησης χρημάτων θυσιάζεται η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία και θα διαμορφωθούν συνθήκες εξάρτησης της αγοράς από συγκεκριμένα ολιγοπώλια που θα παρέχουν εισαγόμενα φάρμακα.
«Θα χαθούν επενδύσεις, τεχνογνωσία, κεφάλαια για έρευνα και ανάπτυξη αλλά και θέσεις εργασίας προσωπικού με ιδιαίτερες γνώσεις, κύρος και κοινωνικό status. Δεν είναι τυχαίο ότι το 55% του εξειδικευμένου προσωπικού (βιολόγοι, φαρμακοποιοί, ερευνητές κ.ο.κ.) απασχολούνται στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία» υπογραμμίζει ο κ. Ολλανδέζος.
Σημαντική είναι η επισήμανση που κάνει ο γενικός διευθυντής της ΠΕΦ για την εταιρεία που φαίνεται ότι κατακυρώνεται το 90% του διαγωνισμού. «Εισάγει φάρμακα χωρίς να απασχολεί ούτε έναν εργαζόμενο στη χώρα και χωρίς να έχει επενδύσει ούτε ένα ευρώ», δηλώνει ο κ. Ουγγαρέζος. Αντιθέτως, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες επιστρέφουν το 80% της τιμής κάθε φαρμάκου στη χώρα, αφήνοντας ρευστό στην αγορά όταν εισαγωγικές πολυεθνικές εργάζονται ώστε να διαφύγει πλούτος από τη χώρα και να εμφανίσουν κέρδη σε τρίτες χώρες.