Υπό κατάληψη τα γραφεία του ΟΛΠ από λιμενεργάτες

Η κατάληψη ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (15/06) και συνεχίζεται το πρωί της Πέμπτης.
2'

Περίπου 300 εργαζόμενοι στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά προχώρησαν χθες τα μεσάνυχτα σε κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ και δεν επιτρέπουν σε στελέχη της εταιρείας να εισέρχονται στα γραφεία του Οργανισμού.

Οι λιμενεργάτες, συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις για 22η ημέρα, ζητώντας γραπτές εξασφαλίσεις για τις εργασιακές τους σχέσεις.

Λόγω της κατάληψης, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας οι κυριότερες υπηρεσίες του οργανισμού, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στις συναλλαγές εκπροσώπων εταιρειών με στελέχη της εισηγμένης εταιρείας στο χρηματιστήριο.

Σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά, αναμένεται να καταπλεύσουν 4 κρουαζιερόπλοια με 5.000 επιβάτες.

Από την άφιξη των επιβατών δεν πρόκειται να δημιουργηθούν προβλήματα, καθώς οι περισσότεροι από τους ξένους επισκέπτες αναμένεται να επισκεφθούν με πούλμαν αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας.

Η κατάληψη έληξε γύρω στις 12 το μεσημέρι.

Ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υποστήριξε ότι «εδώ και τέσσερις ημέρες αναμένουμε μια συνάντηση που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε με βάση την επιστολή που απέστειλε προς τις συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας.

Θεωρούμε ότι τα πράγματα οδηγούνται σε εμπαιγμό, δεν ξεκαθαρίζεται η κατάσταση όσο περνάει ο χρόνος και αυτό μας δημιουργεί μεγαλύτερες ανησυχίες. Εδώ και τώρα αν δεν λυθεί το θέμα περνάμε σε νέες μορφές κινητοποιήσεων που θα είναι πιο δυναμικές και θα επηρεάσουν όλη την τοπική κοινωνία του Πειραιά» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δεν αποκλείεται να έχει συνάντηση εντός της ημέρας με εκπροσώπων των εργαζομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το θέμα μετατάξεων προσωπικού από τον ΟΛΠ, σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, που είχε συμπεριληφθεί στην επιστολή του υπουργού Ναυτιλίας προς τους εργαζόμενους φέρεται να συναντά την αντίδραση των θεσμών, ενώ αναφορικά με αλλαγές που ζητούν οι εργαζόμενοι σε άρθρα της σύμβασης παραχώρησης για το θέμα των εργασιακών, εκτιμάται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξουν διατυπώσεις αφού έχει ήδη υπάρχει συμφωνία με την κινεζική cosco.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι ζητούν σειρά αλλαγών για στη νέα σύμβαση παραχώρησης όπως, για παράδειγμα, του άρθρου 5.11 που αναφέρει ότι ο ΟΛΠ ανά πάσα στιγμή θα διατηρεί ένα ασφαλές αποδοτικό και σύγχρονο περιβάλλον εργασίας χωρίς διακρίσεις και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Η νέα σύμβαση παραχώρησης αναμένεται, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Σχετικές ειδήσεις