Ημέρες... Σήφη ξαναζεί η Κρήτη - Το αιλουροειδές που έχει αναστατώσει το νησί

Έναν χρόνο μετά τον επίλογο στην περιπέτειατου Σήφη, του κροκόδειλου ένας ακόμα εκπρόσωπος του ζωικού βασιλείου, απασχολεί την Κρήτη.
2'

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του αιλουροειδούς που έχει κάνει την εμφάνισή του στην ευρύτερη περιοχή της Αγιάς Φωτιάς στη Σητεία, τρομάζοντας τους πολίτες αν και δεν έχει επιδείξει καμία επιθετική τάση μέχρι στιγμής.

Κι ενώ μαρτυρίες έχουν κάνει λόγο ακόμα και για... τίγρη που εμφανίστηκε σε παραλία (!), το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για έναν κρητικό αγριόγατο, έναν φρουρόγατο δηλαδή, που έφυγε από τα «λημέρια» του κι έφτασε μέχρι την Αγιά Φωτιά.

Όπως σημειώνει το cretapost.gr, ο κρητικός φουρόγατος δεν είναι επικίνδυνος για τους ανθρώπους και τα οικόσιτα ζώα, αφού είναι ένας κυνηγός τρωκτικών, πουλιών και μικρών ζώων.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχές, δηλαδή ο Δήμος Σητείας, σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ, στελέχη της δασικής υπηρεσίας και υπό την καθοδήγηση επιστημόνων θα επιχειρήσουν να εντοπίσουν καταρχήν, και στη συνέχεια να ακινητοποιήσουν τον φουρόγατο, προκειμένου το είδος να ταυτοποιηθεί και να φροντιστεί αναλόγως με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί ακόμη και θερμική κάμερα για τον εντοπισμό του στη διάρκεια της νύχτας, αφού φαίνεται πως το αιλουροειδές αγαπά τις … μικρές ώρες για να κινείται.

Ποιος είναι ο κρητικός αγριόγατος

Ο Κρητικός αγριόγατος είναι μεγαλύτερος από τις οικόσιτες γάτες και τα αρσενικά έχουν μήκος 50 εκατοστά ενώ η ουρά τους φτάνει τα 30 εκατοστά. Η ουρά του είναι στενή στη βάση και φουντωτή στην άκρη. Στην ουρά του υπάρχουν μαύροι δακτύλιοι. Τρέφεται κυρίως με λαγούς και ζει σε πουρναρότοπους και σε θαμνώνες μεσογειακής βλάστησης με αραιά δέντρα σε υψόμετρο 900 με 1200 μέτρων. Γεννάει 4-7 μικρά 1-2 φορές το χρόνο. Ο Κρητικός αγριόγατος ζει στις κορυφές των Λευκών ορέων καθώς και στο δάσος του Ρούβα και το φαράγγι της Σαμαριάς.

Σχετικές ειδήσεις