Οργή των εργαζομένων στα «Ελληνικά Λιπάσματα» κατά Λαυρεντιάδη
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ - ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η «ΟΜΗΡΙΑ» ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΑ ΖΗΤΑ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΘΕΣΗ
Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ, Νικόλ Παπάζογλου
Η διοίκηση Λαυρεντιάδη οδηγεί τη μοναδική βιομηχανία παραγωγής λιπασμάτων που διαθέτει η χώρα σε πτώχευση, αφήνοντας στα «Ελληνικά Λιπάσματα» μόνο υπέρογκα χρέη και μεταφέροντας τις κύριες δραστηριότητές της σε τρεις νεοσύστατες εταιρείες, με καινούρια ΑΦΜ, για να μην πληρώσει ούτε ευρώ. Για να ξεμπερδεύει και με τους εργαζόμενους, έχει επιδοθεί σε ένα σκληρό παιχνίδι εκβιασμών, με απολύσεις και σωρεία μηνύσεων, ώστε να μην καταβάλει ούτε αποζημιώσεις! Στόχος του ομίλου Λαυρεντιάδη είναι να απολυθούν «οικειοθελώς» εκατοντάδες εργαζόμενοι και να επαναπροσληφθούν ως «εργολαβικοί» στις νέες εταιρείες, χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με μειωμένους μισθούς και χωρίς δικαιώματα.
Οι εργαζόμενοι, απηυδισμένοι από την πολύμηνη ομηρία αλλά και την «ύποπτη» σιωπή της κυβέρνησης, αποφάσισαν να ταξιδέψουν από την Καβάλα στην Αθήνα, για να ακουστούν εκ του σύνεγγυς στο υπουργείο Εργασίας και στο Μέγαρο Μαξίμου. Η διοίκηση Λαυρεντιάδη, μία ημέρα πριν από την κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας και την προγραμματισμένη τριμερή συνάντηση, προχώρησε σε 30 ακόμη απολύσεις. Ωστόσο, η αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων δεν κάμφθηκε, περίπου 200 εργαζόμενοι ήρθαν με τέσσερα πούλμαν από την Καβάλα και έκαναν αισθητή την παρουσία τους φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Δεν είμαστε γαλέρα, Λαυρεντιάδη λέρα», «ΒΦΛ ανοιχτή, ο Λαυρέντης φυλακή», «Δικάστε τον κλέφτη τον Λαυρεντιάδη», «Διακόσιες απολύσεις, δεν μίλησε κανείς, πού είναι η κυβέρνηση, είναι να απορείς».
Το τελευταίο σχολίασε δηκτικά και η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ήταν παρούσα στη συγκέντρωση των εργαζομένων στο υπουργείο Εργασίας. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε, επίσης, ο Δημήτρης Στρατούλης εκ μέρους της Λαϊκής Ενότητας και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, ο οποίος ήταν παρών και στην τριμερή συνάντηση υπό τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο.
Δείτε εδώ το χρονικό της κινητοποίησης
Το αποτέλεσμα της τριμερούς, μάλλον πίστωση χρόνου στη διοίκηση Λαυρεντιάδη προσφέρει, καθώς η οριστική θέση του υπουργείου θα διατυπωθεί στο τέλος της εβδομάδας, αφού γίνουν νέες συναντήσεις με το σωματείο των εργαζομένων και τους εκπροσώπους της εργοδοσίας, ξεχωριστά. Την ίδια ώρα, όμως, περισσότερες από εκατό μηνύσεις σε βάρος εργαζομένων παραμένουν, αποδεικνύοντας ότι ο όμιλος Λαυρεντιάδη θα δείξει σε πολλούς ακόμη το δρόμο της απόλυσης, εφαρμόζοντας το σχέδιό του.
Το υπουργείο Εργασίας διαπίστωσε ότι πράγματι υπάρχει μεταβίβαση εργασιακών σχέσεων, όμως επιφυλάχθηκε να διατυπώσει πρόταση για τη λύση του προβλήματος. Επίσης, ζήτησε από την εργοδοτική πλευρά να πάρει πίσω τις 30 απολύσεις, καθώς και να αποσύρει τις μηνύσεις, ωστόσο οι εκπρόσωποι του ομίλου Λαυρεντιάδη εύκολα παρήλθαν το αίτημα, λέγοντας ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να δεχτούν κάτι τέτοιο...
Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, Νίκος Βογιατζίδης, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη στάση της εργοδοσίας Λαυρεντιάδη, η οποία «εμπαίζει τους εργαζόμενους».
Ωστόσο, ο αγώνας των εργαζομένων στα «Ελληνικά Λιπάσματα» Καβάλας θα συνεχιστεί, όπως διαμηνύουν οι ίδιοι. Επόμενος σταθμός είναι η συνάντηση την Τετάρτη (13/07/2016) με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη. Επίσης, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο συνάντησης με τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.