Τι έδειξαν τα κινητά των 8 Τούρκων στρατιωτικών
Στο μικροσκόπιο των Αρχών έχουν μπει οι τηλεφωνικές συνομιλίες των οχτώ Τούρκων αξιωματικών, που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες που απορρέουν και από τις καταθέσεις τους στον εισαγγελέα, οι πιλότοι και το πλήρωμα του τουρκικού ελικοπτέρου Black Hawk προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον διοικητή της μονάδας τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου.
Στην ηλεκτρονική μνήμη των συσκευών βρέθηκαν κλήσεις από τους συγγενείς τους, που δεν απαντήθηκαν, αλλά και κλήσεις των ίδιων των στρατιωτικών σε έναν συγκεκριμένο τηλεφωνικό αριθμό. Αυτός ο αριθμός, όπως αργότερα υποστήριξαν οι οχτώ άνδρες, που αιτήθηκαν το πρωί της Τρίτης πολιτικό άσυλο, ανήκε στον διοικητή της μονάδας τους συνταγματάρχη στο βαθμό.
Το γεγονός πως εκείνος δεν απαντούσε στις κλήσεις τους, τους έκανε να συνειδητοποιήσουν πως η κατάσταση ήταν κρίσιμη και πως η ζωή τους κινδύνευε, εάν έμεναν στην Τουρκία.
Όπως είπαν στις Ελληνικές Αρχές, όταν άρχισαν να δέχονται πυροβολισμούς από Τούρκους αστυνομικούς αποσπάστηκαν από την ομάδα των ελικοπτέρων με τα οποία πετούσαν μαζί και προσγειώθηκαν σε ένα ξέφωτο. Εκεί, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, εξέτασαν τους χάρτες και τα καύσιμα που είχαν, με έναν από τους αξιωματικούς να προτείνει τη φυγή προς την Ελλάδα.
Στην αρχή σκέφτηκαν να φύγουν προς Ρουμανία και Βουλγαρία, αλλά και τα καύσιμα δεν θα τους έφθαναν και υπήρχε ο κίνδυνος να εκδοθούν αμέσως στην Τουρκία, αφού οι κυβερνήσεις των κρατών αυτών έχουν άριστες σχέσεις με το κράτος του Ερντογάν. Το πιο κοντινό αεροδρόμιο ήταν της Αλεξανδρούπολης και έτσι αποφάσισαν, όπως υποστήριξαν, να προσγειωθούν εκεί και να ζητήσουν άσυλο.
Οι οχτώ Τούρκοι στρατιωτικοί θα παραμείνουν κρατούμενοι στο Κέντρο Κράτησης Φερών μέχρι και την Πέμπτη που θα απολογηθούν.