Έβρος: Συμβολική διαμαρτυρία αντιπροσωπείας αγροτών-κτηνοτρόφων στα γραφεία του ΕΛΓΑ

Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε σήμερα, αντιπροσωπεία αγροτών και κτηνοτρόφων του νομού Έβρου, στα γραφεία του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη.
4'

Αγρότες και κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις στη διαδικασία εκτιμήσεων των ζημιών που προκλήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, για την καθυστέρηση πληρωμής των τευτλοπαραγωγών, καθώς και για τα νέα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Έβρου (Ο.Α.Σ.Ε.) «Η Ενότητα», Γιάννη Μαργαριτίδη, οι καταστροφές των καλλιεργειών από τις έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν προ διμήνου στο νομό, ξεπερνούν το 60% στα σκληρά σιτάρια, τα οποία ήταν στην εποχή της ωρίμανσης, αγγίζει το 100% σε ορισμένες περιοχές στα αμπέλια και στην καλλιέργεια σκόρδου στην περιοχή της Βύσσας, ενώ σε σημαντικό βαθμό έχουν πληγεί και τα τριφύλλια, τα κολοκυθάκια και οι δενδρώδεις καλλιέργειες. Συνολικά εκτιμάται ότι επλήγησαν καλλιέργειες άνω των 20.000 στρεμμάτων.

«Οι εκτιμήσεις των ζημιών έπρεπε να γίνουν 10 ημέρες μετά την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, για να έβγαινε ένα δίκαιο πόρισμα και να μπορούν να αποζημιωθούν οι αγρότες. Αυτή τη στιγμή το εκτιμητικό έργο είναι δύσκολο, αν και έχουν βγει κάποια κλιμάκια γεωπόνων τις τελευταίες ημέρες στα χωριά, καθώς έχει παρέλθει σχεδόν ένα δίμηνο και δυστυχώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι αγρότες να χάσουν τις αποζημιώσεις τους» υποστηρίζει ο κ. Μαργαριτίδης.

Ο πρόεδρος της Ο.Α.Σ.Ε αναφέρθηκε και στις καθυστερήσεις πληρωμών στους τευτλοπαραγωγούς και τους τευτλοεξαγωγείς, καθώς και στο μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας και του εργοστασίου ζάχαρης της Ορεστιάδας. «Μέχρι στιγμής τα στρέμματα τεύτλων που καλλιεργήθηκαν είναι πάρα πολύ λίγα σε σχέση με τη ζητούμενη ποσότητα για τη λειτουργία του εργοστασίου ζάχαρης. Εκεί που είχε φτάσει η καλλιέργεια τεύτλων στον Έβρο γύρω στα 100.000 στρέμματα, σήμερα δεν ξεπερνά τις 12-15.000 στρέμματα. Οι παραγωγοί έχουν να λαμβάνουν το 50% των χρημάτων που τους αναλογούν, ενώ οι τευτλοεξαγωγείς δεν έχουν πληρωθεί καθόλου και ως εκ τούτου είναι δύσκολο για βγουν και να συλλέξουν τα τεύτλα από τα χωράφια».

Όσον αφορά στη λειτουργία του εργοστασίου ζάχαρης ο κ. Μαργαριτίδης σημειώνει πως από τη μέχρι στιγμής πληροφόρηση που υπάρχει «έχει συμφωνηθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης της βιομηχανίας. Λένε ότι θα λειτουργήσει το εργοστάσιο, αλλά δεν ξέρουμε με ποιους όρους και πώς θα λειτουργήσει, ενώ έχει ανακοινωθεί η πρόσληψη εποχικού προσωπικού 14 ατόμων. Πιστεύω ότι θα λειτουργήσει γιατί είναι κρίμα να χαθεί μια δυναμική καλλιέργεια από την περιοχή μας, αλλά και να κλείσει το μοναδικό φουγάρο που υπάρχει στον Έβρο αυτή τη στιγμή».

Στις καθυστερήσεις των εκτιμήσεων των κατεστραμμένων καλλιεργειών αναφέρθηκε και ο προϊστάμενος του τμήματος εκτιμήσεων και αποζημιώσεων του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛΓΑ, Δημήτρης Πανταζής.

«Με την καταγραφή των ζημιών έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ, διότι ήταν απαγορευτικές οι μετακινήσεις του γεωτεχνικού προσωπικού για τη διενέργεια του εκτιμητικού μας έργου. Ο ΕΛΓΑ είναι η μόνη υπηρεσία στην Ελλάδα όπου οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τα ιδιόκτητά τους αυτοκίνητα για να μετακινούνται και να κάνουν τις εκτιμήσεις, έναντι κάποιας αμοιβής που κάλυπτε το κόστος της δαπάνης των μετακινήσεών μας. Από 1-1-16 δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα», διευκρινίζει ο κ. Πανταζής, συμπληρώνοντας πως οι εν λόγω «δαπάνες μετακινήσεων καλύπτονταν αποκλειστικά και μόνο από τα τέλη εκτίμησης που πλήρωναν οι αγρότες. Δεν έχει καμία σχέση με τις εισφορές, τα ασφάλιστρα που πληρώνουν οι αγρότες, άρα δεν επιβαρύνει στο ελάχιστο τον κρατικό προϋπολογισμό ή τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ, διότι πληρώνουν έξτρα χρήματα οι παραγωγοί γι’ αυτές τις μετακινήσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη δυνατότητα σήμερα εκτίμησης των καταστροφών και των αποζημιώσεων, ο κ. Πανταζής σημείωσε πως αν και μετά από τέσσερις μήνες δεν υπάρχει εικόνα τι είχε συμβεί στις καλλιέργειες με τα έντονα καιρικά φαινόμενα, παρ’ όλα αυτά αξιοποιώντας τις γνώσεις και την εμπειρία τους, προσπαθούν να βάλουν τα πράγματα σε μια τάξη, με την αμφιβολία για το μέγεθος της ζημίας υπέρ του παραγωγού. «Δεν υπάρχουν μάρτυρες οπότε θα προβούμε σε άλλου είδους, νόμιμες κατά τους νόμους και τους κανονισμούς του ΕΛΓΑ διαδικασίες, που όμως θα έχουν αύξηση του κόστους των ζημιών», σημειώνει.

Σχετικές ειδήσεις