Πατούλης: Έντονη διαμαρτυρία για την χρηματοδότηση του Πάρκου Τρίτση

Έντονη διαμαρτυρία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη για την πρόβλεψη σε σχέδιο νόμου χρηματοδότησης του Πάρκου Τρίτση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) των Δήμων της ΑττικήςΟ Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζητεί με επιστολή τους προς τους συναρμόδιους Υπουργούς την απόσυρση της σχετικής νομοθετικής πρόβλεψης
4'

Την έντονη διαμαρτυρία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη έχει προκαλέσει η απόφαση της Κυβέρνησης να «εξασφαλίσει» πόρους για το Πάρκο Τρίτση μέσω των ΚΑΠ των Δήμων της Αττικής.

Με επιστολή του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς υπογραμμίζει ότι «η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας είναι απολύτως αντίθετη με την προβλεπόμενη χρηματοδότηση του νομικού προσώπου αυτού από τους ΚΑΠ και ζητεί άμεσα την απόσυρση των σχετικών διατάξεων».

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τα άρθρα 56 και 60 του νόμου για το «Νέο καθεστώς στήριξης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και Θερμότητας υψηλής απόδοσης -Διατάξεις για το νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό των κλάδων προμήθειας και διανομής στην αγορά του φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις».

Τα επίμαχα άρθρα αναφέρονται σε χρηματοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Μητροπολιτικού Πάρκου Αντώνης Τρίτσης, ενώ στο άρθρο 51 του σχεδίου νόμου προβλέπεται η σύσταση Νομικού Προσώπου ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης». Το ΝΠΙΔ θα εποπτεύεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και θα αφορά διάφορες δράσεις και κυρίως τη συντήρηση, φύλαξη και λειτουργία και περαιτέρω ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης».

Οι πόροι του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου σύμφωνα με το άρθρο 56 του σχεδίου νόμου είναι μεταξύ άλλων και η μηνιαία πρόσοδος που καθορίζεται με ΚΥΑ των Υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος που θα προέρχονται από την αναλογική κατανομή των ΚΑΠ που προορίζονται για τους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής με την δικαιολογία ότι αυτή «η δαπάνη αποτελεί αντιστάθμισμα της περιβαλλοντικής ζημίας στο περιβάλλον Αττικής που προκαλείται από την Αστική λειτουργία και τη δραστηριότητα των Δήμων».

Στις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 60 του σχεδίου νόμου προβλέπεται μέχρι την συγκρότηση του Φορέα Διαχείρισης, οι δαπάνες συντήρησης και λειτουργίας του Πάρκου (προσωπικό κλπ.) ότι δύναται να καλύπτονται από τους ΚΑΠ (με έκτακτη χρηματοδότηση) που προορίζονται για τους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής.

Στην επιστολή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επισημαίνει:

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας είναι απολύτως αντίθετη με την προβλεπόμενη χρηματοδότηση του νομικού προσώπου αυτού από τους ΚΑΠ και ζητεί άμεσα την απόσυρση των σχετικών διατάξεων άρθρ. 56 και 60 κατά το σημείο που προβλέπεται χρηματοδότηση ενός ιδιωτικού φορέα από τους ΚΑΠ για τους εξής λόγους:

1) Οι ΚΑΠ είναι η βασική πηγή εσόδων των Δήμων και αφορούν αποκλειστικά αφ’ ενός επενδυτικές δραστηριότητες των δήμων κατά το 1/3 κατά δε τα 2/3 αφορούν δαπάνες των Δήμων για λειτουργικές ανάγκες, αλλά και βασικές ανάγκες δημοσίου σκοπού των Δήμων.

Επομένως, η χρηματοδότηση μέσω των ΚΑΠ ενός ΝΠΙΔ δεν μπορεί να συμβιβάζεται με τους σκοπούς του άρθρ. 259 του ν.3852/2010. Είναι δε απολύτως έωλη και προσχηματική η αιτιολογία αυτής της δαπάνης ότι δηλαδή αυτή θα αποτελεί αντιστάθμισμα της περιβαλλοντικής ζημίας στο περιβάλλον Αττικής που προκαλείται δήθεν από την Αστική λειτουργία και την δραστηριότητα των Δήμων.

2) Είναι προφανές ότι η δαπάνη του Φορέα αυτού θα πρέπει να καλύπτεται από τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και ειδικότερα του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

3) Επειδή βασική προϋπόθεση νομίμου κατανομής των ΚΑΠ αποτελεί η σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ (άρθρ. 2 παρ. 7 Ν.4038/2012) πριν την έκδοση της ΚΥΑ Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, η ΚΕΔΕ δηλώνει δια του Προέδρου της ότι ουδέποτε θα συμφωνήσει να παρακρατούνται πόροι από τους ΚΑΠ για χρηματοδότηση του Φορέα αυτού. Το αυτό πιστεύουμε ότι εκφράζει και την αντίστοιχη ΠΕΔ Αττικής.

4) Μετά την τεράστια περικοπή των θεσμοθετημένων ΚΑΠ λόγω της οικονομικής κρίσεως η ΚΕΔΕ δηλώνει ότι οι Δήμοι δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν τις απολύτως λειτουργικές τους δαπάνες και καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να αποσύρουν άμεσα τις ανωτέρω διατάξεις.

Η επιστολή απευθύνεται στους υπουργούς:

Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης , Γεώργιο Κατρούγκαλο, Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ιωάννη Τσιρώνη, Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Σκουρλέτη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδη, τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύου Χρήστο Σπίρτζη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορο Βερναρδάκη.

Σχετικές ειδήσεις