Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 8ου συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών το οποίο διεξήχθη στο Ρέθυμνο με την παρουσία εκατοντάδων Κρητών της διασποράς οι οποίοι αντάμωσαν σε ιστορικά σημεία του νησιού για να μνημονεύσουν, να αποτίσουν φόρο τιμής και να αναλύσουν τους αγώνες των κρητικών ανά τους αιώνες σε όλους του τομείς της ζωής.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών
4'

Από τη Μονή Αρσανίου μέχρι το ιστορικό Αρκάδι και από τη Φορτέτσα έως τα πολιτιστικά μετερίζια της πόλης, οι ομογενείς επισφράγισαν για ακόμη μία φορά πως ο Κρητικός σε όποιο σημείο της γης και να βρεθεί καθοδηγούμενος από την ιστορία του, τον πολιτισμό του και το κρητικό πνεύμα είναι ικανός να κατακτά ανώτατα επίπεδα στην κοινωνική, οικονομική πολιτική και πολιτιστική ζωή.

Όπως είπε και ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου, Μανόλης Βεληβασάκης: «Από την πρόοδο των Κρητών στο νησί, μέχρι και την Ελλάδα, τα τελευταία 100 χρόνια, από την πορεία του κρητικού στον κόσμο, από τα ορυχεία του Κολοράντο μέχρι της Γιούτα, μέχρι τα εργοστάσια της Γερμανίας, και της Μελβούρνης, τα λουστράδικα και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, του Σικάγου και του Σαν Φρανσίσκο, αλλά και όλοι εκείνοι που θυσιάστηκαν στο βωβό της Ελευθερίας, δίδαξαν το πώς να ζούμε και να προχωρούμε καθημερινά όλο και πιο ψηλά».

Στις εργασίες του συνεδρίου, στις θεματικές συναντήσεις των απόδημων κρητικών και όλων όσων τις παρακολούθησαν, αναπτύχθηκαν θέματα από ιστορικούς και επιστήμονες για την Επανάσταση του 1866 στο Αρκάδι, τη Μάχη τη Κρήτης κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Κρητικό Αγώνα μέσα στην Κρητική Λαογραφία και Λογοτεχνία, τη θέση του κρητικού αγώνα στις μέρες μας, τη στάση και τα πεπραγμένα του απόδημου κρητικού στον κάθε λογής αγώνα από το 1885 έως και το μεταπολεμικά χρόνια, μορφές κρητικών γνωστές και άγνωστες που έγιναν παραδείγματα αγώνα.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου έγινε λόγος και για το πώς η οικονομική κρίση, που επηρεάζει τους τομείς της τοπικής οικονομίας, μπορεί να είναι και μία ευκαιρία για την ανάδειξη νέων ιδεών, καινοτομιών και εφαρμόσιμων πρακτικών που μπορούν να βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες και την Κρήτη, αλλά κατ’ επέκταση την Ελλάδα και τη θέση της στην παγκόσμια κοινότητα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΠΣΚ: «Ο διαχρονικός αγώνας του Κρητικού από την αρχαιότητα έως σήμερα, πολλές φορές έχει αποδείξει ότι συνθήκες και εποχές μπορούν να έχουν κοινά σημεία γεγονός που βοηθάει στην αξιολόγηση μίας κρίσης, μίας αντίληψης για το τι πραγματικά συμβαίνει αλλά και το πώς μπορούμε να οργανωθούμε, να αντιδράσουμε να πράξουμε... Ποτέ δεν είχαμε αμφιβολίες ότι η Ελλάδα, μαζί και η ιδιαίτερη πατρίδα μας η Κρήτη μας, που περνάνε πολύ δύσκολες εποχές, θα ξαναβρεί το δρόμο της και θα ξαναβρεθεί στην ευημερία και στην ανάπτυξη. Χρειάζεται επιμονή και υπομονή, πολύ δουλειά και καλή οργάνωση. Όταν σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε τότε θα έρθει και η στασιμότητα. Όμως όπως μας δίδαξαν οι Κρήτες ανά τον κόσμο αλλά και στον τόπο μας, ο διαρκής αγώνας έχει πάντα αποτελέσματα. Η στασιμότητα δεν έχει έρθει και ούτε θα έρθει... Αυτό που θα έρθει σύντομα είναι η πρόοδος.»

Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ευρωβουλευτή Νότη Μαριά που παρακολούθησε το συνέδριο, έχει μεγάλη αξία ο ρόλος της ομογένειας στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, με ομογενείς και Κρήτες ομογενείς που πρωτοπορούν σε διεθνές επίπεδο ώστε η χώρα να μείνει όρθια.

«Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών παίζει Εθνική Ελλάδος και είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι στον αγώνα που κάνουμε όλοι μαζί αλλά και οι ομογενείς μας, σημαντικές προσπάθειες γίνονται στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, την εξόφληση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ζήτημα που παραμένει ανοιχτό με την 8η Σεπτεμβρίου να είναι η ημερομηνία της τελικής συζήτησης ώστε ο φάκελος αποζημιώσεις να παραμείνει ανοιχτός. Για αυτό και καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να στηρίξει τις προσπάθειες μας. Το Υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Κοτζιάς πρέπει να βρεθεί στη συζήτηση εκείνης της ημέρας ώστε να στηριχθούν τα δίκαια του λαού μας».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή