Τέσσερα δελφίνια από την Φινλανδία χαίρονται τον Αττικό ουρανό για πρώτη φορά
Τα δελφίνια αφίχθηκαν νωρίς το πρωί της Κυριακής 28 Αυγούστου, με ειδική πτήση και κατάλληλο αεροσκάφος στο ΔΑΑ Ελ. Βενιζέλος.
H πτήση διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες και τα δελφίνια βρίσκονταν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους-πισίνες, συνοδεία Φινλανδών φροντιστών και του επικεφαλής του τμήματος θαλάσσιων θηλαστικών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου κ. Robert Gojceta.
Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το προσωπικό εδάφους του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και της Goldair για τις ταχύτατες ενέργειες και αρωγή τους στην ομαλή διεκπεραίωση των απαραίτητων διαδικασιών για την άμεση μεταφορά τους από το αεροδρόμιο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.
Τα τέσσερα αυτά δελφίνια μεταφέρονται από μία κλειστή και πεπαλαιωμένη εγκατάσταση, σε μία σύγχρονη και με τριπλάσιο όγκο νερού, ευάερη και ανοιχτή στον αθηναϊκό ήλιο και τον έναστρο ουρανό μας, που πληροί τις πλέον αυστηρές διεθνείς προδιαγραφές καθώς είναι πιστοποιημένη από τις σχετικές Διεθνείς Αρχές, χαρακτηριστικά πολύ σημαντικά για την μελλοντική τους ευζωία.
Τα εν λόγω δελφίνια (3 αρσενικά και ένα θηλυκό) βρίσκονταν για 35 χρόνια στο Δελφινάριο Σαρκανιέμι που ανήκει στη Δημοτική Αρχή του Tampere. Οικονομικοί λόγοι που σχετίζονταν με το κόστος επιβαλλόμενης ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού των πεπαλαιωμένων εγκαταστάσεών του Δελφιναρίου, οι οποίες δεν πληρούσαν πλέον τις απαραίτητες προϋποθέσεις ευζωίας των ζώων, υποχρέωσαν την διακοπή της λειτουργίας του.
Από τη στιγμή που η επαναφορά στην άγρια φύση δελφινιών που βρίσκονται υπό ανθρώπινη φροντίδα δεν επιτρέπεται από Διεθνείς Συμβάσεις Προστασίας των ειδών αυτών, οι Φινλανδικές αρχές κατέφυγαν σε επείγουσα αναζήτηση άμεσης λύσης, η οποία αφορούσε την ανεύρεση εναλλακτικών τόπων διαμονής σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δελφίνια αυτά και την αποφυγή άλλων δυσάρεστων επιλογών, μεταξύ των οποίων και της ευθανασίας που απερρίφθη άμεσα από την φινλανδική πλευρά.
Η πολύμηνη αναζήτηση ενός καταλληλότερου χώρου, ο οποίος θα πληρούσε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για την ασφάλεια και ευζωία τους σε ένα καλύτερο περιβάλλον, οδήγησε στην τελική επιλογή του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.
Μετά τη λήψη της απόφασης αυτής κινητοποιήθηκαν οι Φινλανδικές αρχές και στη συνέχεια οι Ελληνικές –τις οποίες οφείλουμε να ευχαριστήσουμε για την ανταπόκρισή τους και την επιστημονική τους αρωγή- ώστε να γίνουν όλες οι διαδικασίες για τη νόμιμη έλευσή τους στην Αθήνα.
Δύο από τα δελφίνια, ηλικίας 36 ετών το αρσενικό και 38 ετών το θηλυκό, τα οποία θα περάσουν εδώ τα τελευταία χρόνια της ζωής τους, έχουν γεννηθεί στην φύση και τέθηκαν υπό ανθρώπινη φροντίδα στις αρχές της δεκαετίας του ‘80. Η πρακτική αυτή δεν ακολουθείται πλέον στα Δελφινάρια που είναι μέλη της EAAM (European Association for Aquatic Mammals), την κορυφαία διεθνή ένωση για τα θαλάσσια θηλαστικά, στην οποία ανήκει και το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Απαγορεύεται άλλωστε από το νόμο εδώ και δεκαετίες. Τα άλλα δύο δελφίνια είναι απόγονοι τους και είναι αρσενικά, 23 και 20 ετών.
Εντούτοις, καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της προσπάθειας διάσωσης των δελφινιών υπήρξε μία τάση συστηματικής παραπληροφόρησης από γνωστούς πλέον φορείς, οι οποίοι αντιτίθενται όχι μόνο στην έλευση των συγκεκριμένων δελφινιών, αλλά και στην ίδια την ύπαρξη του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου!
Όπως έχουμε αναφέρει άλλωστε και πολλές φορές το παρελθόν, σεβόμαστε την άποψή τους αυτή, διαφωνούμε όμως με όσα υποστηρίζουν, ιδιαίτερα μάλιστα όταν πρόκειται για κακοπροαίρετες συκοφαντίες, οι οποίες κάθε φορά άλλωστε έχουν καταπέσει και στα αρμόδια δικαστήρια.
Στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είμαστε υπερήφανοι για το έργο που επιτελούμε για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, την διατήρηση των ειδών (ιδιαίτερα μάλιστα των απειλούμενων με εξαφάνιση), την εκπαίδευση, την έρευνα, καθώς και την γενικότερη προσφορά μας στο Ελληνικό κοινό, έργο που θα συνεχίσουμε να το επιτελούμε πάντα με τον ίδιο ζήλο.
Η έλευση των συγκεκριμένων τεσσάρων δελφινιών αυξάνει τον συνολικό αριθμό των δελφινιών που φιλοξενούμε σε οκτώ, αριθμός ο οποίος πληροί τις προδιαγραφές των εγκαταστάσεών μας. Στον πληθυσμό αυτής της ομάδας περιλαμβάνονται επτά αρσενικά δελφίνια και ένα θηλυκό. Η δημιουργία αυτής της ομάδας έγινε υπό την επιστημονική επίβλεψη του κ.Niels Van Elk, συντονιστή του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διατήρησης Είδους σε Κίνδυνο (European Endangered Species Programme/ EEP) για τα ρινοδέλφινα, σε συνεργασία με κορυφαίους επιστήμονες για το είδος, οι οποίοι και επέβλεψαν την μεταφορά τους, συνεπικουρώντας παράλληλα το προσωπικό και τους έμπειρους φροντιστές μας στην Ελλάδα.
Εν κατακλείδι, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι, τόσο το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο όσο και οι ελληνικές αρχές, ανταποκριθήκαμε σε μία επιτακτική ανάγκη και όλοι βοηθήσαμε ώστε τα τέσσερα δελφίνια από τη Φινλανδία να συνεχίσουν να ζουν πλέον με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως ανάγκη να εξεταστούν άλλες εναλλακτικές επιλογές, μερικές μάλιστα και δυσοίωνες για το μέλλον τους.
Από την πρώτη στιγμή της άφιξής τους οι φροντιστές των δελφινιών μας, με την δεδομένη εμπειρία τους και την συνεργασία διεθνών επιστημόνων, δουλεύουν εντατικά για τον εγκλιματισμό τους στο νέο τους σπίτι με τα υπόλοιπα δελφίνια που βρίσκονται ήδη στο Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να τα δει από κοντά πολύ σύντομα.