Θεσσαλονίκη: Εκδηλώσεις μνήμης για τα 72 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη

Με το καθιερωμένο μνημόσυνο, με τρισάγιο στο μνημείο του Ολοκαυτώματος και με κατάθεση στεφάνων, τιμήθηκε σήμερα η μνήμη των 149 θυμάτων του ναζισμού, με αφορμή τη συμπλήρωση 72 χρόνων (2.9.1944) από τη σφαγή στο Χορτιάτη, παρουσία υπουργών, βουλευτών, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και κατοίκων.
3'

Το αρχιερατικό μνημόσυνο τελέστηκε το πρωί στο ναό του Αγίου Γεωργίου στο Χορτιάτη, από τον μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβα και ακολούθησε τρισάγιο στο μνημείο των πεσόντων στο Χορτιάτη και η κατάθεση στεφάνων, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές.

«Το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη δεν είναι μια στιγμή μνήμης του διπλανού χωριού, αλλά η ιστορική μνήμη όλων μας» είπε ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, τονίζοντας ότι αποτελεί χρέος η διατήρηση της μνήμης, ώστε στο μέλλον τέτοια φαινόμενα να μην επαναληφθούν.

«Η ιστορία των μαρτυρικών Δήμων να μπει στα σχολικά βιβλία» τόνισε ο δήμαρχος, ενώ έθεσε επίσης και τη διάσταση της «έμπρακτης αναγνώρισης» και της «επανόρθωσης των εγκλημάτων της ιστορίας». Ο κ. Καϊτετζίδης υπογράμμισε ότι «η ηθική αναγνώριση κατακτήθηκε» τόσο από τη διεθνή κοινότητα, όσο και από τις ίδιες τις δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων και πρόσθεσε :

«Μένει όμως μια μεγάλη οικονομική εκκρεμότητα με τις πολεμικές αποζημιώσεις. Είναι χρέος τιμής για όσους τις οφείλουν. Δεν μπορούν, ούτε να τις παραβλέπουν, ούτε να προσποιούνται πως δεν υπάρχουν». «Εμείς από τον ιερό αυτό χώρο του Χορτιάτη, λέμε σε όλους σήμερα, πως τίποτε δε διαγράφει τις αξιώσεις μας» πρόσθεσε ο κ. Καϊτετζίδης.

Ο δήμαρχος σημείωσε ότι ο Δήμος, με ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, προχωρά στη δημιουργία Μουσείου του Ολοκαυτώματος στο Χορτιάτη και ήδη έχει επιλεγεί και αξιολογείται το ακίνητο για να στεγαστεί, το οποίο θα αγοραστεί με χρήματα του Δήμου.

Στην ομιλία του, ο καθηγητής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιώργος Βοσκόπουλος, αναφέρθηκε στο ιστορικό της σφαγής και στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Χορτιάτη. «Η απώλεια όλων αυτών των ανθρώπων αποτελεί πυξίδα σε μία κρίσιμη για τη χώρα περίοδο. Ας τους τιμήσουμε όπως τους αξίζει και ας καταστήσουμε τον μαρτυρικό χαμό τους ένα συμβόλαιο δέσμευσης των νεότερων» σημείωσε.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, ενώ παραβρέθηκαν η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, οι βουλευτές της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης και Θεόδωρος Καράογλου, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιώργος Αρβανιτίδης, του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής , του Ποταμιού, Κατερίνα Μάρκου, των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης και της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς.

Παραβρέθηκαν επίσης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης, Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Καλαβρύτων, Γιώργος Λαζουράς, εκ μέρους του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πυλαίας – Χορτιάτη, Μιχάλης Γεράνης, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Νεάπολης –Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ο διοικητής του Γ'ΣΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής, ξένοι πρόξενοι (ΗΠΑ, Γερμανίας, Αυστρίας), εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, αντιστασιακές οργανώσεις, τοπικοί σύλλογοι, κ.α.

Σχετικές ειδήσεις