Αθήνα - Λονδίνο, στο ίδιο έργο θεατές...

Τα επεισόδια και το ξέσπασμα της βίας στην Αγγλία, θυμίζουν πολύ τα δικά μας Δεκεμβριανά...
3'

Αθήνα - 6 Δεκεμβρίου του 2008: Βίαια επεισόδια με αφορμή το θάνατο του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια από πυρά αστυνομικών.

Λονδίνο - 6 Αύγουστου του 2011: Bίαια επεισόδια έπειτα από τη δολοφονία ενός 29χρονου άνδρα από την αστυνομία.

Οι ταραχές που παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες στο Λονδίνο αποτέλεσαν την αφορμή ενός κοινωνικού ξεσπάσματος, όπως αυτό που γνώρισε η Ελλάδα το Δεκέμβριο του 2008, όταν αστυνομικοί πυροβόλησαν στα Εξάρχεια τον ανήλικο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.

Τα δικά μας «Δεκεμβριανά» όπως έχουν ονομαστεί οι ταραχές που επικρατούσαν τότε στους δρόμους της Ελλάδας, δε διαφέρουν σε τίποτα από τα όσα παρακολουθούμε να διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες στους δρόμους του Λονδίνου κι άλλων μεγάλων βρετανικών πόλεων.

Ο θάνατος ενός ανθρώπου από πυρά αστυνομικών, ήταν απλά μια αφορμή ώστε να μετατραπούν πόλεις ολόκληρες σε εστίες μαχών μεταξύ εξτρεμιστών, ανάμεσά τους και ανήλικα παιδιά και την αστυνομία, να γίνουν καταστήματα πόλος έλξης για όσους θέλουν να κάνουν πλιάτσικο, να βγάλουν μετανάστες που πεινούν και θα έκαναν τα πάντα πάνω στην απελπισία τους στους δρόμους.

Όταν οι Βρετανοί έθεταν θέμα ασφάλειας…

Η Μητροπολιτική αστυνομία της Αγγλίας παραδέχεται πως τα επεισόδια που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες, είναι τα χειρότερα στη χώρα την τελευταία 30ετία. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την επικριτική στάση που είχαν οι Βρετανοί στα δικά μας «Δεκεμβριανά», όταν προέτρεπαν τους πολίτες τους που ήθελαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, να μην το κάνουν τονίζοντας πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη διατήρηση της τάξης στη χώρα μας.

Οι ομοιότητες ανάμεσα στα δικά μας επεισόδια και σε αυτά της Βρετανίας, είναι πολλές. Κυριότερη αυτή των εικόνων καταστροφής σε μεγάλα αστικά κέντρα. Όπου Λονδίνο βάλτε Αθήνα, Μάντσεστερ – Θεσσαλονίκη, Μπέρμινγχαμ - Κρήτη και πάει λέγοντας…

Οι διαδηλωτές ωστόσο δεν περιορίστηκαν στις επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, στο πλιάτσικο σε ρημαγμένα καταστήματα, στους βανδαλισμούς αυτοκινήτων, κατοικιών και επιχειρήσεων. Ολόκληρες περιουσίες και κόποι ετών έγιναν στάχτη μέσα σε λίγες ώρες.

Μια σημαντική διαφορά ωστόσο, είναι πως στην περίπτωση των «Δεκεμβριανών», τα κρούσματα ρατσιστικής βίας ήταν ελάχιστα και σε καμία περίπτωση με όσα συμβαίνουν στο Λονδίνο. Όσοι μετανάστες προσπάθησαν να προστατέψουν τις περιουσίες το πλήρωσαν ακόμα και με τη ζωή τους.

Αγγλία, η χώρα των χούλιγκανς

Οι Βρετανοί, έχουν μακρά ιστορία στο χουλιγκανισμό, αφού από τη δεκαετία του 70’ μέχρι τα μέσα του 80’ τον είχαν μετατρέψει σε επιστήμη. Όμως οι αυστηρές ποινές φυλάκισης και τα μέτρα πρόληψης περιόρισαν κατά πολύ τα συχνά φαινόμενα βίας και σιγά - σιγά σχεδόν εξαλείφθηκαν.... τουλάχιστον μέχρι το περασμένο Σάββατο, οπότε και έγινε η έκρηξη....