Μυτιλήνη: Κινητοποιήσεις με αίτημα την αποσυμφόρηση του hot spot της Μόριας
Οι ζημιές στο χωριό από εξεγερμένους και εξοργισμένους ταυτόχρονα μετανάστες που εγκαταλείπουν το hot spot της Μόριας αποτέλεσαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους κατοίκους της Μυτιλήνης, οι οποίοι ανακοίνωσαν κινητοποιήσεις διεκδικώντας άμεση αποσυμφόρηση του hot spot.
«Δεν μπορεί ένα χωριό να "σηκώνει" το βάρος του προσφυγικού ζητήματος του νησιού, με 5000 εγκλωβισμένους και αγανακτισμένους ανθρώπους, οι οποίοι δικαίως διαμαρτύρονται. Όμως και ο κόσμος εδώ δεν αντέχει άλλο» υποστηρίζει ο πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Μόριας, Νίκος Τρακέλλης.
Πριν λίγους μήνες τα απανωτά κρούσματα διαρρήξεων σε σπίτια και οι ζημιές στα κτήματα προκάλεσαν την επεισοδιακή λαϊκή συνέλευση κατά την οποία απαιτήθηκαν άμεσες λύσεις από τους τοπικούς φορείς και τα αρμόδια υπουργεία.
«Αντί αυτού, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στο χοτ σποτ αυξάνεται συνεχώς, ενώ οι συμπλοκές και οι διαμαρτυρίες γίνονται πλέον καθημερινότητα» λέει ο κ. Τρακέλλης. Εκφράζοντας τους φόβους των κατοίκων που υποστηρίζουν πως όσο περνάει ο καιρός αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στο χοτ σποτ και όσο παρατείνεται ο εγκλωβισμός τους θα υπάρξουν και άλλα προβλήματα σε βάρος της τοπικής κοινωνίας.
«Ο κόσμος πώς θα πάει στα κτήματά του το χειμώνα όταν έχουν κατακλυστεί από πρόσφυγες και μετανάστες που δεν χωράνε πλέον στο χοτ σποτ; Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες, η παραβατικότητα θα κάνει την εμφάνισή της και πάλι. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί» τονίζει ο πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε χθες Δευτέρα το βράδυ και αποφάσισε σε πρώτη φάση μια σειρά από κινητοποιήσεις οι οποίες και θα κλιμακωθούν όσο η κατάσταση δεν αλλάζει.
Σύμφωνα με την απόφαση θα πραγματοποιηθεί συμβολική κατάληψη στο Δημοτικό σχολείο και το Γυμνάσιο της Μόριας την ερχόμενη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί πορεία στο κέντρο της Μυτιλήνης και παράσταση διαμαρτυρίας στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Δήμο Λέσβου.
«Καλούμε όλους τους πολίτες της Μυτιλήνης να σταθούν στο πλευρό μας και να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις για ένα ζήτημα που αφορά ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Ζητάμε την άμεση αποσυμφόρηση του χοτ σποτ της Μόριας . Δεν μπορεί το νησί να δεχθεί τόσες χιλιάδες ανθρώπους, δεν μπορεί να σηκώνουμε άλλο το βάρος της προσφυγικής κρίσης» τονίζει ο κ. Τρακέλλης.
Στο μεταξύ η ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χοτ σποτ της Μόριας έχει οδηγήσει πολλούς μετανάστες και πρόσφυγες στους δρόμους της πόλης της Μυτιλήνης. Γύρω από το λιμάνι, στα Τσαμάκια, στο άγαλμα της Ελευθερίας, στα Μπλόκια σε πολλούς δημόσιους χώρους πολλές δεκάδες μετανάστες στη συντριπτική τους πλειοψηφία βορειοαφρικανοί κοιμούνται στην ύπαιθρο. Μακριά από τη «φυλακή» όπως την αποκαλούν, της Μόριας όπου η ένταση και οι συμπλοκές έχουν γίνει καθημερινότητα.
Αντιδράσεις για την επαναλειτουργία του κέντρου παραβατικών μεταναστών στο Μερσινίδι
Έντονη αντίδραση από μεριάς των κατοίκων του Βροντάδου της Χίου στην εξαγγελία για επαναλειτουργία του κέντρου κράτησης στο Μερσινίδι, ως προαναχωρησιακού σταθμού παραβατικών μεταναστών.
Κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν, με αφορμή τη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου, προκειμένου να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στην επαναλειτουργία του Κέντρου. Ζήτησαν να μην λειτουργήσει ένας τέτοιος χώρος σε κατοικημένη περιοχή, εστίασαν στην έλλειψη ασφάλειας που δημιουργείται ενώ αναφέρθηκαν με λόγια συμπάθειας προς τους πρόσφυγες από τη Συρία, τονίζοντας ότι όλη την προηγουμένη περίοδο δεν υπήρχε πρόβλημα στην εκδήλωση ανθρωπιάς και αλληλεγγύης προς αυτούς.
Ας σημειωθεί ότι μιλώντας προς τους συγκεντρωμένους κατοίκους ο διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου, Δημήτρης Αυγερινός, τόνισε ότι το κόστος για να γίνει ο χώρος του Μερσινιδιού ένας ασφαλής χώρος κράτησης αγγίζει τα 133.000 ευρώ, ενώ η αστυνομική δύναμη που προβλέπεται να υπάρχει προκειμένου να λειτουργεί είναι 50 άτομα. «'Η θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ή δεν θα λειτουργήσει», σημείωσε ο κ. Αυγερινός, τονίζοντας ακόμα πως αν το Κέντρο λειτουργήσει με προδιαγραφές που δεν προβλέπονται εκείνος είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί.
Σήμερα το πρωί έγινε γνωστή η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου. Μιλώντας στο τοπικό ραδιοφωνισκό σταθμό «Ράδιο Αλήθεια» ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Βροντάδου Μάρκος Κοσμάς είπε πως τελικά η απόφαση του τοπικού συμβουλίου Βροντάδου ήταν ομόφωνα αρνητική στη λειτουργία του κέντρου κράτησης παραβατικών μεταναστών στο Μερσινίδι. Επιφυλάχθηκε για νέες κινητοποιήσεις και επισήμανε ότι ανάλογα με την πορεία του ζητήματος θα πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση στην περιοχή.