19/9/1970: Αυτοπυρπολείται στην Γένοβα ο Κώστας Γεωργάκης για το στρατιωτικό καθεστώς
Γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου του 1948 στην Κέρκυρα. Υπήρξε μέλος της νεολαίας της Ένωσης Κέντρου και αναμείχθηκε ενεργά με την πολιτική.
Σπούδαζε Γεωλογία στην Ιταλία. Το 1970 αποκάλυψε ανώνυμα πως η χούντα είχε παρεισφρήσει με ανθρώπους στην φοιτητικές παρατάξεις στην Ιταλία. Η ταυτότητα του πληροφοριοδότη έγινε γνωστή και φοβούμενος την σύλληψη αλλά και για την τύχη της οικογένειας του στην Κέρκυρα, προέβη σε μια γενναία και συμβολική πράξη που πήρε διεθνείς διαστάσεις.
Στις 18 Σεπτεμβρίου γράφει ένα γράμμα στον πατέρα του, μπήκε στο αυτοκίνητό του (με την φωτογραφία του Ανδρέα Παπανδρέου στο παρμπρίζ) και ξεκίνησε για την Γένοβα.
Τα ξημερώματα της 19ης Σεπτεμβρίου έφτασε στην πλατεία Ματεότι του ιταλικού λιμανιού. Στάθηκε μπροστά στο δικαστικό μέγαρο και περιέλουσε τον εαυτό του με τρία μπουκάλια βενζίνη. Ύστερα άναψε το σπίρτο.
Εκείνη την ώρα, στο σημείο βρίσκονταν μόνο οι καθαριστές, οι οποίοι με το που τον είδαν να φλέγεται έτρεξαν να τον βοηθήσουν. Όσο καιγόταν βρήκε το κουράγιο να φωνάξει δυνατά: «Το έκανα για χάρη της Ελλάδας, ζήτω η δημοκρατία, όλοι οι Ιταλοί ας αναφωνήσουν : Ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα».
Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου λίγες ώρες μετά άφησε την τελευταία του πνοή. Η χούντα αποσιώπησε το γεγονός και επέτρεψε την μεταφορά της σορού του στην Κέρκυρα τέσσερις μήνες μετά, φοβούμενη την κατακραυγή. Η κηδεία του έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου στην Γένοβα. Ο διεθνής κοινή γνώμη όμως είχε ήδη αφυπνιστεί και κατέκρινε το καθεστώς των συνταγματαρχών.
Η επαναστατική και ηρωική πράξη του Κώστα Γεωργάκη, ήταν προάγγελος των γεγονότων του Πολυτεχνείου. Στο σημείο που αυτοπυρπολήθηκε, υπάρχει μια αναμνηστική πλάκα που γράφει:
«Στον νεαρό Έλληνα Κωνσταντίνο Γεωργάκη που θυσίασε τα 22 χρόνια του για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία της πατρίδας του. Όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι σκιρτούν μπροστά στην ηρωική του χειρονομία. Η Ελεύθερη Ελλάδα θα τον θυμάται για πάντα».