Μέσα Μεταφοράς: Τέλος το χάρτινο εισιτήριο – Τιμολόγηση με το χιλιόμετρο

Αλλάζουν όλα όσα ξέρατε στις συγκοινωνίες...
3'

Σε εφαρμογή μπαίνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Μέσων Μεταφοράς που εξυπηρετούν καθημερινά περισσότερο από ένα εκατομμύριο επιβάτες.

Το χάρτινο εισιτήριο οδεύει σταδιακά προς απόσυρση και τη θέση του παίρνουν οι «ανέπαφες» κάρτες, οι «έξυπνες» πύλες και τα μηχανήματα φόρτισης, αλλάζοντας τις συγκοινωνιακές συνήθειες στην πρωτεύουσα.

Τα πρώτα μηχανήματα επικύρωσης των νέων εισιτηρίων έχουν ήδη τοποθετηθεί σε λεωφορεία, τραβώντας τα βλέμματα των επιβατών, όπως συμβαίνει και με τα πρώτα ΑΤΜ φόρτισης σε σταθμούς μετρό και ΗΣΑΠ.

Αυτό που δεν θα αλλάξει είναι η τιμή του εισιτηρίου και της κάρτας απεριορίστων διαδρομών μέχρι τον σχεδιασμό ενός αναλογικού συστήματος τιμολόγησης βάσει των χιλιομέτρων του δικτύου που χρησιμοποιεί κάθε επιβάτης.

Η λειτουργική παράδοση του αυτόματου συστήματος συλλογής κομίστρου σε λεωφορεία, τρόλεϊ, γραμμή 1 του μετρό (ΗΣΑΠ) και τραμ θα γίνει την 1η Ιανουαρίου 2017, ενώ στις 30 Ιουνίου 2017 το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα είναι λειτουργικό και στις γραμμές 2 και 3 του μετρό.

Το χάρτινο εισιτήριο, που για τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης θεωρείται ήδη απαρχαιωμένο, θα δώσει τη θέση του σε μια πλαστική κάρτα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Ιωάννης Σκουμπούρης, μιλώντας στο «Βήμα», εξήγησε ότι το πολλαπλό εισιτήριο και η κάρτα απεριορίστων διαδρομών θα είναι στη διάθεση των πολιτών και θα (επανα)φορτίζονται είτε ηλεκτρονικά είτε στα 293 ειδικά μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων και καρτών με πιστωτική ή μετρητά.

Σε πρώτη φάση, θα καθοριστούν 600 σημεία - ανάμεσά τους και περίπτερα - με μηχανήματα POS για τη φόρτισή τους. Η κάρτα θα παραμείνει αυστηρά προσωπική με τυπωμένη τη φωτογραφία και το ονοματεπώνυμο του κατόχου. Έχουν ήδη παραγγελθεί 1 εκατ. κάρτες που εκτιμάται πως θα εξαντληθούν άμεσα.

Στη θέση των σημερινών ακυρωτικών μηχανημάτων θα τοποθετηθούν στους 90 σταθμούς μετρό και προαστιακού συνολικά 1.062 πύλες που θα ανοίγουν με το «σκανάρισμα» της κάρτας. Στην περίπτωση αυτή εντοπίστηκε και ένα κενό της σύμβασης, για την κάλυψη του οποίου απαιτήθηκαν 3,5 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων: η σύνδεση των προϋπαρχόντων συστημάτων ασφαλείας του μετρό με το σύστημα των αυτόματων πυλών εισόδου - εξόδου.

Επιπλέον, σε κάθε πόρτα των λεωφορείων θα τοποθετηθούν επικυρωτικά μηχανήματα (σύστημα παρόμοιο με των ανέπαφων πιστωτικών καρτών) όχι μόνο στην μπροστινή, καθώς στις ώρες αιχμής η επιβίβαση θα γίνεται από όλες τις πόρτες.

Τις υπόλοιπες ώρες οι επιβάτες θα μπαίνουν μόνο από την πλευρά του οδηγού, ενώ δεν υπάρχει σκέψη για δυνατότητα πληρωμής κομίστρου εντός του οχήματος. Μια κόκκινη ένδειξη θα δείχνει ποια κάρτα δεν είναι φορτισμένη, ακόμη και στις περιπτώσεις μαζικής εισόδου, ενώ για τις ώρες αιχμής θα σχεδιαστεί ένα νέο σύστημα ελέγχου, μόλις ο ΟΑΣΑ πάρει τα πρώτα δείγματα λειτουργίας του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Τιμολόγηση με το χιλιόμετρο

Επίσης πρόκειται να σχεδιαστεί «ένα σύστημα τιμολόγησης πιο αναλογικό, άρα και πιο δίκαιο, ως προς τα χιλιόμετρα του δικτύου που χρησιμοποιεί κάθε επιβάτης» τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος.

Δεδομένου ότι σήμερα το ενιαίο εισιτήριο επιτρέπει να κινείται κανείς με τα ΜΜΜ επί 90 λεπτά οπουδήποτε, το κόστος ανά χιλιόμετρο άλλους θα ωφελήσει (για μία-δύο στάσεις) και άλλους θα ξενίσει.

Παράλληλα, η ηλεκτρονική συλλογή κομίστρου θα ξεκαθαρίσει μια αιτία αντιπαράθεσης του Οργανισμού με τα υπουργεία που ασκούν κοινωνική πολιτική, καθώς θα είναι πια ξεκάθαρο πόσοι δικαιούχοι (άνεργοι, ΑμεΑ, πολύτεκνοι, μαθητές, άνω των 65 κ.τ.λ.) μετακινούνται με τα ΜΜΜ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ποσοστό 70% των επιβατών εμπίπτει σε αυτές τις ομάδες.
Με πληροφορίες από: «Βήμα»

Σχετικές ειδήσεις