Κάνουν bullying στο παιδί σας; Εδώ μπορείτε να το καταγγείλετε

Το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) παρουσίασε την ανανεωμένη διαδικτυακή πλατφόρμα www.livewithoutbullying.com , του προγράμματος «Ζήσε Χωρίς Εκφοβισμό», παρουσία εκπροσώπων του υπουργείου Παιδείας, εκπαιδευτικών, δημοσιογράφων, συνεργαζόμενων φορέων και άλλων ενδιαφερομένων.
3'

Το πρόγραμμα αποτελεί μία πρωτοβουλία του Κέντρου Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) και υλοποιείται σε συνεργασία με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων Π.&Α. Κυριακού και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Enable».

Παιδιά και έφηβοι ηλικίας 10-18 ετών, κάνοντας μία δωρεάν εγγραφή στην πλατφόρμα www.livewithoutbullying.com μπορούν, ανώνυμα και με ασφάλεια, να μιλήσουν διαδικτυακά (online chat) με έναν εξειδικευμένο σύμβουλο για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν καθημερινά από τις 17.00 μ.μ. έως τις 22.00 μ.μ. Παράλληλα, οι ενήλικες (γονείς - εκπαιδευτικοί) μπορούν επίσης με μία δωρεάν εγγραφή, να έχουν πρόσβαση στο ειδικά διαμορφωμένο forum, να ζητήσουν τη γνώμη ενός ειδικού καθώς και να ανταλλάξουν απόψεις, όλες τις ημέρες και ώρες της εβδομάδας.

Την εκδήλωση προλόγισε η Πρόεδρος του Κέντρου Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού, Δρ. Αντωνία Τορρένς, η οποία επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια o αριθμός και η σοβαρότητα των επεισοδίων εκφοβισμού έχουν ενταθεί λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Σύμφωνα με την κ. Τορρένς: «Ο εκφοβισμός, στη κλασσική του μορφή, με τη μορφή του συστηματικού εκφοβισμού και της βίας στο χώρο του σχολείου, έχει βρει τα τελευταία χρόνια και ένα άλλο ισχυρό "σύμμαχο", τον διαδικτυακό εκφοβισμό (cyberbullying) o οποίος έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και στη χώρα μας». Όραμα του προγράμματος αποτελεί η δυνατότητα να ωφεληθούν από το διαδικτυακό αυτό εργαλείο όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά και έφηβοι έχουν ανάγκη υποστήριξης, σε όποιο σημείο της επικράτειας και αν βρίσκονται».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η κ. Βασιλική Αρτινοπούλου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος της Κεντρικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΚΕΕ) για την πρόληψη της βίας και του εκφοβισμού του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με τη κ. Αρτινοπούλου, παρ' όλο που στην Ελλάδα ο εκφοβισμός έχει αναγνωριστεί ως ένα υπαρκτό κοινωνικό φαινόμενο και έχουν ακολουθηθεί μία σειρά από πολιτικές για την αντιμετώπισή του, πρέπει να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη αλλά και στη διεπιστημονική προσέγγιση του φαινομένου στο πεδίο της έρευνας.

Ακολούθησε η παρέμβαση της κ. Άννας Μαρία Βλάσση, υπεύθυνης επικοινωνίας του Επιστημονικού Οργανισμού «Μαζί για την εφηβική υγεία» (συνεργαζόμενου φορέα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) του Νοσοκομείου Παίδων Π. & Α. Κυριακού). Η κ. Βλάσση, αφού αναφέρθηκε συνολικά στο έργο της ΜΕΥ για παιδιά και εφήβους ηλικίας 11-18 ετών που αντιμετωπίζουν ψυχοκοινωνικά προβλήματα, επισήμανε τη σημασία της συνέργειας των φορέων με στόχο την δημιουργία καινοτόμων εργαλείων για την ολιστική αντιμετώπιση του εκφοβισμού. Ανέφερε επίσης ότι η συνεργασία μεταξύ ΚΜΟΠ και ΜΕΥ αποτελεί μια βέλτιστη πρακτική προς αυτή την κατεύθυνση.

Η εκδήλωση έκλεισε με μία αναλυτική παρουσίαση της νέας ανανεωμένης πλατφόρμας η www.livewithoutbullying.com η οποία αναβαθμίστηκε τόσο σε λειτουργικό, όσο και εικαστικό επίπεδο. Η νέα πλατφόρμα προσφέρει πλέον ελεύθερη πρόσβαση στις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες παιδιών και ενηλίκων ενώ ο χώρος των ενηλίκων φιλοξενεί μία νέα στήλη αρθρογραφίας στην οποία ειδικοί και επαγγελματίες μιλούν για τον εκφοβισμό αλλά και για θέματα γενικού ενδιαφέροντος σχετικά με τα παιδιά και τους εφήβους.

Σχετικές ειδήσεις