Τέλος η ατιμωρησία στο δημόσιο
Σε αυτοδίκαιη αργία θα τίθενται οι δημόσιοι υπάλληλοι που υποπίπτουν σε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα...
Πειθαρχικές και οικονομικές ποινές, καθώς και αποκλεισμό των συνδικαλιστών από τα πειθαρχικά συμβούλια προβλέπει το σχέδιο νόμου για το Πειθαρχικό Δίκαιο των Δημοσίων Υπαλλήλων, που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Ρέππας.
Σε αυτοδίκαιη αργία θα τίθενται οι δημόσιοι υπάλληλοι που υποπίπτουν σε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα μέχρι να αποφαίνονται τα Δικαστήρια, ενώ προβλέπεται ακόμη και η άμεση απόλυσή τους στις περιπτώσεις δωροδοκίας, υπεξαίρεσης, ασέλγειας σε βάρος ανηλίκου, ασέλγειας με κατάχρηση εξουσίας και παραπτωμάτων σχετικά με την παιδική πορνογραφία και το εμπόριο ναρκωτικών.
Βαρύς θα πέσει ο πέλεκυς στους προϊστάμενους των τμημάτων που δεν ελέγχουν τους παρανομούντες υπαλλήλους ή ασκούν πλημμελή έλεγχο.
Το νομοσχέδιο προβλέπει μεγαλύτερο χρόνο παραγραφής για τα πειθαρχικά παράπτωμα, ενώ οικονομικές κυρώσεις θα επιβάλλονται και μετά τη συνταξιοδότηση των παρανομούντων υπαλλήλων.
Για παραπτώματα με οικονομικό αντικείμενο ο χρόνος παραγραφής αρχίζει από την ημερομηνία που η υπηρεσία έλαβε γνώση του αδικήματος και όχι την ημερομηνία που συντελέσθηκε.
Το υπό κατάρτιση νέο μισθολόγιο στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρη Ρέππα.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε πως, «οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν έχουν λόγο να επιζητούν να μένουν στο απυρόβλητο και να βαρύνονται και να σκιάζονται από μια εικόνα που αδικεί την προσπάθειά τους και την εν γένει παρουσία τους στη δημόσια διοίκηση. Οι υπάλληλοι που είναι συνεπείς και κάνουν τη δουλειά τους επιζητούν και οφείλουν να πρωτοστατούν στην εγκαθίδρυση διαδικασιών αξιολόγησης και ελέγχου»
«Έχει παγιωθεί η αντίληψη πως εκφυλιστικές λειτουργίες και παθογένειες στη δημόσια διοίκηση δεν ελέγχονται και δεν τιμωρούνται. Οι καθυστερήσεις και η παραπομπή στις καλένδες, αλλά και η απροκάλυπτη συγκάλυψη σε κάποιες περιπτώσεις καθώς και η επιβολή ποινών χωρίς την απαιτούμενη κλιμάκωση οδηγούν σε ηθική απαξίωση του κράτους και των λειτουργών του» υπογράμμισε ο Δ. Ρέππας.
«Στόχος του νέου βαθμολογίου και μισθολογίου είναι η διαμόρφωση ενός νέου ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου και όχι ο περαιτέρω περιορισμός των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.