Ιστορική συμφωνία για την ανώτατη εκπαίδευση
Έπεσαν οι τίτλοι τέλους για το ακαδημαϊκό άσυλο που ίσχυε στα ελληνικά πανεπιστήμια. Η μόνη διάταξη που περιλαμβάνεται πια στο νέο νόμο είναι : «Στα ΑΕΙ κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών».
Ουσιαστικά προβλέπονται μόνον οι «ακαδημαϊκές» ελευθερίες, ενώ ο πρύτανης αναλαμβάνει την ευθύνη για «την προστασία και ασφάλεια του προσωπικού και της περιουσίας» των ΑΕΙ.
Μετά από πολλά «γράψε-σβήσε» και παρασκηνιακές συζητήσεις και με την αποδοχή των δύο από τις τρεις προτεινόμενες αλλαγές της ΝΔ, επετεύχθη μια ιστορική συναίνεση και το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ ψηφίστηκε επί της αρχής με ευρύτατη πλειοψηφία, από ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ, ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία.
Ο συγκεκριμένος νόμος αποτελεί τον πρώτο από τη μεταπολίτευση και μετά που ψηφίζεται με την ευρεία πλειοψηφία Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Η Ν.Δ. είχε από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσει στην Υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου πως εάν άρει τη διάταξη για διορισμό των πρυτάνεων από το Συμβούλιο των Ιδρυμάτων και προχωρήσει στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ως χώρου, θα ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο.
Τα δύο αυτά σημεία έθεσε και ο Πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς στον Πρωθυπουργό, όταν ο κ. Παπανδρέου του τηλεφώνησε και του ζήτησε η ΝΔ να ψηφίσει το νομοσχέδιο.
Οι αλλαγές
- Καταργείται το πανεπιστημιακό άσυλο. Σε περίπτωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων εντός των χώρων του πανεπιστημίου, θα εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία.
- Η διοίκηση θα ασκείται από το Συμβούλιο του Ιδρύματος , που θα αποτελεί και το ανώτατο όργανο, και από τον Πρύτανη, ο οποίες θα έχει ακαδημαϊκές αρμοδιότητες.
- Θεσπίζονται τρεις κύκλοι σπουδών (τριετής προπτυχιακός, μονοετής μεταπτυχιακός, εξάμηνος διδακτορικός) και ένας σύντομος (διετής).
- Δίνεται τέλος στους αιώνιους φοιτητές, ενώ θα τους δίδεται και η δυνατότητα να μετακινούνται εσωτερικά σε διαφορετικά τμήματα, μεταφέροντας πιστωτικές μονάδες.
- Οι καθηγητές θα αξιολογούνται ανά 5ετία, ενώ ορίζονται τρεις βαθμίδες (καθηγητές, αναπληρωτές και επίκουροι).
- Η χρηματοδότηση θα γίνεται βάσει προβλεπόμενων δεικτών (κόστος σπουδών ανά φοιτητή, αριθμός φοιτητών, μέγεθος, γεωγραφική διασπορά, αποθεματικό κ.α.), ενώ πρόσθετη χρηματοδότηση θα δικαιούνται βάσει δεικτών ποιότητας.
- Από τον Σεπτέμβριο ξεκινούν συγχωνεύσεις, κατατμήσεις, μετονομασίες και καταργήσεις ΑΕΙ και σχολών, βάσει οικονομικο-κοινωνικών κριτηρίων και αποδόσεων.