Χριστούγεννα 2016: Ποια ήταν τα γιορτινά φαγητά των προγόνων μας
Στην Ελλάδα του χθες, το τραπέζι των Χριστουγέννων ακόμα και στα πιο φτωχά σπίτια, είχε πάντα κρέας, το οποίο τον υπόλοιπο καιρό ήταν …είδος πολυτελείας.
Οι νοικοκυρές κυρίως μαγειρεύαν χοιρινό και αν δεν υπήρχε έσφαζαν μια κότα και στο τραπέζι υπήρχε κοτόπουλο.
Στα Επτάνησα έτρωγαν πουτρίδα, δηλαδή χοιρινό και λάχανο ή κουνουπίδι. Στο τραπέζι υπήρχε πάντα και το Χριστόψωμο.
Στα Δωδεκάνησα στο γιορτινό τραπέζι υπήρχε χοιρινό, αλλά και γιαπράκια, τα ντολμαδάκια που λέμε σήμερα. Στη Σύρο όμως την παραμονή των Χριστουγέννων έτρωγαν ψάρι και βραστό κουνουπίδι.
Το χοιρινό ήταν το παραδοσιακό φαγητό στα Τρίκαλα και τον Έβρο. Στα Τρίκαλα συνήθιζαν να τρώνε τη «γουρνάδα», δηλαδή ψητό χοιρινό κρέας.
Στον Έβρο ακόμα και τα πιο φτωχά σπίτια χωρίς κρέας δεν έμεναν. Οι συγγενείς και οι γείτονες φρόντιζαν να τους δώσουν, για να μη λείψει το πατροπαράδοτο πιάτο από το τραπέζι.