Αιτωλοακαρνανία: Προβλήματα στην υδροδότηση του Αιτωλικού - Πού αποδίδεται η ρύπανση
«Η φυσικοχημική ρύπανση, η οποία διαπιστώθηκε στη μοναδική πηγή υδροδότησης του Αιτωλικού, απορρέει, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Οκτωβρίου». Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Δήμο Μεσολογγίου, με αφορμή το πρόβλημα στην υδροδότηση του Αιτωλικού, που παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή.
Πάντως, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, «η διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Αιτωλοακαρνανίας και η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης Μεσολογγίου, πραγματοποίησαν δειγματοληψία από το σημείο όπου διαπιστώθηκε η ρύπανση, αποστέλλοντας δείγματα σε ειδικευμένα εργαστήρια, προκειμένου να υπάρξουν έγκυρα και άμεσα αποτελέσματα ελέγχου». Παράλληλα, ζητήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η συνδρομή του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, για τον ίδιο σκοπό.
Όσον αφορά στις ενέργειες του Δήμου, τονίζεται ότι «ελήφθησαν άμεσα μέτρα για την χορήγηση ασφαλούς πόσιμου νερού στους δημότες του Αιτωλικού, όπως εμφιαλωμένο νερό, μίσθωση βυτιοφόρων μεταφοράς, πλήρωση δεξαμενών ύδατος, ενώ δρομολογήθηκαν έργα υδροδότησης με εναλλακτικά δίκτυα από όμορες περιοχές, τα οποία κατασκευάζονται ήδη».
Ακόμη, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «για την οριστική επίλυση του προβλήματος του νερού στο Αιτωλικό, που ταλανίζει την τοπική κοινωνία για περισσότερα από 10 χρόνια, η δημοτική αρχή κινήθηκε από την πρώτη στιγμή της θητείας της, οργανωμένα, εξασφαλίζοντας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έργα ύψους 2.770.000 ευρώ». Τα έργα αυτά, σύμφωνα με τον Δήμο, «έχουν ως σκοπό την οριστική λύση στην βελτίωση της ποιότητας νερού, καθώς επίσης την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης της ανατολικής συνοικίας Αιτωλικού, τα οποία δημοπρατούνται άμεσα».
Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τον Δήμο, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης εξασφαλίστηκε από 22 Νοεμβρίου 2016 το ποσό των 100.000 ευρώ, για ορισμό τεχνικού συμβούλου, προκειμένου να διερευνηθούν εναλλακτικές πηγές υδροδότησης του Αιτωλικού, όπως για παράδειγμα από τον Εύηνο ποταμό.
Στο μεταξύ, σήμερα το μεσημέρι συνεδρίασε στο δημαρχείο Μεσολογγίου η διαπαραταξιακή επιτροπή με την συμμετοχή των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, όπου αποφασίσθηκε ομόφωνα να ζητηθεί παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για έξι ακόμη μήνες, αφού όπως σημειώνεται, «ο Δήμος Μεσολογγίου μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έρχεται αντιμέτωπος με μια ακόμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά τις πλημμύρες του περασμένου Οκτωβρίου».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Νίκος Καραπάνος, σε δηλώσεις που έκανε με αφορμή το πρόβλημα στην υδροδότηση του Αιτωλικού, σημειώνει: «Ζούμε για μια ακόμη φορά στον Δήμο μας, μια δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση. Την διαχειριζόμαστε με ευθύνη, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Κύριο μέλημά μας είναι, αφενός η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, αφετέρου η αποκατάσταση της ομαλής υδροδότησης του Αιτωλικού το συντομότερο δυνατό. Κάθε είδους ανεύθυνες και επικίνδυνες “ενημερώσεις” που δεν φέρουν κανένα απολύτως στοιχείο επιστημονικής τεκμηρίωσης, καλό θα ήταν να αντιμετωπίζονται από όλους με επιφύλαξη».
Σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει ο Δήμος για την αντιμετώπιση του προβλήματος υδροδότησης του Αιτωλικού, ζητήθηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεσολογγίου, με μηχανικό εξοπλισμό, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της μεταφοράς νερού σε σπίτια και καταστήματα του Αιτωλικού, τα οποία διαθέτουν εξωτερικές μικρές δεξαμενές.
Σύμφωνα με τον Δήμο «η μεταφορά και χρήση νερού με την συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θεωρείται απαραίτητη, προκειμένου να καλυφθούν καθημερινές ανάγκες των δημοτών, πλην της πόσης, ενώ εκτιμάται πως θα διαρκέσει για πέντε ημέρες».
Τέλος, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την παροχή βοήθειας στους κατοίκους του Αιτωλικού, ο δήμος ανακοίνωσε ότι έως ότου αποκατασταθεί η υδροδότηση, όσοι δημότες θέλουν μπορούν να προσέρχονται, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, σε δύο ξενοδοχεία του Μεσολογγίου, προκειμένου να καλύψουν επαρκώς την ατομική τους υγιεινή.