Δήμαρχος Μυτιλήνης: Φέρατε μόνοι σας το πλοίο και κάνετε το λιμάνι πάλι καταυλισμό
Αφορμή για τις δηλώσεις ήταν σύμφωνα με τον ίδιο, η χωρίς καμία προσυνεννόηση, τοποθέτηση χημικών τουαλετών στο λιμάνι της Μυτιλήνης για την εξυπηρέτηση των φιλοξενουμένων στο πλοίο.
Ο κ. Γαληνός, με επιστολή που έστειλε σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι, στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, καταγγέλλει το υπουργείο ότι «ενώ αδυνατεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά τον χώρο ευθύνης του (σσ εννοεί τον καταυλισμό της Μόριας) επιχειρεί να επεκτείνει και να συνεχίσει την καταφανώς αποτυχημένη πολιτική του με τραγικές συνέπειες για το νησί».
Όπως σημειώνει ο κ. Γαληνός προς τον κ. Μουζάλα, «ενώ προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να ξεφύγουμε από τις εικόνες του 2015, για τις οποίες ουδόλως ευθυνόμαστε, φαίνεται ότι επιχειρείτε με τις ενέργειές σας να δημιουργήσετε την ίδια κατάσταση για ακόμα μια φορά. Μάλιστα, εν αναμονή της νέας τουριστικής σεζόν και με την καθημερινή παρουσία εκπροσώπων του διεθνούς Τύπου στο νησί μας, δεν διστάζετε εκβιαστικά και χωρίς καμία ενημέρωση να προβείτε σε μονομερείς ενέργειες που βλάπτουν ανεπανόρθωτα το νησί».
Σύμφωνα με τον κ. Γαληνό «η μόνη αποτελεσματική λύση είναι η αποσυμφόρηση της Μυτιλήνης και η διατήρηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο που μπορούν να φιλοξενηθούν στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις», τονίζοντας μάλιστα την «ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των αιτούντων άσυλο από τις χειμερινές καιρικές συνθήκες».
Αντί αυτού, καταγγέλλει ο κ. Γαληνός «επιλέχθηκε να αγνοηθούν οι λύσεις αυτές και να προβεί το υπουργείο σε έναν άνευ προηγουμένου ψυχολογικό εκβιασμό, ώστε να προωθηθεί η συγκεκριμένη πολιτική, η οποία οδηγεί σε τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες, όπως η μετατροπή του λιμένα Μυτιλήνης σε πρόχειρο κέντρο φιλοξενίας, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει καμία έκτακτη ανάγκη, ενώ υπήρχε χρόνος για προγραμματισμό και δράση».
«Ενώ οι εικόνες που μεταφέρονται από το χώρο ευθύνης σας, το κέντρο της Μόριας, πλήττουν την Ελλάδα και τη Μυτιλήνη και δικαιώνουν το αίτημά μας για άμεση αποσυμφόρηση, επιχειρείτε επιπλέον συμφόρηση» καταγγέλλει ο δήμαρχος, οποίος και καταλήγει στην επιστολή του:
«Εκπροσωπώντας την κοινωνία της Μυτιλήνης και το σύνολο των τοπικών φορέων που έχουν τοποθετηθεί σχετικά, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι σε αυτό τον ψυχολογικό εκβιασμό, η κοινωνία της Μυτιλήνης δεν πρόκειται να υποκύψει σε καμία περίπτωση. Ενέργειες που υποσκάπτουν την προσπάθεια της κοινωνίας μας να σταθεί ξανά στα πόδια της, μας βρίσκουν μαζικά αντίθετους και θα αγωνιστούμε για το αναφαίρετο δικαίωμα της Λέσβου στην πρόοδο και την ευημερία. Ως εκ τούτου ζητώ την άμεση απομάκρυνση οποιονδήποτε εγκαταστάσεων από το εσωτερικό του Λιμένα Μυτιλήνης και την μεταφορά ενός ικανοποιητικού αριθμού αιτούντων άσυλο σε κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας, ώστε επιτέλους να αποσυμφορηθεί το νησί.
Αυτή τη στιγμή το διακύβευμα είναι η δοκιμαζόμενη κοινωνική συνοχή ενός ακριτικού νησιού και το μέλλον τις τοπικής οικονομίας, ώστε να αποφευχθεί γενικότερη κοινωνική αναταραχή που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες».
Μόνο 61 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν δεχθεί να επιβιβασθούν στο πλοίο
Συνολικά 61 μετανάστες και πρόσφυγες, όλοι άνδρες από τον καταυλισμό της Μόριας, δέχθηκαν μέχρι σήμερα το μεσημέρι να επιβιβασθούν στο αρματαγωγό πλοίο «Λέσβος» του Πολεμικού Ναυτικού, και να παραμείνουν εκεί όσο θα διαρκέσει η κακοκαιρία αλλά και οι εργασίες ανασύνταξης του καταυλισμού.
Στη Μόρια, όπως είναι γνωστό, πραγματοποιούνται οι καταγραφές των εισερχομένων αλλά και οι διαδικασίες ασύλου. Το τελευταίο φαίνεται πως προκαλεί στους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν στον καταυλισμό μια «σχέση εξάρτησης» μια και θεωρούν πως, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν εκεί, πρέπει να βρίσκονται εκεί συνωστιζόμενοι μάλιστα έξω από την περίφραξη της υπηρεσίας ασύλου ώστε να μη χάσουν την ευκαιρία όταν αυτή υπάρξει. Σε αυτό συντείνει και η λειτουργία, όπως αποδεικνύεται, μέσα στον καταυλισμό μιας άτυπης ιεραρχίας με «ηγέτες εθνικών κοινοτήτων» τους λεγόμενους «community leaders». Πρόκειται για πρόσφυγες και μετανάστες διορισμένους για άγνωστους λόγους από Οργανισμούς και ΜΚΟ που έχουν εμπλακεί στη διαχείριση του καταυλισμού και οι οποίοι έχουν δημιουργήσει δικές τους εσωτερικές δομές εξουσίας.
Όπως υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αυτοί έφτασαν εκμεταλλευόμενοι αυτήν την «παραεξουσία» να ελέγχουν ακόμα και το ποιοι θα φτάσουν στην υπηρεσία ασύλου. Όπως καταγγέλλεται από τις ίδιες πηγές, τις τελευταίες μέρες διακινούν και φήμες προκειμένου να κρατήσουν στη Μόρια κόσμο από εθνικές ομάδες στις οποίες ανήκουν ενώ στην ουσία αποτρέπουν τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών είτε σε ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν ενοικιασθεί είτε τα τελευταία 24ωρα προς το αρματαγωγό «Λέσβος».
Στο εν λόγω πλοίο, ας σημειωθεί ότι, από Οργανισμούς και ΜΚΟ που έχουν κληθεί να συνδράμουν, έχουν διαπιστωθεί μεγάλες καθυστερήσεις στη δημιουργία υποδομών όπως οι ντουζιέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτός ήταν και ο λόγος που κάποιοι που ήρθαν στη Μυτιλήνη για να μείνουν στο πλοίο επέστρεψαν στη Μόρια, αφού για να πλυθούν έπρεπε να επιστρέφουν στη Μόρια και να ξανακατεβαίνουν μετά στο πλοίο!
Στο μεταξύ μεγάλες καθυστερήσεις υπάρχουν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες όσον αφορά τη μετακίνηση οικογενειών σε ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων που έχουν ενοικιασθεί.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα περισσότερα από 400 κρεβάτια αλλά έχουν μετακινηθεί λίγοι περισσότεροι από 200 συνολικά άτομα. Από αυτά χθες μόλις 15! Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που καλούνται να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων δείχνουν απροθυμία όταν διαπιστώνουν ότι αυτά βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Μόρια. Όπως λένε, δεν θέλουν να βρίσκονται μακριά από τον καταυλισμό φοβούμενοι και αυτοί πως έτσι θα καθυστερήσουν οι διαδικασίες παροχής ασύλου. Μάλιστα χθες επέστρεψαν στη Μόρια από ενοικιαζόμενα δωμάτια που απείχαν περί τα 10 χιλιόμετρα από τον καταυλισμό, 25 άτομα.