Μπλόκα αγροτών 2017: Αποχωρούν τα τρακτέρ, παραμένει η απογοήτευση

Ειδήσεις | Μπλόκα αγροτών 2017:Θυμός και αγανάκτηση. Με αυτές τις δύο λέξεις θα μπορούσε να περιγράψει κανείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συνάντηση των αγροτών της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας με το επιτελείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην Αθήνα την Τετάρτη (15/02/2017). Κι ενώ όλα έδειχναν πως το αδιέξοδο θα οδηγούσε σε περαιτέρω ενίσχυση των μπλόκων, οι συντονιστικές επιτροπές προανήγγειλαν τελικά τη σταδιακή αποχώρησή τους από αυτά.
6'

ΣΕ «ΝΑΥΑΓΙΟ» ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΤΗΚΕ ΕΝΤΟΝΑ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Όπως ανέφερε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του Νομού, Δημήτρης Μόσχος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, «αύριο το πρωί στις εννέα βάζουμε μπρος τις μηχανές των τρακτέρ μας και φεύγουμε από τους δρόμους. Γυρνάμε στα χωράφια μας».

Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Μακεδονίας συντάσσεται με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας, ενώ όπως διευκρίνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Μόσχος «το γεγονός ότι αποχωρούμε δεν σημαίνει ότι σταματάμε τις κινητοποιήσεις μας. Απλώς, θα έχουν άλλη μορφή».

Εξαίρεση στη Δυτική Μακεδονία, αποτελεί το μπλόκο στον κόμβο Μανιακίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Φλώρινας. Όπως είπε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του συγκεκριμένου μπλόκου, Στέλλιος Δερμετζίδης «εμείς παραμένουμε αμετακίνητοι στη θέση μας και κλιμακώνουμε. Ήδη από τις 16.00 είναι κλειστή η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Φλώρινας στο κόμβο Μανιακίου και δεν πρόκειται να ανοίξει μέχρι να γίνει η γενική συνέλευση της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας -πιθανόν αύριο το βράδυ-, που θα καθορίσει και το επόμενό μας βήμα».

Ο ίδιος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι αγροτοκτηνοτρόφοι να μεταβούν από τον κόμβο Μανιακίου στο τελωνείο της Νίκης, στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και να προχωρήσουν σε αποκλεισμό.

Σχολιάζοντας την σημερινή συνάντηση που έγινε στην Αθήνα, υπό τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ο κ. Δεμερτζίδης είπε «προέκυψε το απόλυτο μηδέν. Δεν καταλαβαίνουν αυτά που λέμε και δεν προβληματίζονται για το αύριο του πρωτογενούς τομέα».

Σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Δημήτρης Καμπούρης, κτηνοτρόφος από τα Σύλλατα Χαλκιδικής ανέφερε ότι στις 10 το πρωί της Πέμπτης ξεκινά η αποχώρηση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα από τα «πράσινα φανάρια» (πριν τη διασταύρωση του αεροδρομίου Μακεδονία), επί της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, την αποχώρησή τους το πρωί της Πέμπτης (16/02/2017), αποφάσισαν και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου του Προμαχώνα.

Την Τετάρτη, εξάλλου, αποχώρησαν οι αγροκτηνοτρόφοι από τα διόδια των Μαλγάρων.

Παραμένουν στα μπλόκα τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στο τελωνείο των Ευζώνων, στον κόμβο του Χέρσου, που οδηγεί στο τελωνείο της Δοϊράνης και στον κόμβο Δερβενίου, οι οποίοι την Πέμπτη αναμένεται να επανεξετάσουν τη στάση τους.

Αδιέξοδο στη συνάντηση με Δραγασάκη, αποδοκίμασαν τον Αποστόλου

Προτού καλά – καλά τελειώσει η κρίσιμη συνάντηση των δύο πλευρών το βράδυ της Τετάρτης (15/02/2017), οι αγρότες από το μπλόκο του Προμαχώνα και των Ευζώνων αποχώρησαν από τις συνομιλίες, εκφράζοντας, παράλληλα, την έντονη δυσαρέσκειά τους για την μη ικανοποίηση των αιτημάτων τους, ενώ κι οι αγρότες από τις υπόλοιπες περιοχές δήλωσαν απογοητευμένοι.

Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που λίγο μετά το πέρας των συζητήσεων αποδοκίμασαν έντονα τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, φωνάζοντάς του «καλή αντάμωση στα γουναράδικα».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, δήλωσε ότι «είχαμε αναλυτική συζήτηση. Οι υπουργοί είχαν προετοιμαστεί και μπορώ να εκτιμήσω ότι τα 2/3 των αιτημάτων είτε υλοποιούνται είτε ανέλαβαν οι υπουργοί να τα μελετήσουν για να βρουν λύση. Από την μεριά μου τους τόνισα ότι πέρα από αυτά τα άμεσα αιτήματα πρέπει να δούμε το μέλλον της αγροτικής οικονομίας. Ο στόχος μας δεν είναι μόνο να επιβιώσει η γεωργία αλλά να γίνει ο πρωτογενής τομέας βασικός πυλώνας για την ανασυγκρότηση γενικότερα της χώρας.

Πρέπει επομένως να πάμε σε έναν πρωτογενή τομέα ικανό να παράγει προϊόντα που να ικανοποιεί εσωτερικές ανάγκες και απευθύνεται στις παγκόσμιες αγορές. Βούληση της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσουμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργείται και να μειώσουμε το κόστος παραγωγής. Αιτήματα, ιδέες , προτάσεις στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους παραγωγής είμαστε ανοιχτοί να τα συζητήσουμε πάντα στις δυνατότητες που έχουμε».

Ο Γιάννης Δραγασάκης έκανε λόγο για «βιωσιμότητα της αγροτικής ανάπτυξης και οικονομίας» και τόνισε ότι «κάλεσα και τους αγρότες να σκεφτούν και να υπάρξει ένας δημόσιος διάλογος γύρω από το πώς θα ενισχύσουμε τις μορφές συλλογικής οργάνωσης των αγροτών. Μια οικονομία με εξατομικευμένους αγρότες χωρίς μια φερέγγυα συνδικαλιστική εκπροσώπηση δεν έχει μέλλον. Επίσης, να συζητήσουμε νέους τρόπους παραγωγής των προϊόντων, επίσης να συζητήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία, η εποχή της αγροτικής τράπεζας έχει τελειώσει, η κυβέρνηση κάνει ένα σημαντικό βήμα που είναι η κάρτα αγρότη αλλά αυτό δεν αρκεί. Υπάρχουν κι άλλες ιδέες, υπάρχουν και δυνατότητες για χρηματοδοτικά εργαλεία που να βοηθούν όχι μόνο τον νέο αγρότη αλλά ενισχύονται επενδυτικά σχέδια. Επιπρόσθετα να συζητήσουμε το θέμα της παραβατικότητας. Δεν μπορούμε να πολεμήσουμε μόνο τις παράνομες ελληνοποιήσεις, πρέπει γενικότερα να αντιμετωπίσουμε την παραβατικότητα στον αγροτικό χώρο».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε στη συνέχεια ότι «η εντύπωσή μου είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία της αντιπροσωπείας των αγροτών συνειδητοποιεί ότι τα προβλήματα έρχονται από μακριά, δεν είναι σημερινά και ότι με νηφάλιο διάλογο να βρούμε λύση. Όλα τα άλλα είναι για εντυπώσεις».

Η ιστορική μνήμη δεν ευνοεί τον Τσίπρα...

Πάντως, όσο κι αν κάποιοι μπορεί να διαφωνούν με τους αγώνες των αγροτών, δεν μπορούν να μην τους δώσουν ένα σημαντικό δίκιο: Το γεγονός ότι προεκλογικά ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ τους έταζαν «λαγούς με πετραχήλια» για λόγους ψηφοθηρικούς.

Δείτε παρακάτω τι έλεγε ο κ. Τσίπρας το 2013, όταν επισκεπτόταν συνοδεία μελών του κόμματός του τα μπλόκα των αγροτών και κάντε απλώς μια αναγωγή των λεγομένων του στο σήμερα.

Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα, το Διαδίκτυο είναι γεμάτο με βίντεο ψεύτικων και κούφιων υποσχέσεων και την ίδια στιγμή η οργή του κόσμου για την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης ξεχειλίζει.

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για τους αγρότες

Σχετικές ειδήσεις