Δείτε τους δυο Τούρκους κομάντος που συνελήφθησαν στον Έβρο
Διαστάσεις... θρίλερ λαμβάνει η υπόθεση των δύο Τούρκων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο και ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας.
Οι δύο στρατιωτικοί έφθασαν στις 15 Φεβρουαρίου στο αστυνομικό τμήμα της Ορεστιάδας με τους δικηγόρους τους και παραδόθηκαν ζητώντας άσυλο.
Σύμφωνα με τουρκικές πηγές τα ονόματα που έδωσαν οι δύο ταυτίζονται με δύο καταζητούμενους για συμμετοχή στην απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν την βραδιά του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Πηγές στην Αθήνα τονίζουν ότι δεν θα επιτραπεί να γίνει η Ελλάδα πεδίο αντιπαράθεσης των Γκιουλενιστών με τις τουρκικές αρχές.
Μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει υποβάλλει αίτηση έκδοσης για τους δύο κρατούμενους στην Ορεστιάδα.
Οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί Χαλίτ Τσετίν και ο Φατίχ Αρίκ, τα ονόματα των οποίων δημοσίευσε το ΕΘΝΟΣ καθώς και ένας Αλγερινός δουλέμπορος έχουν ήδη συλληφθεί και παραμένουν κρατούμενοι.
Οι ίδιοι φέρονται να παραδέχτηκαν ότι συμμετείχαν σε ειδική – επίλεκτη ομάδα του τουρκικού στρατού, όχι όμως ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση με τους κομάντος που σχεδίαζαν τη δολοφονία του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι δύο στρατιωτικοί ανήκουν στο Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας και συγκεκριμένα στην ειδική μονάδα «Υποβρύχια Επίθεση» (Su Alti Taarruz) ή αλλιώς «SAT» που εδρεύει στη ναυτική βάση της Φώκαιας πλησίον της Σμύρνης.
Ο κύκλος εκπαίδευσης των εκπαιδευομένων στις Ειδικές Δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας έχει διάρκεια 50 εβδομάδων και χωρίζεται σε τρεις φάσεις.
Η πρώτη διαρκεί οκτώ εβδομάδες και σχετίζεται με τη σωματική δραστηριότητα και ανάπτυξη, η δεύτερη αφορά τη βασική εκπαίδευση και κρατά 27 εβδομάδες, ενώ η τρίτη είναι η τακτική εκπαίδευση η οποία ολοκληρώνεται έπειτα από 15 εβδομάδες.
Στις αποστολές της «SAT» περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, συλλογή πληροφοριών, αμφίβια κρούση, προστασία επισήμων προσώπων και επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας. Η εκπαίδευσή και η οργάνωσή των μελών της «Υποβρύχιας Επίθεσης», μάλιστα, είναι παρόμοια με αυτές των «SEALs» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.