Μυστήριο στην Αμφίπολη: Τι αποκάλυψαν οι αρχαιολόγοι στον Κώστα Καραμανλή!
Αμφίπολη | Ειδήσεις: Μυστικές, ειδικές κρύπτες κάτω από τύμβο - Mια σημαδιακή επίσκεψη στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης πραγματοποίησε την Πέμπτη 16/03/2017 το απόγευμα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, καθώς και συνάντησε με τον αρχιτέκτονα-αναστηλωτή Μιχάλη Λεφαντζή, κάτι που ίσως να σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των ανασκαφών στην Αμφίπολη και την έναρξη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών για την περιοχή.
Καθόλου τυχαίο δεν είναι βέβαια το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός επισκέφθηκε την ανασκαφή του Καστά λίγες μόλις ημέρες μετά τις αποκαλύψεις του αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή στο 30ο Αρχαιολογικό Συνέδριο της Θεσσαλονίκης , σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν ψευδότοιχοι κάτω από τις σφίγγες , «ειδικές «κρύπτες» και οι οποίοι προφανώς έχουν μέσα πολύ σημαντικά ευρήματα, πίσω από τους οποίους ίσως υπάρχουν σημαντικά ευρήματα, όπως γράφει ο Γιώργος Ροδάκογλου στο ThousandNews.
Ο αρχιτέκτονας της ανασκαφής, έδειξε στον πρώην πρωθυπουργό τα σημεία των ψευδότοιχων ενώ χτύπησε με το χέρι του, προκειμένου να ακουσθεί ο υπόκωφος ήχος τους, κάτι που προκάλεσε την έκπληξη όλων!
Επίσης ο κύριος Λεφαντζής παρουσίασε εικόνες από τα σκαναρίσματα του καθηγητή Γεωλογίας Γρηγόρη Τσόκα με το περιεχόμενο τους , όπως αυτό αποτυπώνεται.
Ο πρώην πρωθυπουργός έφτασε στον τύμβο Καστά λίγο μετά τις έξι το απόγευμα και παρέμεινε μέσα στο ταφικό μνημείο πενήντα λεπτά.
Ο κ. Καραμανλής ξεναγήθηκε από τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή ενώ συνοδευόταν από τον εξάδελφο του και βουλευτή Σερρών Κώστα Αχ. Καραμανλή, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Δήμαρχο της Αμφίπολης Κώστα Μελίτο.
Η ξενάγηση έγινε υπό τύπου ερωτοαπαντήσεων που αφορούσαν ολόκληρη την ιστορία της ανασκαφής από την έναρξη της έως σήμερα ενώ στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη γενέτειρα του Πρώτη Σερρών, η οποία μάλιστα διοικητικά ανήκει στο Δήμο Αμφίπολης, καθώς απέχουν μόλις 19 χιλιόμετρα.
Ο κύριος Καραμανλής έδειχνε ενημερωμένος για τις αρχαιολογικές έρευνες καθώς έκανε πολλαπλές ερωτήσεις, που αφορούσαν τόσο στο μνημείο από αρχαιολογικής άποψης (πχ χρονολόγηση) όσο και στο ιστορικό πλαίσιο του και τους πρωταγωνιστές της εποχής. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι ερωτήσεις περιελάμβαναν και τον ευρύτερο ρόλο της Αμφίπολης την εποχή εκείνη σε σχέση με το λιμάνι και το Παγγαίο, και εξέφρασε την άποψή του, ότι πρέπει να συνεχιστούν άμεσα.